ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για το πρόστιμο Σουφλιά στ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2007
 

Μετά από 4 χρόνια ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακάλυψε ότι η ΔΕΗ υπερβαίνει τα όρια στα αιωρούμενα σωματίδια και στο SO2 και της επέβαλε πρόστιμο 1.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο τζίρο…δύο ωρών λειτουργίας της ΔΕΗ !

Προφανώς πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού του κ. Σουφλιά, ο οποίος, αφού φρέναρε την ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος (προεκλογική υπόσχεση του κόμματος του), επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια παράσταση πολύ κακής ποιότητας.

Διότι εύκολα και εύλογα μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί

• πού ήταν ο κ. Σουφλιάς όταν το ίδιο το Υπουργείο του επί σειρά ετών βεβαίωνε με βάση τη νομοθεσία τις υπερβάσεις των ΑΗΣ των ΔΕΗ και τις παραβιάσεις των Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας

• πού ήταν, όταν οι κατά τόπους νομάρχες επέβαλαν πρόστιμα για το λόγο αυτό,

• πού ήταν, όταν ο Συνήγορος του Πολίτη από τον Οκτώβριο του 2005 διαπίστωνε επίσης τις συνεχείς υπερβάσεις των αιωρουμένων,

• πού ήταν, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκαζε την Ελλάδα και τη ΔΕΗ για τη ρύπανση, μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου,

• πού ήταν, όταν τα εθνικά σχέδια για τις εκπομπές του CO2, που ο ίδιος υπέγραφε και απέστελλε στην ΕΟΚ, του τα επέστρεφε ο ομογάλακτος του Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Δήμας, ως άτολμα και ανεπαρκή.

Αλλά το απώγειο της υποκρισίας της Κυβέρνησης, κι όχι μόνο του κ. Σουφλιά, δεν αφορά τις εκπομπές της ιπτάμενης τέφρας, αλλά η πολιτική μας στο θέμα της μείωσης των εκπομπών του βασικού θερμοκηπιακού αερίου, το οποίο κατά 50 % προέρχεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Και εξηγούμαστε : Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνουμε - δια στόματος του κ. Σουφλιά - ότι πρέπει η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Κιότο η ΔΕΗ να μειώσει δραστικά τις εκπομπές του CO2 κι από την άλλη - δια στόματος του πρώην υπουργού κ. Σιούφα- να υποσχόμαστε προεκλογικά στη Δυτική Μακεδονία όσες λιγνιτικές μονάδες θέλει, δηλαδή να σχεδιάζουμε την αύξηση των εκπομπών του CO2.

Αυτή η πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» είναι ξεπερασμένη σε όλη την Ευρώπη και αλλά όχι και στην Ελλάδα. Επιβιώνει δυστυχώς, παρότι επικίνδυνη για τη χώρα και για το περιβάλλον, ελλείψει αξιόλογων και διαχρονικών αντιδράσεων από όλο τον πολιτικό κόσμο.

Το οικολογικό κίνημα του Ν. Κοζάνης επωμίζεται και πάλι τοπικά την ευθύνη και το βάρος της αντίδρασης απέναντι στη «μεσαιωνική» ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά και στο νέφος, που θρονιάστηκε και πάλι τις τελευταίες μέρες στα κεφάλια μας.

Θετική η πρωτοβουλία του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ποντοκώμης να συγκαλέσει σχετική σύσκεψη και να ηγηθεί της συμβολικής κατάληψης της πύλης του ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ. Όμως οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις πρέπει να χειραφετηθούν από τις λογικές των συνδικαλιστών και των τοπικών αρχόντων που θέλουν και «την πίτα ακέρια και τον σκύλο χορτάτο».

Οφείλουμε πρώτα από όλα να πούμε ένα καθαρό όχι στις νέες μονάδες της ΔΕΗ.

Δεύτερον, να αρνηθούμε τη συμμετοχή μας σε οποιοδήποτε όργανο δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του στο θέμα αυτό. (Το Συντονιστικό Όργανο της Νομαρχίας καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, επιζητώντας παράλληλα νέες μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή στηρίζοντας το ίδιο ενεργειακό μοντέλο που κατάντησε το νομό μας τον πιο βρώμικο ενεργειακά της Ευρώπης).

Τρίτον να προχωρήσουμε, πέρα από τις καταγραφές τις απογραφές και τις χιλιοειπωμένες διαγνώσεις, σε πιο δραστικά μέτρα όπως :

Πρόληψη και πρόγνωση των επεισοδίων ρύπανσης. Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις εκπομπές των καμινάδων και την ποιότητα του λιγνίτη, μπορεί να γίνει μια στοιχειώδης πρόβλεψη των επεισοδίων ρύπανσης και συνεπώς

• είτε να ελαττώσουμε το νέφος με μείωση φορτίου, χρήση καλύτερης ποιότητας λιγνίτη (πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα λιγνίτη- «φιλέτου» για το λόγο αυτό), είτε και με το σταμάτημα κάποιας μονάδας, αν χρειαστεί.

• είτε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το επεισόδιο ρύπανσης δίνοντας οδηγίες στον πληθυσμό και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες (να αποφεύγουν την έξοδο οι ηλικιωμένοι, να αναβάλλονται τυχόν εκδρομές των δημοτικών σχολείων, κλπ).

Απαραίτητος όρος για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος είναι φυσικά η πλήρης εγκατάσταση δικτύου ελέγχου της ποιότητας ατμόσφαιρας, συστηματικές μετρήσεις, άμεση μετάδοση –καταχώρηση και επεξεργασία των δεδομένων και φυσικά ελεύθερη πρόσβαση υπηρεσιών – ερευνητών – φορέων και πολιτών.

Κράτηση ρυπογόνων μονάδων. Η συστηματική υπέρβαση των ορίων εκπομπών σε μια προκαθορισμένη και ρεαλιστική βάση (πχ για 20 ώρες συνεχή υπέρβαση κατά 30% του ορίου)
να αποτελεί έκτακτη αιτία κράτησης της μονάδας εκτός λειτουργίας. Δεν μπορεί να σταματούμε τις μονάδες εκτάκτως μόνο όταν επίκειται μια σοβαρή ζημιά στον εξοπλισμό. Πέρα από το λειτουργικό κόστος υπάρχει και το περιβαλλοντικό κόστος, που πρέπει με συγκεκριμένο και ποσοτικοποιημένο τρόπο να συμπεριληφθεί στις αιτίες έκτακτης κράτησης μονάδας, με παράλληλη φυσικά πρόνοια να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, (λειτουργία των εφεδρικών λύσεων της ΔΕΗ σε συνεννόηση με το κέντρο παραγωγής- κατανομής φορτίου της επιχείρησης). Έτσι θα υπάρχει συνυπευθυνότητα όλης της ιεραρχίας της ΔΕΗ (η οποία συγκινείται μόνο όταν βγαίνει καμιά μονάδα εκτός) και περισσότερη προσοχή στη συντήρηση-βελτίωση ή στην έγκαιρη αντικατάσταση των παλιών ηλεκτροστατικών φίλτρων.

26-9-2007
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607556
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.