ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προς ΚΚΕ Κοζάνης: Σταματήστε να «ρυπαίνετε» τους πάντε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Σάββατο, 03 Νοέμβριος 2007


Οικολογική Κίνηση Κοζάνης προς Ν.Ε. ΚΚΕ:

Σταματήστε να «ρυπαίνετε» τους πάντες με τις ανακοινώσεις σας

Το να ασχολειται κανείς με τα σύνδρομα «αντικομμουνιστικής καταδίωξης» του ΚΚΕ, με τις φαντασιώσεις και τα ξύλινα στερεότυπα του είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου. Εφόσον όμως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ έβγαλε μια τόσο ρυπαρή ανακοίνωση και μας ξαναπέταξε το γάντι θα το σηκώσουμε...

Ξεκινώντας από τη «ταμπακέρα» και τα θέματα ουσίας, διαπιστώνουμε ότι η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ υπέρ του λιγνίτη δεν προσθέτει τίποτα καινούριο.

Επαναλαμβάνουμε πάλι ότι εκείνο που απαξιώνει -μερικώς- τα στερεά καύσιμα και το λιγνίτη δεν είναι οι καπιταλιστές, (πολλοί των οποίων είναι πιο… λιγνιτό-φιλοι από ότι το ΚΚΕ), αλλά είναι το γεγονός ότι ο λιγνίτης παράγει το περισσότερο CO2 και είναι βασικός υπαίτιος -στην Ελλάδα- για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη δραματική αλλαγή του κλίματος. Μπορεί αυτό να μην ενοχλούσε ή να μην ήταν ορατό πριν από είκοσι χρόνια, σήμερα όμως είναι καταστροφικό για όλο τον πλανήτη και κοστίζει τρομακτικά (ακραία φυσικά φαινόμενα, επώδυνες καταστροφές και οικολογικές ανατροπές, εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, ανθρώπινες ζωές, τεράστια κονδύλια).

Κάτω από αυτή τη σκοπιά οι κλιματικές αλλαγές καθώς και η ανατροπή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης σκοντάφτει σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και είναι σαφώς πολιτικό ζήτημα. (Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε και να το αναλύουμε ). Αν το ΚΚΕ επιμένει να μας χαρακτηρίζει «απολίτικους» και «τεχνοκράτες» και να μη βλέπει ότι διαμορφώνονται συγκεκριμένα πολιτικά μέτωπα στο ενεργειακό, τότε όχι μόνο εθελοτυφλεί, αλλά συντάσσεται -θέλοντας και μη- με το πιο αντιδραστικό μέτωπο των Αμερικάνων - Κινέζων - Αυστραλών κλπ, οι οποίοι υπερασπίζονται τα ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο-πετρέλαιο) με κύριο γνώμονα τον εθνικισμό και τον οικονομισμό.

Όσο για τις «νέες τεχνολογίες» καύσης του λιγνίτη, που προβάλλονται σαν πανάκεια, επιτυγχάνουν μεν μια μείωση του CO2, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με αυτή που πρέπει να επιτύχουμε σαν χώρα και σαν παγκόσμια κοινότητα. Όταν μιλάμε για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 στις επόμενες δεκαετίες σε ποσοστό 80%, δεν περιμένουμε να μας σώσουν οι νέες λιγνιτικές τεχνολογίες, οι οποίες αποτελούν «ασπιρίνες» στο πρόβλημα. Ο παρακάτω πίνακας είναι αρκετά εύγλωττος:

Εκπομπές CO2 (εκ. τόνοι/έτος) από μια μονάδα ισχύος 500MW ανά είδος και τεχνολογία καυσίμου:
Τυπική μονάδα λιγνίτη: 0,90
¶νθρακας με καθαρές τεχνολογίες: 0,69 -0,74
¶νθρακας με καθαρές τεχνολογίες και βιομάζα: 0,60 -0,65
Φυσικό αέριο: 0,36
Φυσικό αέριο ή άνθρακας με καθαρές τεχνολογίες και CCS (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα): 0,10
Ηλιακά – Αιολικά συστήματα: 0
(πηγή: UK energy plan)

Ο πίνακας αποδεικνύει πόσο μικρή βελτίωση μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες καύσης του λιγνίτη σε σχέση με τις απαιτούμενες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά και επιβεβαιώνει ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν αντέχουν σε καμιά σύγκριση αν τις βάλουμε δίπλα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όσοι επομένως επιμένουν να κρύβονται πίσω από τις «νέες τεχνολογίες καύσης του λιγνίτη» είναι αυτοί ακριβώς που δεν διαθέτουν σύγχρονη πολιτική σκέψη, αλλά ούτε καν και ολοκληρωμένη τεχνοκρατική. Είναι απλά «λίγο από όλα» και ψάχνουν φτηνά επιχειρήματα, για να τεκμηριώσουν μια πολιτική στάση που υπαγορεύεται από έναν παρωχημένο τοπικισμό και ένα κακομαθημένο συντεχνιασμό, εμποτισμένους με λαϊκισμούς και έωλες ιδεοληψίες.

Υπαρκτός Σοσιαλισμός και Περιβαλλοντική βαρβαρότητα

Όσον αφορά τώρα τα ...φροντιστηριακά μαθήματα της Νομαρχιακής του ΚΚΕ περί επαναστατικής πολιτικής, η οποία ξεπερνά εμάς τους άχρωμους και απολίτικους «τεχνοκράτες» -συνοδοιπόρους του καπιταλισμού και αποκαλύπτει ότι η ρίζα του κακού είναι το καπιταλιστικό σύστημα, μόνο χασμουρητά προκαλούν.

Εν πάση περιπτώσει, για να αντικρούσουμε αυτή την απλοϊκή και ξεφτισμένη θεωρία, που εξωραΐζει τον τέως «υπαρκτό σοσιαλισμό» και εξυμνεί τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις, (που οφείλονται στο ότι «έχει εξαφανίσει την ατομική ιδιοκτησία και τους κεφαλαιοκράτες»), υπενθυμίζουμε ότι:

Ναι μεν στις αιτίες καταστροφής του περιβάλλοντος συγκαταλέγεται ο τρόπος παραγωγής και η κεφαλαιοκρατική συσσώρευση, αλλά η τελευταία μπορεί να έχει ως φορέα όχι μόνο την αστική τάξη, αλλά και την κρατική και κομματική νομενκλατούρα. Εκείνο συνεπώς που αλλάζει είναι ο ιδιοκτήτης του κεφαλαίου, ιδιώτης ή κράτος, και όχι οι επώδυνες επιπτώσεις από τα μοντέλα εκείνα (καπιταλιστικά ή «σοσιαλιστικά») που θεοποιούν την παραγωγή. Η περιβαλλοντική μάλιστα υποβάθμιση είναι εντονότερη εκεί όπου η δημοκρατία είναι στο «ψυγείο», όπου τα ΜΜΕ είναι φιμωμένα και οι οργανώσεις των πολιτών λειτουργούν ως παραρτήματα του κόμματος. ΓιΆ αυτό και τα εγκλήματα των χωρών του Σοβιετικού μπλοκ σε βάρος του περιβάλλοντος ήταν εφάμιλλα , και συχνά μεγαλύτερα, από εκείνα των καπιταλιστικών χωρών.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:

• Η εντατική γεωργία με μεγάλη χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων και την υπερεκμετάλλευση των ποταμών Amu Darya και Syr Darya είχε σαν αποτέλεσμα να στεγνώσει σχεδόν η τεράστια λίμνη Αράλη, να τετραπλασιαστεί η αλατότητα της και να σταματήσει η αλιεία 40.000 τόνων ψαριών ετησίως. Και το χειρότερο: Η λίμνη μετατράπηκε σε άγονη έρημο με τοξικές ουσίες, τις οποίες ισχυροί άνεμοι μετέφεραν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά καταστρέφοντας την παραγωγικότητα των εδαφών και δημιουργώντας μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η παιδική θνησιμότητα στην περιοχή έφθασε τους 180 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις, ενώ τα κρούσματα καρκίνου είναι 15-20 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο των πρώην σοβιετικών πόλεων. Τέλος, ο μέσος χρόνος ζωής των κατοίκων έχει κατέλθει στα 57 χρόνια.

• Το Μουρμάνσκ, λιμάνι στη χερσόνησο Καρέλια στον Αρκτικό κύκλο, είναι η πιο ρυπασμενη από ραδιενέργεια θάλασσα. Αιτία τα πυρηνικά απόβλητα Ρωσικών πυρηνοκινητων πλοίων και υποβρυχίων που απορρίπτονται στο βυθό χωρίς μέτρα προστασίας. (Από εκεί ξεκίνησε και το Κουρσκ το τελευταίο του ταξίδι)

• Η πιο μολυσμένη περιοχή της Ευρώπης δημιουργήθηκε στο τρίγωνο που σχηματίζεται από την πρώην Λαϊκή Δημοκρατίας της Γερμανίας, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία, επειδή η περιοχή αυτή με βάση το σοβιετικό μοντέλο καταμερισμού της εργασίας επιλέχτηκε για εντατική εκβιομηχάνιση, άνευ όρων και χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον.

• κείνο βέβαια που ήταν κόλαφος για το σοβιετικό μοντέλο διακυβέρνησης ήταν το Τσέρνομπιλ. Και το αναφέραμε και στο πρώτο μας δημοσίευμα όχι σαν πυρηνικό ατύχημα (τέτοια έχει να επιδείξει και η Δύση), αλλά γιατί οι Ουκρανοί και οι Σοβιετικοί απέκρυψαν το συμβάν, γεγονός που είχε ολέθριες επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό και σε όλη την Ευρώπη. Τα πάνω από 100.000 θύματα (νεκροί ή ανάπηροι) του Τσερνομπιλ θα ήταν πολύ λιγότερα, αν οι «σοσιαλιστικές» Αρχές ενημέρωναν για το ατύχημα άμεσα κι όχι μετά από τρεις μέρες, όταν ήδη ο κόσμος είχε πάρει ισχυρές ραδιενεργές δόσεις. Σ αυτό όφειλε να απαντήσει το ΚΚΕ κι όχι να παραβιάζει ανοιχτές θύρες υπερασπιζόμενο τα … μέτρα αποκατάστασης που πήραν οι Σοβιετικοί εκ των υστέρων.

Δεν ωφελεί να συνεχίσουμε την απαρίθμηση των κρουσμάτων. Έχει σημασία όμως να αναφέρουμε και το σταλινικό τρόπο αντιμετώπισης όσων πολιτών και ομάδων υπερασπίστηκαν τις οικολογικές ιδέες. Η νοοτροπία αυτή σήμερα μεν έχει εξασθενήσει, αλλά παραμένει ακόμη ζωντανή. (Είναι γνωστές οι απαγορεύσεις του Πούτιν και οι μεθοδεύσεις του απέναντι σε κοινωνικές και οικολογικές οργανώσεις Ρώσων που επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για την παγκοσμιοποίηση, όταν συνηλθαν στην Πετρούπολη (Λένιγκραντ) οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών (G8) του πλανήτη).

Το τελευταίο ...απόφθεγμα του ΚΚΕ είναι ότι «η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος η οποία γίνεται από την Κυβέρνηση και όχι μόνο (σσ. δηλαδή κι από όλους ημάς τους ...συνοδοιπόρους) αποτελεί στην ουσία τον απαραίτητο μανδύα που συγκαλύπτει την κερδοφορία των ιδιωτικών επενδύσεων... κ.λπ. Εδώ, τι να απαντήσει κανείς; Ο ισχυρισμός τους είναι από μόνος του καταγέλαστος...

Λυπόμαστε πραγματικά γιατί το ΚΚΕ, ένα ιστορικό κόμμα, που δεν υπήρξε ποτέ κρατικό καθεστώς, αλλά διώχτηκε υπερασπιζόμενο την κοινωνική απελευθέρωση, συνεχίζει να είναι δέσμιο των λαθών του παρελθόντος. Συνεχίζει να αντιγράφει τις πρακτικές των καθεστωτικών κομμουνιστικών κομμάτων, που κυβέρνησαν τα κράτη του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και ...κατάφεραν να γίνουν οι κατεξοχήν φορείς του αντικομμουνισμού, αφού δυσφήμισαν με την πολιτική τους την κομμουνιστική ιδεολογία και διέψευσαν τις προσδοκίες των λαών. Εκεί ας ψάξει το ΚΚΕ την αιτία που πολύς κόσμος, ειδικά στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, είναι αντικομουνιστές κι όχι σε όσους κάνουν μια ανυποχώρητη κριτική, γιατί διαπίστωσαν ότι ο Αριστερός ουμανισμός πρέπει να αποκυρήξει τον χρεωκοπημένο υπαρκτό σοσιαλισμό.

Τέλος, επειδή συχνά η Οικολογία χαρακτηρίζεται ως απολίτικη και συμβιβασμένη με το σύστημα, δηλώνουμε ότι το κίνημα της «Πολιτικής Οικολογίας», όπως το λέει και ο τίτλος του, είναι βαθιά πολιτικοποιημένο. Το οικολογικό κίνημα υπήρξε ένα από τα παιδιά του Μάη του '68. Η Οικολογία προερχόμενη από την Αριστερά κράτησε τα απελευθερωτικά της μηνύματα, αφήνοντας ευτυχώς πίσω τις αμαρτίες και τις αγκυλώσεις της.

Κοζάνη, 26-10-2007

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης


Η ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ που προηγήθηκε:

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης

Απάντηση στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης.

Με ανακοίνωσή της, που δημοσιεύτηκε στις 16 του Οκτώβρη, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης (ΟΚΚ) εκθέτει τις απόψεις της για τα τεκταινόμενα στην ΔΕΗ ΑΕ και τον Νέο Στρατηγικό της Σχεδιασμό και εκτίθεται με το αντικομμουνιστικό της παραλήρημα.

Τόσο από την πρόσφατη ανακοίνωσή της όσο και από προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΟΚΚ διαπιστώνουμε ότι διακρίνεται από έναν καταγγελτικό λόγο, πληθώρα διαπιστώσεων, που πολλές απ' αυτές αποτελούν κοινό τόπο για όλο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα. Οι προτάσεις της κινούνται εντός των ορίων του υπάρχοντος συστήματος, είναι συνήθως τεχνοκρατικού χαρακτήρα και χαρακτηρίζονται από μια προσπάθεια να πείσει, ότι ειδικά στα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας η ΕΕ καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, κάτι που όπως πολλές φορές έχουμε αποδείξει, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Όλες οι προτάσεις της ΟΚΚ είναι καταδικασμένες λόγω της μονομέρειας και του τεχνοκρατικού υπόβαθρου που τις χαρακτηρίζει, σκοντάφτουν δε στα απαράβατα όρια της πολιτικής της αντίληψης. Δεν θίγει τα ιερά και τα όσια, τις “ιερές αγελάδες” του καπιταλισμού. Την ατομική ιδιοκτησία, την ατομική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, προφανώς γιατί τα αποδέχεται, με αποτέλεσμα η ΟΚΚ να φτάνει το πολύ ως τις εκκλήσεις προς το αστικό κράτος, το πολιτικό του προσωπικό και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και της ΔΕΗ ΑΕ να “κατανοήσουν” τα σφάλματά τους και να μετανοήσουν. Μαλώνει δε τον “απλό λαό” γιατί δεν κατανοεί τις σωτήριες θέσεις της ΟΚΚ και από κει ψηλά, το πάνθεον των ειδημόνων, των ειδικών και των απόλυτων κατόχων της οικολογικής ευαισθησίας και μοναδικής αλήθειας κατακεραυνώνει τους πάντες.

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης μάλλον δεν κατάλαβε την ουσία της τοποθέτησης του συν. Νίκου Μάτσου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης και οπωσδήποτε δεν συγχωρείται η άγνοια των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα, σε μια κίνηση που θέλει να λέγεται και πολιτική.

Δικαίωμα, και μάλιστα αναφαίρετο, της ΟΚΚ να έχει την δικιά της προσέγγιση και τις δικές της θέσεις. Υποχρέωσή της όμως να ακούει την κριτική για αυτές. Τα περί πρακτόρων, πρακτορικής αντίληψης και τα λοιπά φαιδρά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΟΚΚ θα τα θεωρήσουμε σαν ξαναζεσταμένα υποπροϊόντα περασμένων δεκαετιών και παράγωγα της αντικομμουνιστικής εμπάθειας του συντάκτη.

Όσον αφορά το Τσέρνομπιλ θα πούμε μόνο το εξής: αναμφισβήτητα ήταν μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που οι συνέπειές της θα βαρύνουν την Ουκρανία, τις γειτονικές σ' αυτή χώρες, και όχι μόνο, για απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο. Όμως, παίρνοντας υπ' όψη το μέγεθος των πόρων και των μέσων, την έκταση της σχεδιασμένης παρέμβασης για την περίθαλψη και τον περιορισμό της έκτασης των συνεπειών που άμεσα κινητοποίησε η σοσιαλιστική ΕΣΣΔ δεν μπορούμε παρά να τρομάξουμε και μόνο στην ιδέα του ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν το κοινωνικοοικονομικό σύστημα ήταν τότε διαφορετικό ή αν κάτι ανάλογο συνέβαινε σε μια καπιταλιστική χώρα. Σαν μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε υποδεέστερες περιπτώσεις καταστροφών, από άποψη σημασίας, όπως ο τυφώνας “Κατρίν” το 2005 στην Φλώριδα των ΗΠΑ (>10.000 νεκροί) ή τον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία (15.000 νεκροί) που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες των χωρών αυτών.

Επί της ουσίας τώρα. Η τοποθέτηση του συν. Νίκου Μάτσου κάνει μια αναφορά στην επίθεση που δέχεται ο λιγνίτης σαν καύσιμο, από διάφορες κατευθύνσεις και από διαφορετικές αφετηρίες. Σαφώς άλλη είναι η αφετηρία της ΕΕ, της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου και άλλη διάφορων περιβαλλοντικών και περιβαλλοντιζουσών οργανώσεων, κινήσεων ή και κομμάτων. Όμως κι αυτές σε κάποιο βαθμό συμπίπτουν με την πρώτη εφ' όσον εξαντλούνται σε μονοδιάστατες λύσεις που απολυτοποιούν ένα συγκεκριμένο κριτήριο π.χ. την προστασία του περιβάλλοντος.

Πολύς λόγος, όχι πάντα με αγαθές προθέσεις, γίνεται για την ρύπανση που προκαλούν οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας. Η ρυπογόνα αυτή δραστηριότητα δεν οφείλεται γενικά στο υψηλό ποσοστό λιγνιτικών σταθμών ως προς το σύνολο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας, όπως συνήθως λέγεται. Οφείλεται κυρίως στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ΑΕ. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες αξιοποίησης του άνθρακα και του λιγνίτη με αποδοτικό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο (π.χ. μονάδες ρευστοποιημένης κλίνης, συνδυασμένου κύκλου εξαερίωσης του άνθρακα).

Ωστόσο, η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία γίνεται από την κυβέρνηση και όχι μόνο αποτελεί στην ουσία τον απαραίτητο μανδύα που συγκαλύπτει την ουσιαστική διασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής είτε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είτε με την προώθηση του φυσικού αερίου ή του λιθάνθρακα σαν αντικαταστάτες του λιγνίτη.

Για το ΚΚΕ κάθε λύση που προτείνεται πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών όπως:

Της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών, της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος σαν κοινωνικού αγαθού που παρέχεται φθηνά στο λαό (μέσα και από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής).

Της διαφύλαξης της ασφάλειας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Της ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών και εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.

Η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου αυτών των στόχων μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό. Το ΚΚΕ από καιρό έχει επισημάνει - και επιμένει σ' αυτό - ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Η επίλυσή του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά και τα πολλαπλά επιμέρους συμφέροντα που διαπλέκονται με τα πρώτα.

Ο ενιαίος κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής εξουσίας θα μπορεί, στηριγμένος στο σύνολο των κριτηρίων που προαναφέραμε, να σχεδιάσει και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα χωροθέτησης, επιλογής τεχνολογίας και μεγέθους των συμβατικών ή άλλων σταθμών παραγωγής ενέργειας. Θα δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση των αιολικών πάρκων στα νησιά, όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των συμβατικών σταθμών είναι πολύ ψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Θα οδηγήσει επίσης στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των αναγκαίων συμβατικών σταθμών που χρησιμοποιούν το φθηνό, εγχώριο λιγνίτη, ώστε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Σε τελευταία ανάλυση, το πρόβλημα είναι πολιτικό. Απαιτεί να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.

Κοζάνη, 22/10/20


...Και η ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης 16/10/2007, όπως δημοσιεύτηκε στο ecocrete:
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4179&Itemid=85


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173881
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.