ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκτός τα πυρηνικά και τον αγωγό και νέο μεγάλο θερμοηλ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
EcoCorfu, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας , Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2007

ΤΡΙΤΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ: ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ, ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Φρανκφούρτη την περιοχή μας;

Στην δρομολόγηση των σχεδίων για την κατασκευή και μεγάλου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην παραλία Treport στην Αυλώνα προχώρησε η Αλβανία, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων της Αυλώνας και την προηγούμενη αμφισβήτηση της επιλεχθείσας περιοχής που είναι γεμάτη δάση και σημαντικά οικοσυστήματα, ακόμα και περιοχές Νατούρα.

Οι ελλείψεις στα σχέδια αποκρύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία. Η παράνομη δρομολόγηση της κατασκευής καταγγέλθηκε και από την επιτροπή της συνθήκης του Άρχους της Αλβανίας, η οποία τόνισε ότι δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες για την ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου. Επίσης, όπως καταγγέλλουν Οικολογικές Οργανώσεις της Αλβανίας, προχώρησαν ήδη σε αποψίλωση μεγάλου πευκοδάσους, προκαλώντας τις αντιδράσεις των φορέων και της κοινής γνώμης.

Το γεγονός έρχεται να δέσει με τα σχέδια για κατασκευή αγωγού πετρελαίου που θα ξεκινάει από το Μπουργκάς της Αλεξανδρούπολης και θα καταλήγει στην περιοχή, γεγονός που πρόσφατα αποκάλυψε το EcoCorfu, μετά από την σύσκεψη Οικολογικών Οργανώσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κροατία στις 27 με 30 Σεπτεμβρίου. "Πακέτο", λοιπόν με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αυλώνας, προωθεί η γειτονική μας χώρα, το μεγάλο αυτό εργοστάσιο, με όλες, βέβαια τις παρεμφερείς εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια που θα λειτουργούν παράλληλα και μαζί με πυρηνικούς αντιδραστήρες σκοπεύει να (υπερ) καλύψει τις ανάγκες τις σε ενέργεια, θέτοντας την περιοχή σε τριπλό κίνδυνο από ρύπανση. Πως είναι δυνατόν, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, όπως αυτές της χώρας μας προωθούν με μεγάλο κόπο και με μεγάλη προσπάθεια την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ίδια στιγμή, λίγα μόλις χιλιόμετρα δίπλα, να δρομολογούνται πολύ μεγάλα προγράμματα που θυμίζουν την εποχή της ...βιομηχανικής επανάστασης, μισού αιώνα πριν;

Στην διεθνή σύσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον καταθέτουν σήμερα, 19 Οκτωβρίου ψήφισμα διαμαρτυρίας Οικολογικές Οργανώσεις του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με τις Οργανώσεις της Αλβανίας.

Αν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, καταλαβαίνει κανείς ότι σε λίγο καιρό η περιοχή μας θα μετατραπεί σε Φρανκφούρτη με αποτέλεσμα: Αφενός να πλουτίζουν κάποιοι επενδυτές στην γειτονική μας χώρα σε βάρος και του δικού μας φυσικού μας περιβάλλοντος και αφετέρου θα υποβαθμιστεί σοβαρά η Κέρκυρα και από πλευράς τουρισμού. Ας το σκεφτούμε καλά αυτό. Κανείς τουρίστας δεν θα θέλει να κάνει διακοπές, στην Κασιώπη, για παράδειγμα και να βλέπει από μακριά τα μεγάλα τάνκερ να ξεπλένουν τα ντεπόζιτά τους με το νερό από την θάλασσα που κολυμπάει και να φαντάζεται τα διυλιστήρια, τα θερμοπυρηνικά και τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια για γαρνιτούρα στο ...all inclusive του.

Κατά τον ίδιο τρόπο και ακόμη περισσότερο, κινδυνεύει και η περιοχή της Αυλώνας που είναι επίσης πανέμορφη, άκρως τουριστική, γεμάτη οικοσυστήματα και δάση, περιοχές Νατούρα και αξίζει πολύ να προστατευτεί.

Το EcoCorfu, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία πρόλαβαν και έστειλαν προς την σημερινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον διαμαρτυρία και συμπαράσταση, υπογράφοντας ψήφισμα για τον αγώνα που ξεκίνησαν οι Αλβανοί πολίτες και φορείς για να ματαιώσουν την κατασκευή. Ζητούμε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ακυρώσει την χρηματοδότηση για τη κατασκευή του εργοστασίου αυτού.

Το EcoCorfu, εκ μέρους του SEE Network, του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλεί όλους τους συλλόγους της Κέρκυρας που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, σε σύσκεψη για τα τρία αυτά πολύ σοβαρά ζητήματα την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2007 στο εντευκτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας. Διαφαίνεται, λοιπόν ο μεγάλος κίνδυνος από την μετατροπή των φυσικού κάλους, "αγνών και παρθένων" από ρύπανση περιοχών μας σε περιοχές βαριάς βιομηχανίας, με Θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες, αγωγούς πετρελαίου και Θερμοηλεκτρικές εργοστασιακές μονάδες που θα προκαλέσουν μια διαρκή και πολύ σοβαρή ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που από πάντα ήταν τελείως αποπυρηνικοποιημένη και μακριά από εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας, τις διοξίνες και τα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται και αναπόφευκτα ρυπαίνουν σε σταθερή βάση.

Δημήτρης Φαναριώτης
Εκπρόσωπος του EcoCorfu,
Πρόεδρος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας
www.ecocorfu.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167620
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.