ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αποστολή: ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εθελοντισμός
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ , Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2007
 

Την πρώτη Σεπτεμβρίου, Σάββατο, η Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, και συνεργάζεται με την ομοσπονδία συλλόγων της Ηλείας καλεί όλες τις συλλογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις σε συνάντηση για να επισκεφτούν από κοντά τις περιοχές σε μια εκστρατεία περιβαλλοντικής αποκατάστασης με μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Η επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 10 π.μ. από τα Τριπόταμα που βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα Ηλείας –Αχαΐας -Αρκαδίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας 7 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη με τις οργανώσεις αυτές και εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης για σχεδιασμένη εθελοντική προσφορά στην περιοχή.

Σας ενημερώνουμε ότι η «Έκθεση» πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής δράσης που είχε προγραμματισθεί στα Τριπόταμα, στο χώρο της αρχαίας Ψωφίδας λόγω των γεγονότων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή θα πραγματοποιηθεί με διαφοροποιημένο περιεχόμενο, με εκδηλώσεις ενημέρωσης και αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους της περιοχής.

Καλούνται όλες οι οργανώσεις που ευαισθητοποιούνται για την περιοχή και οι μεμονωμένοι εθελοντές για να συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο αλληλεγγύης, περιβαλλοντικής δράσης και αποκατάστασης,

Ο εκπρόσωπος
Βασίλης Τακτικός
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108226562
6978926693
6944744120


ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΡΑ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΙΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η τραγωδία των πυρκαγιών με ανθρώπινα θύματα, η οικολογική και παραγωγική καταστροφή στην Πελοπόννησο, Εύβοια, Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της χώρας, πέρα από τις τρέχουσες διαχειριστικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού ανέδειξε την εγγενή αδυναμία του κράτους να καλύψει μακροπρόθεσμα την οικοπροστασία της χώρας.

Μέσα στην παρούσα κρίση που μοιάζει με εμπόλεμη κατάσταση, η αυτοάμυνα, ο αυθόρμητος εθελοντισμός και η αλληλεγγύη των πολιτών απέτρεψαν τα χειρότερα.

Οι πολίτες μπήκαν μπροστά στις φλόγες, να τις αναχαιτίσουν. Πολίτες συγκεντρώνουν χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης, πολίτες αγωνιούν και θέλουν να παρθούν μέτρα αποκατάστασης.

Η εθελοντική όμως προσφορά των πολιτών γίνεται αποτελεσματικότερη μέσα από τις Μ.Κ.Ο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναλάβει να σηκώσουν ένα σημαντικό βάρος της κινητοποίησης και της αλληλεγγύης των πολιτών.

Γιατί είναι φανερό ότι ο αυθόρμητος εθελοντισμός χρειάζεται συντονισμό, οργάνωση και υλική στήριξη, και σωρευτικές ενέργειες για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προσφορά.

Εξάλλου, η αντιμετώπιση της επικινδυνότητας και η αποκατάσταση των ζημιών που θΆ απαιτήσει πολύ χρόνο καθώς και υλικούς και ανθρώπινους πόρους και ένα διαρκές σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Η ανάγκη μιας ευρύτερης οργάνωσης του εθελοντισμού μπορεί να γίνει μέσα από τα δίκτυα και τις οργανώσεις «ομπρέλα» τα οποία μπορούν να έχουν την μορφή των περιφερειακών Δικτύων οικοπροστασίας και αποκατάστασης. (Μ.Κ.Ο.)

Ένα τέτοιο δίκτυο προτείνεται από την Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος με τίτλο Περιφερειακό Δίκτυο οικοπροστασίας και αλληλεγγύης Πελοποννήσου.

Στο Δίκτυο αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή

- Ομοσπονδία Πηνείας και Ωλένης
- ΠΑΚΟΕ
- Ομοσπονδία Πεδινής Ηλείας,
- Ομοσπονδία Ορεινής Ηλείας,
- Ομοσπονδία Αυστραλίας,
- Ομοσπονδία Αμερικής – Καναδά,
- Σύνδεσμος Γαστούνης,
- Σύνδεσμος Αμαλιάδας,
- Σύνδεσμος Ανδραβίδας
- Δίκτυο Ηράκλειων Εθελοντικών Οργανώσεων
- Ηράκλεια Ένωση Αττικής
- Παρατηρητήριο «Ερυμάνθου»

Το μήνυμα είναι Αυτοοργάνωση Τώρα και συντονισμός σε περιφερειακά δίκτυα για την Πελοπόννησο, Αττική, Στερεά Ελλάδα και ούτω καθεξής.

- Γιατί μόνον με την ενίσχυση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να γίνει προληπτική αντιμετώπιση των οικολογικών καταστροφών.

- Γιατί μόνον με την οργάνωση του εθελοντισμού ενισχύεται το ανθρώπινο κεφάλαιο της οικοπροστασίας.

- Μπροστά στις μεγάλες οικολογικές προκλήσεις της εποχής μας, εμείς οι Μ.Κ.Ο. πιστεύουμε σε μια σύγχρονη αντίληψη περί εθελοντισμού, όπου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις λειτουργούν ως ταμιευτήρες της εθελοντικής προσφοράς είτε σε κατάθεση χρόνου είτε σε κατάθεση χρημάτων, γιατί είναι εφικτή η συνολική και συντονισμένη δράση των πολιτών.

- Γιατί όσο απαιτείται η συγκέντρωση ανθρώπινου κεφαλαίου για την αντιμετώπιση των οικολογικών καταστροφών άλλο τόσο απαιτείται η αποταμίευση της εθελοντικής προσφοράς σε διαθέσιμο χρόνο και οικονομικούς πόρους για μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών.

- Καθημερινά η πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να διαθέτει λίγο χρόνο για εθελοντική προσφορά μέσω των εθελοντικών οργανώσεων και των δικτύων. Όμως στο βαθμό που λειτουργεί η σωρευτική διαδικασία και συλλογική εθελοντική προσφορά, ο εθελοντισμός γίνεται κοινωνική δύναμη.

- ΓιΆ αυτό καλούμε όλους τους υποψήφιους εθελοντές και τις Μη κυβερνητικές οργανώσεις να συγκροτήσουν οργανώσεις «ομπρέλα», δίνοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο εθελοντικό κίνημα της χώρας, στην οικοπροστασία και κοινωνική αλληλεγγύη.

Για την Μ.Κ.Ο. «Ερύμανθος"
Βασίλης Τακτικός


«ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ»
Δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων
Γ΄ Σεπτεμβρίου 69 Αθήνα 10433
Τηλ. 210-8226562-6978926693-6944744120
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βασίλης Τακτικός


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 237 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57642692
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.