ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η διαχείριση της Λίμνης της Αγιάς Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πρ. Χανίων , Σάββατο, 24 Απρίλιος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100, ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510

H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων έχει ασχοληθεί από το 1994 με τη λίμνη της Αγυιάς. Λίγο καιρό μετά, η επιστημονική έρευνα απέδειξε με στοιχεία τη μεγάλη σημασία που έχει για την ορνιθοπανίδα ο συγκεκριμένος υγρότοπος, του οποίου οι πρώτοι συστηματικοί επισκέπτες είταν παρατηρητές πουλιών από το εξωτερικό. Η περιοχή εντάχτηκε  στο ευρωπαϊκό δίκτυο «ΦΥΣΗ  2000», ενώ  εκπονήθηκαν  2 σοβαρές μελέτες για την προστασία  της, από ομάδες ειδικών επιστημόνων. (Το 1995, με παραγγελία της περιφέρειας Κρήτης και το 1997 στα πλαίσια προγράμματος Life της Ε.Ε.). Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συνετέλεσε στην ανάδειξη της σημασίας της λίμνης ως βιοτόπου και στη γνωριμία των Χανιωτών με αυτήν. Εδώ και αρκετά χρόνια συνδιοργανώνει τη «Γιορτή των Πουλιών», μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η αξία της περιοχής είναι αδιαμφισβήτητη και υπό συγκεκριμένους  όρους θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.  Ήδη, έχει γίνει πόλος έλξης και ντόπιων και ξένων επισκεπτών, ενώ πολλά σχολεία την επισκέπτονται στα πλαίσια προγραμμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Με βάση τις προοπτικές αυτές, θα περίμενε κανείς πως θα κυριαρχούσε  για τον υγρότοπο αυτό μια λογική   προστασίας  και αναβάθμισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από τους πολίτες της περιοχής. Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο!

Από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται γνωστή η λίμνη, έχει αρχίσει μια φοβερή πίεση από ιδιώτες για να χτίσουν πάνω στην όχθη της λίμνης καφετέριες και ταβέρνες. ΄Ηδη λειτουργεί μία, ενώ έχουμε άλλες δύο τουλάχιστον προσπάθειες, με  άτομα που  χτίζουν  παράνομα, μισοπαράνομα ή με κάποιες άδειες, από την πολεοδομία της Ν.Α. Χανίων (!!!) αφού πρώτα καταστρέψουν καλαμιώνες και ρίξουν εκατοντάδες τόννους  μπάζα στη λίμνη για να μεγαλώσουν το οικόπεδό τους…  Η λίμνη κινδυνεύει να γίνει σύντομα ένας απλός ταμιευτήρας νερού  περιτριγυρισμένος από τσιμεντένια τέρατα. Η κατάσταση χειροτερεύει,  αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα προβλήματα, που συνεχώς προκύπτουν, εξ αιτίας της αδιαφορίας του πλήθους (!!!) των ...υπευθύνων φορέων: Απότομες αυξομοιώσεις της στάθμης του νερού, καταστροφή καλαμιώνων, λύμματα από τον γειτονικό οικισμό, μόλυνση από χοιροστάσια, βουβαλοβάτραχοι από ανεξέλεγκτες... βατραχοκαλλιέργειες στην περιοχή, μόλυνση από γειτονικό σκουπιδότοπο κ.α. πολλά.

Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε κάτι:

Στο διαχειριστικό σχέδιο που προτείνεται για τη λίμνη –και που δυστυχώς, δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.-προτείνεται, όπως συνηθίζεται, μια ζώνη απόλυτης προστασίας που καλύπτει τη λιμνη και μια έκταση  περιμετρικά που απέχει  50 μ,  από την όχθη της λίμνης και των καναλιών και χειμμάρων που εκβάλουν σ΄αυτή.  Εκεί θα επιτρέπονται μόνο αγροτικές εργασίες, όχι άλλες δραστηριότητες. Στην επόμενη ζώνη, περιφερειακά της πρώτης, μπορούν να χτίζονται σπίτια, αλλά και ορισμένα άλλα χτίσματα, και να ασκούνται  δραστηριότητες  που δεν δημιουργούν πρόβλημα στη λίμνη. Θα μπορούσε εύκολα, δηλαδή, και η λίμνη να προστατεύεται επαρκώς, και διάφοροι ιδιώτες να βγάλουν κέρδος, και η ευρύτερη περιοχή  να έχει πολλαπλό όφελος.  Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει κάποια τάξη, και ένας διαχειριστικός φορέας, που να σταματά την καταστροφική απληστία ορισμένων.

Σίγουρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την κύρια  ευθύνη για την καθυστέρηση. ΄Όμως δεν είναι μικρότερη η ευθύνη της Ν.Α. Χανίων: Ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα  της λίμνης, δέχεται συνεχώς καταγγελίες από την Ο.Π.Χ. αλλά και από πολλούς Χανιώτες, διάφορους επισκέπτες και επιστημονικούς φορείς. ΄Εχουμε επανειλημμένα ζητήσει, να επιβάλει τη σύνταξη  Μελ. Περιβ. Επιπτ. για οποιαδήποτε κατασκευή μέσα στην (μελλοντική) υπο προστασία περιοχή. Εχουν γίνει συζητήσεις στο Νομαρχ. Συμβούλιο. Παρ΄όλ΄αυτά, αδιαφόρησαν. Και φτάσαμε στο αποτέλεσμα, στο ίδιο σημείο της λίμνης όπου είχε πρίν λίγα χρόνια χτιστεί αυθαίρετο, που μετά την καταγγελία μας και την επιβολή προστίμου κατεδαφίστηκε, να οικοδομείται νέο τεράστιο τσιμεντένιο οίκημα, με άδεια της πολεοδομίας Χανίων!

Καταγγέλουμε τα παραπάνω στους συμπολίτες μας, αλλά δεν νομίζουμε πως φτάνει αυτό:

Ίσως θα πρέπει να καλέσουμε την ΕΕ –που έχει χρηματοδοτήσει τις προαναφερόμενες μελέτες και τα σχέδια που μένουν στο συρτάρι-να μας μάθει πώς να προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον και πώς να εφαρμόζουμε τους νόμους. Και ίσως να βρισκόμαστε σε τέτοια στάδια πολιτικής και κοινωνικής «ωριμότητας»  που να είναι απαραίτητη η παρουσία «αυστηρών δασκάλων» για να κάνουμε αυτό που οι ίδιοι δηλώνουμε ως σωστό και που δεσμευόμαστε ότι θα πραγματοποιήσουμε.

Νικόλας Λακιωτά , 2004-12-23 21:59:47
Οικοδομή με άδεια της Πολεοδομίας Χανίων σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ! Μυρίζει υπόθεση διαφθοράς... Μήπως η υπόθεση θα έπρεπε να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης ;

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 182 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234124
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.