ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 26 Σεπ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις κλιματικές αλλαγές με ...νέους λιθανθρακικούς σταθμούς! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Greenpeace , Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2007


ΚΛΙΜΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

...ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!

Δύο μόλις μέρες μετά την απόφαση των 80 αρχηγών κρατών που συναντήθηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (1), να συνάψουν νέα συνθήκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Ελλάδα γνωμοδοτεί θετικά για κατασκευή νέων ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων σε διάφορα σημεία της χώρας! Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κλιματικές αλλαγές.

Οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζουν νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο (2) προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα που είναι οι κλιματικές αλλαγές. Η πλειοψηφία των πολιτών από 21 χώρες, σύμφωνα με έρευνα του BBC που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα,(3) θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ γνωμοδοτεί θετικά προς το ΥΠΑΝ για τη δημιουργία νέων ανθρακικών σταθμών, «εξασφαλίζοντας» ότι – σε αυτή την περίπτωση - η Ελλάδα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου!

Ταυτόχρονα, στη διάσκεψη του ΟΗΕ, στην ομιλία της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «το περιβάλλον είναι για ‘μας ύψιστη προτεραιότητα» και ότι «είναι ανάγκη να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για ένα σύστημα περιορισμού των εκπομπών ρύπων», χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή μέτρα που να αποδεικνύουν την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την υλοποίηση αυτού του περιορισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ, την πλέον ρυπογόνο βιομηχανία στην Ελλάδα, διότι – όπως δήλωσε ο ίδιος - «οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο». Σημαντική «λεπτομέρεια»: το πρόστιμο αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση (διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια) και όχι στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλουν στις κλιματικές αλλαγές!

«Η απουσία δεσμεύσεων, η έλλειψη σαφούς πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το πρόστιμο-πυροτέχνημα προς τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την πρόσφατη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που δίνει το πράσινο φως για το λιθάνθρακα, καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος στον πλανήτη» είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στις κλιματικές αλλαγές και συμπλήρωσε: «Η πολιτική της χώρας μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μοιάζει να αφορά έναν άλλο πλανήτη, όπου το πρόβλημα αυτό είναι ανύπαρκτο».

Για το λόγο αυτό, η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κλιματικές αλλαγές, αλλά να συνεργαστούν προκειμένου να ανατρέψουν την παγκόσμια απειλή. Συγκεκριμένα, η Greenpeace ζητά:

Να μη δοθεί ούτε μια άδεια για δημιουργία σταθμού λιθάνθρακα.
Να εφαρμοσθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Να δημοσιευθεί άμεσα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Greenpeace


Σημειώσεις:

(1) η διάσκεψη της Νέας Υόρκης διοργανώθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εν όψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί το Δεκέμβριο με θέμα τις κλιματικές αλλαγές.

(2) Στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων αυτών κατά 25% μέχρι το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όμως η χώρα μας ήδη το έχει ξεπεράσει.   α θυμίσουμε επίσης, πως οι αρχικές δεσμεύσεις στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο δεν είναι επαρκείς. Ακόμη κι αν πετύχουμε τους στόχους του, η αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα περιοριστεί μόλις κατά 0,6οC ως το 2050, όταν στο ίδιο διάστημα η αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του επί το αυστηρότερον μετά το 2010.

(3) Η έρευνα του BBC βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/pdfs/25_09_07climatepoll.pdfΣχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 532 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 45290315
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.