ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι άλλα γήπεδα γκολφ στη Μεσόγειο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Τουρισμός - αγροτουρισμός
Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα , Δευτέρα, 20 Ιούνιος 2005


Ψήφισμα των πράσινων κομμάτων της Μεσογείου για τα γήπεδα γκολφ

To Ψήφισμα για τα γήπεδα γκολφ της 15ης Συνάντησης του Μεσογειακού Δικτύου των Πράσινων Κομμάτων που έγινε στις 17-19 Ιουνίου 2005 στην Ύδρα. Στη συνάντηση αυτή που είχε θέμα "Η Αρχιτεκτονική της Μεσογείου σαν στοιχείο οικολογικής ισορροπίας" συμμετείχαν, εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους που ήταν οι διοργανωτές από ελληνικής πλευράς, εκπρόσωποι Πράσινων κομμάτων από την Κύπρο, την Τουρκία, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Ισπανός Πράσινος ευρωβουλευτής David Hammerstein και ο Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Arnold Cassola.

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
15η Συνάντηση του Μεσογειακού Δικτύου
Ύδρα, Ελλάδα, 17-19 Ιουνίου 2005

Ψήφισμα

Όχι άλλα γήπεδα γκολφ στη Μεσόγειο

Εμείς, οι Πράσινοι της Μεσογείου, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εξάπλωση των γηπέδων γκολφ στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχουν 9 προτάσεις για νέα γήπεδα γκολφ στο νησί της Κρήτης (στη μονή Τοπλού, στον Απηγανιά, κοντά στη μονή Αγίας Τριάδας, στον Αποκόρωνα, στο Ρέθυμνο κ.α.), στη Χαλκιδική στη Β. Ελλάδα (στον υγρότοπο της Κασσάνδρας και στα Ορμύλια), στη Μεσσηνία κ.α. Αυτά τα σχέδια είναι μια απειλή για τη φύση, για τα αποθέματα νερού, για τη βιοποικιλότητα κι ακόμη για την εναλλακτική λύση των δραστηριοτήτων οικοτουρισμού και για τη βιολογική γεωργία. Είμαστε στο πλευρό του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Ομάδων και των άλλων τοπικών οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά γήπεδα γκολφ στη Μεσόγειο: 280 στην Ισπανία, 67 στην Πορτογαλία, 229 στην Ιταλία, 14 στην Τουρκία, 4 στην Κύπρο, 5 στην Ελλάδα κ.ο.κ. Και υπάρχουν σχέδια για ακόμη περισσότερα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τις αφρικανικές ακτές της Μεσογείου, τη Μάλτα και το νησί Γκόζο (κοντά στη Μάλτα), όπου φαίνεται ότι υπάρχουν σχέδια για γήπεδο γκολφ στο Τα Σενκ, που είναι ένας τόπος υψηλής αξίας για την πλούσια βιοποικιλότητά του, την ενδημική χλωρίδα και πανίδα, τόπος αναπαραγωγής πουλιών και γεμάτο αρχαιολογικούς χώρους.

Η εξάπλωση γηπέδων γκολφ στη Μεσόγειο είναι απειλή για τα υδάτινα αποθέματα – ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί καθημερινά όσο νερό καταναλώνει μια πόλη 12.000 κατοίκων! Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εξαιτίας της εξάπλωσης των γηπέδων γκολφ υπάρχουν προβλήματα με τα νερά των ποταμών που μοιράζονται οι δυο χώρες. Αρκετά τμήματα των Μεσογειακών ακτών βρίσκονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της ερημοποίησης, με το μαζικό τουρισμό (200 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο στις ακτές της Μεσογείου) να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού. Κάθε τουρίστας καταναλώνει 6 έως 12 φορές περισσότερο νερό από έναν ντόπιο.

Η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ ορισμένες φορές είναι μια άμεση απειλή για το τοπικό περιβάλλον, όπως στην περίπτωση του δάσους του Σοργκούν στην Αττάλεια, στην νότια ακτή της Τουρκίας, όπου υπάρχουν σχέδια να κοπούν 200.000 δέντρα για να δημιουργηθεί ένα γήπεδο γκολφ.

Τα γήπεδα γκολφ έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις όπως την τοξική μόλυνση του εδάφους, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, εξαιτίας της χρήσης χημικών λιπασμάτων για το γρασίδι του γηπέδου γκολφ, απειλώντας της δημόσια υγεία και τα τοπικά οικοσυστήματα. Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος χρήσης γενετικά τροποποιημένου γρασιδιού, μολύνοντας έτσι τη γύρω περιοχή με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ενάντια σε αυτό το μοντέλο του τουρισμού που απειλεί τη φύση και τα αποθέματα νερού, που μολύνει το νερό, τον αέρα και το έδαφος με χημικά λιπάσματα, που σπαταλά τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι η εναλλακτική λύση του οικοτουρισμού που σέβεται τη φύση, τους ντόπιους ανθρώπους και τους τοπικούς πολιτισμούς και παραδόσεις, κι η εναλλακτική λύση της βιολογικής γεωργίας. Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τη Μεσόγειο.

Εξαπλώστε τον οικοτουρισμό και τη βιολογική γεωργία, όχι τα γήπεδα γκολφ, τα χημικά λιπάσματα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς!


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 196 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233456
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.