ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΔΕΗ σβήνει από το χάρτη 10 χωριά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
ΘΑΝ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ , Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2007

Παρασκευή, 16.11.07, Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δέκα χωριά στη Βορειοδυτική Ελλάδα θα πρέπει να σβηστούν από το χάρτη, προκειμένου η ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη, τα οποία η χώρα έχει άμεση ανάγκη για να διασφαλίσει επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα και για να περιοριστούν τα μπλακ άουτ. Την ίδια στιγμή, για να γίνει δυνατή η εξόρυξη από τα νέα ορυχεία, θα πρέπει να καταστραφούν κομμάτια σιδηροδρομικών γραμμών, εθνικών και επαρχιακών οδών, ακόμα και ένας κάθετος άξονας της Εγνατίας. Εκτός αυτών, η επέκταση των υπαρχόντων ορυχείων της εταιρίας ή το άνοιγμα καινούργιων σημαίνει ότι τέτοιου είδους ρυπογόνες, όπως έχει καταγγελθεί, δραστηριότητες θα πλησιάσουν ακόμα και στο ένα χιλιόμετρο από την Πτολεμαΐδα. Κάτι που θα σημάνει την περαιτέρω επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της πόλης. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ, στην οποία καταγράφονται η δραματική κατάσταση στα υπάρχοντα ορυχεία και η μεγάλη έλλειψη λιγνίτη σε αυτά καθώς και η ανάγκη για άνοιγμα νέων ορυχείων και παραπέρα εκμετάλλευσης αυτού του στρατηγικής σημασίας ορυκτού για τη χώρα μας.

Τα χωριά που κινδυνεύουν βρίσκονται στις ευρύτερες περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα από τα εναπομείναντα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας μας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, εφόσον συμβεί, θα οδηγήσει περί τις 5-6 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία, ως αναφέρει η έκθεση, είτε "πρέπει να απομακρυνθούν" είτε "απαιτείται η απαλλοτρίωσή" τους, είναι: Το Ανατολικό, ο Αγιος Χριστόφορος, πιθανώς το Καρυοχώριο, το Προάστιο και ενδεχομένως η Ποντοκώμη και η Μαυροπηγή. Ακόμα, οι Κομνηνοί, η Αχλάδα και το Γιουρούκ. Τέλος, σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθεί -αν δεν την "ακουμπήσει" το ορυχείο- και η Μελίτη. Ταυτόχρονα, για να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση των νέων ορυχείων, θα πρέπει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, "να παρακαμφθεί στη Βεύη η σιδηροδρομική γραμμή, ο υφιστάμενος δρόμος και η όδευση του κάθετου άξονα της Εγνατίας, στους Κομνηνούς να παρακαμφθεί η εκεί επαρχιακή οδός, και στην Πτολεμαΐδα να παρακαμφθεί η νέα εθνική οδός Πτολεμαΐδας-Κοζάνης". Να σημειωθεί ότι η τελευταία δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις προ 5-6 ετών.

Γνώριζαν

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι ορισμένες "μικρές", παράπλευρες … απώλειες. Το χειρότερο είναι ότι εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων και των ολέθριων λαθών στον ηλεκτροενεργειακό σχεδιασμό, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε επάρκεια λιγνίτη. Του ονομαζόμενου "στρατηγικού καυσίμου", δηλαδή, που κρατάει κάπως χαμηλά και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το πρόβλημα είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του 1990, αλλά οι τότε κυβερνήσεις ουδέν έπραξαν. Στην ανεπάρκεια πρέπει να προστεθεί η χειροτέρευση της ποιότητας του λιγνίτη, η λειτουργία των ορυχείων σε δυσμενέστερες συνθήκες (η εκμετάλλευσή τους θα γίνεται σε μεγαλύτερα "βάθη" και η απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει η Διεύθυνση Ορυχείων, ότι σήμερα για να βγει ένας τόνος λιγνίτη, χρειάζονται έξι τόνοι μάζας, ενώ μόλις το 2003 απαιτούντο 3,5 τόνοι.

Παρασκευή, 16.11.07, Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΘΑΝ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 35 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56174025
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.