ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παραθεριστική αρένα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χωροταξία - Πολεοδομία
Από τη Γαλέρα (www.galera.gr) , Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2007


Στο "enditorial" του τεύχους 21 (Μάιος 2007) του περιοδικού Γαλέρα ο Γιάννης Καλαϊτζής σχολιάζει με χιούμορ και πίκρα το "το νοµοσχέδιο για τις παραθεριστικές κατοικίες":Παραθεριστική αρένα

Από τη Γαλέρα (www.galera.gr)

Σύµφωνα µε τη δήλωση των αρµοδίων υπουργών, το νοµοσχέδιο για τις παραθεριστικές κατοικίες κατετέθη από την κυβέρνηση Καραµανλή για να αποφύγουµε ως χώρα το σκανδαλώδες, εγκληµατικό προηγούµενο της Ισπανίας, όπου ασυνείδητοι εργολάβοι κατέστρεψαν τις παραλίες τής Ανδαλουσίας, της Καταλονίας, της Καστίλης, της Καστέλας, του Φαλήρου και του Ελληνικού.

Είναι γνωστό, ότι ο βάσκος δήµαρχος του Ελληνικού, µέλος τού πολιτικού τµήµατος της ΕΤΑ, κατέφυγε σε απεργία πείνας προκειµένου να απελευθερωθούν οι µεσογειακές ακτές τής φίλης χώρας από την καταλανική µαφία και να αποδοθούν στους φυσικούς δικαιούχους, τους ψαράδες της Μαρµπέλα δηλαδή και τους πολίτες της Βαρκελώνης.

Πρόσφατα εξάλλου, στο παραλιακό Μοσχάτο, οι κάτοικοι (βάσκοι στην πλειοψηφία τους) εξαγριωµένοι µε τα «Ολυµπιακά Ακίνητα», εταιρεία τού Δηµοσίου που έχει φράξει την παράκτια ζώνη, γκρέµισαν οι ίδιοι τα κάγκελα για να ξανακερδίσουν τα λεγόµενα στην τοπική διά-λεκτο «µπάνια του λαού».

Δυστυχώς, η αµετανόητη κυβέρνηση Θαπατέρο, σε προεκλογική περίοδο, ετοιµάζει ένα εκτεταµένο σχέδιο οικοδόµησης των ακτών προς άγραν ψηφοφόρων, αρχής γενοµένης από το Ναυαρίνο, την Πύλο των αρχαίων Ισπανών.

Πράγµατι, ο ιστορικός κόλπος τού Ναυαρίνου στο σύµπλεγµα των Βαλεαρίδων, γνωστός από τη ναυµαχία που απελευθέρωσε την Ισπανία από τον Ιµπραήµ, θα µεταβληθεί σε ένα χολιγουντιανής έµπνευσης αχανές θέρετρο. Και επειδή η νεότερη Πύλος δεν ταυτίζεται χωροταξικά µε την αρχαία, προς άρση των αδικιών, η παραθεριστική Ντίσνεϋλαντ θα εκτείνεται από τα παράλια της δυτικής Ηπείρου µέχρι τις ακτές τής αφρικανικής και από την ευρωπαϊκή µέχρι την ασιατική ήπειρο. Η κυβέρνηση έχει την αµέριστη συµπαράσταση της καθολικής εκκλησίας, η οποία προσφέρει προς αξιοποίηση την περιουσία τής Μονής Τοπλού, της µονής Εθνική, της µονής Εµπορική, της Πειραιώς, της ¶λφα µπανκ, της Αγίας Τράπεζας, αλλά και χιλιάδες τόνους κοτόπουλα, κατάλληλα για τη λίπανση των γηπέδων γκολφ ή για τα συσσίτια των πτωχοκοµείων τής Ιβηρικής.

Στις διαµαρτυρίες των Βάσκων, το υπουργείο Τουρισµού τής Ισπανίας απαντά ισχυριζόµενο ότι τα έργα εκτελούνται προκειµένου να αντιµετωπιστεί ο τουρισµός υψηλών προδιαγραφών τής Ελλάδας. Το συγκριτικό πλεονέκτηµα της πατρίδας µας είναι βέβαια το εφοπλιστικό κεφάλαιο του «Σήη Ντάϊµοντ» και του «Σαµίνα». Οι σύγχρονοι Μιαούληδες, όταν συλλαµβάνονται από κοινοτικούς υπαλλήλους να καταπατούν χάριν επενδύσεων τις περιοχές «Natura 2000» και ο ανακριτής τούς θέτει το αµείλικτο ερώτηµα «Τι θα Άκανες στη θέση µου;», απαντούν «Θα σε κρέµαγα» και αφήνονται ελεύθεροι.

Η χώρα µας διαθέτει εξάλλου καταπράσινες χορτολιβαδικές εκτάσεις, κατάλληλες για τα υδροβόρα γήπεδα γκολφ –ευνοούµενα των µεγιστάνων τού πλούτου– διαθέτει ραγδαίες βροχοπτώσεις καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους, διαθέτει τους ποταµούς Τάγο, Ντούρο, Γκουανταλκιβίρ και Έβρο (πολλαπλάσιο σε όγκο υδάτων τού οµώνυµου ισπανικού) και, κυρίως, διαθέτει παράδοση. Όπως είµαστε ζυγωµένοι µε τις ταυροµαχίες, τη Ρεάλ, την παέλια, τον Φράνκο και τον Δον Κιχώτη, έτσι στις φλέβες µας κυκλοφορούν µπαλάκια, µπαστούνια, γκαζόν, τρύπες, φυτοφάρµακα και νερό, άφθονο νερό, ικανό να αρδεύσει χιλιάδες εκτάρια χαµηλής βλάστησης και χαµηλής νοηµοσύνης.

Γιάννης Καλαϊτζής

Από τη Γαλέρα (www.galera.gr)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 80 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240319
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.