ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 15 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στις Εκλογές Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
Δρ. Θοδωρής Κουσουρής , Πέμπτη, 06 Σεπτέμβριος 2007

(Επιλογές στην ικανότητα και στη ζωντάνια!)

Δρ. Θοδωρής Κουσουρής
π. Δ/ντής Ερευνητικού Ινστιτούτου ΕΛΚΕΘΕ


Μετά τα αποκαΐδια, τις στάχτες, το κάρβουνο και ενόψει των εθνικών εκλογών στις 16 Σεπτέμβρη, τα περιβαλλοντικά ζητήματα αιχμής έχουν πολλαπλασιαστικές απαιτήσεις και επιζητούν επί του πρακτέου υλοποιήσιμες προτάσεις και ζωογόνες προοπτικές. Στάχτη και κάρβουνο έγιναν το βιός, οι καλλιέργειες και τα γεννήματα. Κάθε είδους πράσινο έγινε στάχτη ή τουλάχιστον κάρβουνο. Αποδεκατίστηκαν κοπάδια από αιγοπρόβατα, στάβλοι με γελάδια και χοιρινά, όπως και πουλερικά. Το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής των καταστρεπτικών πυρκαγιών σε Πελοπόννησο και Εύβοια αποδεκατίστηκε. Χαλάσματα και οι αποθήκες των ζωοτροφών και οι άλλες εγκαταστάσεις για τη διαβίωση των γεωργών και κτηνοτρόφων. Σ’αυτή την απελπιστική για πολλούς συνανθρώπους μας κατάσταση, προστέθηκε και η κοινωνική και οικονομική κατάρρευση των πυροπληγέντων επαρχιών. Και η αναγέννηση της φυσικής βλάστησης είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει, γιατί η πύρινη λαίλαπα ήταν πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια. Πέρα από τα σπίτια καταστράφηκαν και οι υποδομές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμός, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, συνθήκες υγιεινής). Και έρχεται ο χειμώνας. Η βροχερή περίοδος. Καθώς μας ενημερώνουν οι ειδικοί, εδάφη χωρίς την παραμικρή κάλυψη από βλάστηση υποβαθμίζονται ταχύτατα και είναι εξαιρετικά ευπαθή σε λασπορροές, κατολισθήσεις και νεροφαγώματα. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι πραγματικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της ευρύτερης περιοχής. Λιόδεντρα, καρυδιές, κερασιές, μηλιές, αχλαδιές κι καστανιές στάχτη και κάρβουνο. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα ουσίας θα συγκρατηθούν στις ρημαγμένες εστίες τους οι κάτοικοι; Πως θα εξασφαλιστεί η στέγη και η απασχόληση στους ξεριζωμένους πυροπληγέντες; Αναμφίβολα θα υπάρξει εσωτερική μετανάστευση. Προς τα πού όμως; Στα γειτονικά αστικά κέντρα ή στην πρωτεύουσα; Και οι οικονομικοί μετανάστες της περιοχής που θα απασχοληθούν, όταν η ανεργία θα πλήξει την περιοχή; Η επόμενη ημέρα φαντάζει και είναι θολή, παρά τις υποσχέσεις, τα ευχολόγια, τα ψιχία στήριξης, τους τηλεμαραθώνιους συγκέντρωσης χρημάτων.

Οι πληγές στις τοπικές κοινωνίες και στο γειτονικό τους κατεστραμμένο περιβάλλον θα χάσκουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά χρόνια θα πρέπει να περάσουν για να αποκατασταθεί η κάποια ανεκτή διαβίωση. Και αν…….


Πυρκαγιές και καταπατήσεις ήταν πάντοτε αλληλένδετα. Πυρκαγιές και μελλοντικά αξιοποιήσιμα φιλέτα πάνε μαζί. Η κρατική μέριμνα για τέτοια εγκλήματα ανύπαρκτη. Και κάθε μέρα κατατρώγεται στην κυριολεξία κάθε είδους φυσικής βλάστησης. Έτσι, συρρικνώνονται οι δασικές εκτάσεις και σκαρφαλώνουν αυθαίρετες βίλες σε λόφους και πλαγιές, ενώ περιφράσσονται παράκτιες περιοχές και καταστρέφονται οι εύφορες κοιλάδες. Και το κτηματολόγιο ανύπαρκτο. Και εικονικό όνειρο η χωροταξική διευθέτηση. Η "ώρα μηδέν" έχει ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια. Και δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη τίποτα. Το τι μας περιμένει δεν μπορεί να προβλεφθεί. Και η όποια αρχή –Κεντρική, Περιφερειακή, Τοπική-, απούσα, ανοχύρωτη, ανοργάνωτη, ανίκανη, ανεύθυνη και ανίσχυρη εκ των γεγονότων. Από σχέδια και σχεδιασμούς τα ράφια και τα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών και Υπουργείων γεμάτα. Και η ερώτηση. Κάθε πότε γίνεται άσκηση ετοιμότητας φορέων και πολιτών πάνω στα όποια σχέδια έκτακτης ανάγκης; Όταν καίγονται ή πλημμυρίζουν ή και ισοπεδώνονται ενδεχομένως από σεισμό χωριά και πόλεις υπάρχει τοπικός συντονιστικός φορέας ή όλα τα περιμένουν από μακρύτερα; Πως θα γίνει και πως θα επιτευχθεί η έγκαιρη και ασφαλή εκκένωση χωριών και πόλεων; Με ποια μέσα εξασφαλίζεται η ασφαλής εκκένωση; Που και πως θα μαζευτεί ο κόσμος για την εκκένωση; Τι θα απογίνουν τα ζώα; Ποιος φορέας θα υποδεχθεί του πυροπληγέντες; που θα διαμείνουν προσωρινά; Πως θα βοηθηθούν να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες ή όχι εστίες τους; Μερικά μόνο ερωτήματα που συνήθως στην πράξη δεν απαντώνται και αποβαίνουν μοιραία για τις τοπικές κοινωνίες.

Το ποτήρι της οργής, καθώς συνηθίζεται να λέγουν, έχει ξεχειλίσει. Κατανοούμε την οργή, το θυμό και τις ακραίες συμπεριφορές σε παρόμοιες συνθήκες. Αυτό όμως που δεν είναι κατανοητό είναι ότι σχετικά γρήγορα ξεχνάμε και η κάθε οργή δεν φαίνεται χρήσιμη για να μας ταρακουνήσει και για να μας αφυπνίζει συλλογικά. Να αφυπνίζει συνειδήσεις, να μας κινητοποιεί, να νικηθεί η αδιαφορία και ο "ωχ αδελφισμός". Τούτη η φορά το ζητούμενο δεν είναι απλό. Πολυσύνθετη η μάχη συμπαράταξης και συμπαράστασης προς τους πυροπληγέντες συνανθρώπους μας. Για τον ξεριζωμό τους, τα υπάρχοντά τους, τις καλλιέργειες και σοδιές τους. Για το λάδι, τα φρούτα, τα κηπευτικά. Για το πράσινο της ελπίδας, το ζωογόνο πράσινο των δασών και δασικών εκτάσεων. Για τον έμβιο κόσμο που χάθηκε από την πληγείσα περιοχή. Για τα παιδιά που θα ξυπνάνε μέσα στη μαυρίλα και το γκρίζο. Για τα σχολεία….ποια σχολεία!

Μέσα σε όλα αυτά, το επίκαιρο ζήτημα είναι αν όλη αυτή η καταστροφή, που έχει όνομα και επώνυμο, ‘’αγγίζει’’ τους πολίτες, ευαισθητοποιημένους ή μη και τους ψηφοφόρους των προσεχών εθνικών εκλογών. Από την άλλη όχθη, οι πολιτικοί σχηματισμοί με τους κυρίους υποψήφιους. Αυτή η στιγμή, αλλά και σε οποιεσδήποτε στιγμές, δεν αρκούν να βρίσκονται στις λίστες των κομμάτων στελέχη με περιβαλλοντικό ή όχι παρελθόν. Το ζητούμενο είναι οι ικανότητες, οι αντοχές στις όποιες προκλήσεις, ο ευθύς λόγος, το κοίταγμα στα μάτια, η ανθρωπιά. Και επιτέλους, κατά την προσωπική μας άποψη, ας δώσουμε επαρκή χώρο στην καινούργια γενιά. Και ασφαλώς οι περισσότεροι μας λέγουν ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και μας αραδιάζουν επιτεύγματα ή και προτάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Πόσοι όμως από αυτούς, αλλά και από εμάς που θα τους επιλέξουμε, είμαστε έτοιμοι να πράξουμε κάτι το χειροπιαστό για το περιβάλλον; Είναι σαφέστατα μεγάλο το χάσμα μεταξύ του τι δηλώνω και τι επιθυμώ. Αλήθεια, είμαστε έτοιμοι να πράξουμε, ώστε να πετύχουμε και να διασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής; Εμφανέστατη είναι εξάλλου και η απουσία ή και η παραπλανητική καθοδήγηση, αλλά και η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ενημέρωσης. Όσο για την εκπαίδευση, ας το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή, γιατί και αυτή πάσχει.

Ωστόσο, οδεύουμε προς στις κάλπες, μέσα από διλήμματα, ψευτοδίλημματα και εγκλωβισμούς. Κύριοι, αντιληφθείτε το. Παλαιοκομματικές πρακτικές δεν μας αγγίζουν και επιστρέφονται "γιατί δεν βρήκαν τον αποδέκτη". Εξάλλου, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μπορούμε να κάνουμε αυτό το πύρινο καλοκαίρι, αλλά και τα προηγούμενα που πέρασαν, παρένθεση, αλλά με παντοτινά νωπές τις αναμνήσεις για τα κρεματόρια, τις στάχτες, το κάρβουνο, την…ολοκληρωτική καταστροφή. Ωστόσο, αξίζει να δούμε το μέλλον με προοπτική, με ζωντάνια, με μπροστάρηδες τα νιάτα, την αξιοσύνη, την αξιοκρατία. Δροσιά, χρώμα, γνώση, ικανότητα και οράματα θέλει η ζωή, ενώ τα περιβαλλοντικά ζητήματα θέλουμε να γίνουν ένα από τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνεται η πολιτική κουλτούρα, η υπευθυνότητα, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα. Αλλά είναι επόμενο ορισμένοι να προσπαθούν να κάψουν, με διλήμματα και εγκλωβισμούς, κάθε τι το ζωντανό που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά. Και γνωστός τραγουδοποιός μας υπενθυμίζει "Ποιος μπορεί νάρθει, όλα να τ’αλλάξει;"

Δρ. Θοδωρής Κουσουρής
π. Δ/ντής Ερευνητικού Ινστιτούτου ΕΛΚΕΘΕ


Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 117 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44304854
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.