ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 15 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ποιος πραγματικά φταίει για τη δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή του ελληνισμού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόψεις
Γιάννης Σακιώτης , Κυριακή, 26 Αύγουστος 2007


Στα αποκαΐδια της δεύτερης Μικρασιατικής Καταστροφής που βιώνει το ελληνικό έθνος, που αυτή την φορά προκλήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τη συλλογική αυτοκτονική πορεία της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 25 χρόνια, και πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή της ζημιάς –η οποία θα αποδειχθεί ασύλληπτων διαστάσεων και πιθανώς διαλυτική για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια- ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε στοιχειωδώς την ψυχραιμία μας και να δούμε γιατί συνέβησαν όσα συνέβησαν αυτές τις αποφράδες ημέρες.

Αφού πρώτα το σύστημα ΝΔ – Κ. Καραμανλή νεότερου,

- διέλυσε την πυροσβεστική για να βολέψει τους κομματικούς νεάτερνταλ,

- απέσυρε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα, έστω ελάχιστα και ισχνά σχέδια και πόρους έκτακτης ανάγκης της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως π.χ. τις επείγουσες διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε καταστάσεις συναγερμού, τα κονδύλια που προβλέπονται για εκπαίδευση και οργάνωση εθελοντών,

- ουδέν εγνώριζε και βέβαια ουδόλως αξιοποίησε τα διαθέσιμα κονδύλια από τον προσφάτως ανακαινισθέντα ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας που επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, που παρέχει πόρους για την εκπόνηση σχεδίων διαφυγής πληθυσμού από φυσικές καταστροφές, κατάρτιση επιστημόνων και στελεχών του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έρευνα για την δημιουργία μοντέλων έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κοκ.,

- δεν προετοίμασε την παραμικρή οργάνωση πρόληψης πυροπροστασίας ούτε καν σε επίπεδο νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης (για παράδειγμα η Ζαχάρω είναι δίπλα στη θάλασσα και η Λίμνη Καϊάφα είναι προφανώς λίμνη…, ωστόσο δεν υπήρχε σε ετοιμότητα ούτε το απλούστερο σχέδιο, όπως το να βρίσκονται σε ετοιμότητα δέκα βυτιοφόρα, εθελοντικές δυνάμεις δασοπυροσβεστών, ή να υπάρχει κάποιο σχέδιο ενεργοποίησης των αγροτών της περιοχής να μεταφέρουν σωλήνες με νερό άρδευσης και με αντλίες για να το ρίξουν εκεί όπου ακόμη ΔΕΝ είχε φθάσει η φωτιά),

- αγνόησε τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι θα έχουμε σκληρό και θερμό καλοκαίρι,

απευθυνόμενο στον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι οι φωτιές, έχουν μπει με σχέδιο από ξένο παράγοντα!

Έσπασα κυριολεκτικά το κεφάλι μου να καταλάβω ποιο ακριβώς συμφέρον έχουν οι Τούρκοι να κάψουν τη μισή Πελοπόννησο, όταν, εφ’ όσον το επιθυμούν διαθέτουν πολλά, ευχερή εργαλεία και μηχανισμούς πρόκλησης κρίσης (ο νοών νοείτο). Μετά, προσπαθώντας να αναλύσω τη δήλωση Νικήτα Κακλαμάνη ότι η χώρα δέχεται τρομοκρατική επίθεση, σκέφθηκα τι συμφέρον θα είχε να καούν τα δάση της Ελλάδας η Αλ Κάιντα, μια οργάνωση που στην Ελλάδα διαθέτει την υψηλότερη δημοφιλία εκτός του ισλαμικού κόσμου, καθώς, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις των Ελλήνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συναισθηματικά υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού (για σοβαρούς ψυχαναλυτικούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν). Στη συνέχεια σκέφτηκα τους Αλβανούς, που σύμφωνα με την νεοδημοκρατική συνωμοσιολογία βρίσκονται παντού στην ελληνική ύπαιθρο και θα μπορούσαν να ανάψουν εύκολα τις φωτιές, ένα σενάριο πραγματικά ηλίθιο, καθώς είναι τελείως απίθανο οι Αλβανοί να έκαψαν τις αγροτικές περιοχές της Μεσσηνία και της Ηλείας, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι από τους δύο αυτούς κάμπους ζουν 100.000 οικογένειες Αλβανών που μετά τις φωτιές έχασαν τις δουλειές τους. Τέλος, προσπάθησα να αναλύσω το βλακωδέστερο όλων σενάριο που επίσης διακινεί και μάλιστα κάπως εντονότερα η κυβέρνηση, ότι οι Αμερικανοί καίνε την Ελλάδα επειδή η κυβέρνηση Καραμανλή δήθεν τους πούλησε με τους αγωγούς των Ρώσων. Είναι ένα σενάριο που υιοθετεί σε μεγάλη κλίμακα πολύς κόσμος, κάτι που δείχνει τη συλλογική ψυχοπάθεια αλλά και τη βαθιά άγνοια για τα πραγματικά γεγονότα αυτού του λαού, όταν έχει αποκαλυφθεί ότι αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν στο κονσόρτιουμ του αγωγού, ενώ Αμερικανοί πολίτες έχουν στήσει τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ παγκοσμίως πρωτοβουλία συλλογής χρημάτων για την ταχεία αναδάσωση της Ελλάδας, μια οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε ακόμη εντονότερα μετά από τις φωτιές του φετινού Ιουνίου.

Σε προηγούμενο σημείωμα με αφορμή την καταστροφή της Πάρνηθας, είχα υποστηρίξει την πολυεμπρηστική λειτουργία της κατάντιας κοινωνίας και κράτους, που σε συνδυασμό με την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή, τη γενικευμένη ανομβρία και τους καύσωνες καταστρέφει το μοναδικό δασικό πλούτο της χώρας. Το πλέγμα χωματερές, πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στο δάσος, ρυπαίνων λαός που πετάει τα σκουπίδια του μέσα στα δάση, ξερόχορτα παντού που κανείς δεν φιλοτιμείται να κόψει και φυσικά οι μικρών και μεγάλων συμφερόντων εμπρηστές-καταπατητές-αποχαρακτηριστές-παράνομοι οικιστές, εξηγούσαν τις φωτιές του Ιουνίου και Ιουλίου.

Το ολοκαύτωμα που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην τελευταία μόνο πτυχή, εκείνη δηλαδή των αλλεπάλληλων εμπρησμών από οργανωμένα και αναοργάνωτα, μεγάλα, μεσαία και μικρά, ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΕΓΧΩΡΙΑ συμφέροντα που μέσα στο τριήμερο με τους πιθανότατα τελευταίους δυνατούς ανέμους του καλοκαιριού και την υψηλότερη δυνατή ξηρασία είδαν –και «άρπαξαν»- την «ευκαιρία» για να κάψουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στο 1/3 σχεδόν της χώρας. ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ παντελώς για τα ανθρώπινα θύματα που προκάλεσαν, αγνοώντας πλήρως την τραγική υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας που επήλθε από την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή περιοχών όπως ο ελαιώνας της Μεσσηνίας, κυνικοί και αδίστακτοι ακόμη και μπροστά στην κολοσσιαία καταστροφή, μία από τις φονικότερες καταστάσεις δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως τον τελευταίο ενάμισι αιώνα, όπως διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ιδού οι αποδείξεις:

- Την τελευταία δεκαετία, ιδίως μετά από τη πρόταση του Ευ. Βενιζέλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2000-2001 και πιο πρόσφατα με την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει δάση και δασικές εκτάσεις, έτσι ώστε να αποχαρακτηρισθούν οι δασικές εκτάσεις και να χτιστεί όλη η χώρα, στα δασαρχεία έχουν κατατεθεί 2 εκατομμύρια αιτήσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.

- Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι και χωρίς να έχει αναθεωρηθεί το άρθρο 24 οι καίοντες δικαιώνονται, όπως έδειξε ο αποχαρακτηρισμός 10.185 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Νέο Βουτζά μετά τις –σχεδον προχθεσινές πυρκαγιές του 2005-, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής ως ανέκαθεν αγροτικές γαίες (sic) και παρά τις διαβεβαιώσεις Καραμανλή ότι θα αναδασωθούν όλα τα τότε καμμένα!

- Με λίγα λόγια 2 εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες, ένα δηλαδή εκτεταμένο στρώμα μικρών συμφερόντων έχει ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΗΤΡΟ να μπορέσει να καταχτίσει στα βουνά, εφ’ όσον η δασική γη μετατραπεί σε οικοδομήσιμη, για να φτιάξουν οι μπουρτζόβλαχοι με τα 4Χ4 την οικογενειακή μεζονετούλα τους, όπως ήδη το κάνουν με πλήθος παρανομιών και συνενοχής των τοπικών αρχών στον Παρνασσό.

- Το κίνητρο για αποχαρακτηρισμούς στα παραθαλάσσια είναι επίσης πολύ μεγάλο για τα γιγαντιαία κτηματομεσιτικά συμφέροντα που ευνοούνται από το άθλιο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που προωθεί ο Σουφλιάς, το οποίο έχει στοχεύσει πρωτίστως στα μεγάλα παραθαλάσσια φιλέτα στην Ηλεία, όπου εικάζεται ότι θα έρθουν Αμερικανοί και Άραβες μεγαλοεπενδυτές για να δημιουργήσουν τερατουργήματα ξενοδοχεία έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων το καθένα. Και για αυτές τις περιπτώσεις, το «αγκάθι» είναι οι δασικές εκτάσεις, ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδιά τους.

- Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τα μεσαία συμφέροντα, όπως είναι οι τεχνικές εταιρείες μεσαίας επιφάνειας, που έχουν βάλει στο στόχαστρο περιοχές σαν τη Μάνη, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για οικοδόμηση, όπως δείχνει ο απίστευτος αριθμός των 9.000 αιτήσεων για οικοδομικές άδειες που κατατέθηκαν στις πολεοδομίες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας μόνο εφέτος για κατασκευή οικιών στην περιοχή!

Κατά τα λοιπά, οι καταγγελίες Καραμανλή περί ξένου δακτύλου είναι το λιγότερο ανυπόστατες και δείχνουν τη μεγάλη αγωνία να επιβιώσει το κόμμα του εκλογικά, καθώς μετά τον απίστευτο όλεθρο η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να συντρίβονται στα αποκαΐδια. Όσο για τα καμμένα γκαζάκια με το καπνισμένο κινητό που δήθεν αποτελεί τον εκπυρσοκροτητή του εμπρηστή πράκτορα που πήγε να κάψει το τελευταίο δασωμένο τμήμα του Υμηττού είναι για γέλια και για κλάματα και κάνει μπαμ ότι είναι στημένη δουλειά των νεοδημοκρατών για το λεγόμενο ξεκάρφωμα (ποιο αλήθεια κινητό, που είναι φτιαγμένο από πλαστικό θα άντεχε και στην παραμικρή φωτιά και δεν θα έλιωνε αμέσως;).

Ας θυμηθούμε ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και αυτός έχει ήδη παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και το ΠΑΣΟΚ έκανε τα ίδια με τη σημερινή κυβέρνηση. Προς επίρρωσιν, παραπέμπω σε προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή τους EXTRA, όπου ο Κώστας Γείτονας, πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που επί ημερών του δόθηκαν παροχές (ρεύμα, νερό κλπ) σε κάπου 300.000 αυθαίρετα, απαντώντας στις αιτιάσεις του εκπροσώπου τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Μελέτη Μελετόπουλου, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τακτοποίησαν με παροχές περί το 1 εκατομμύριο αυθαίρετα την τελευταία 20ετία, απάντησε, «τι να κάναμε, ήταν ένα κοινωνικό πρόβλημα». Το οποίο, ας προσθέσουμε, επιλυόμενο προσεκόμισε ισάριθμες ψήφους στα δύο μεγάλα άθλια κόμματα εξουσίας.

Κρίμα πραγματικά για τους αδικοκαμμένους. Αλλά η μανία για παράλογο πλούτο μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, αδιάφορο με ποιο κόστος, από τόσο πολλούς ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε τραγική αυτοκαταστροφή.

Η τελευταία ευκαιρία των υπολοίπων από εμάς, που εξακολουθούμε να κλαίμε με τις τρομακτικές αυτές καταστροφές που υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας, είναι οι εκλογές. Ευκαιρία να γκρεμίσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο 60% συνολικά! Ψηφίζοντας δηλαδή και βάζοντας στη βουλή 4 ή και 5 ακόμη κόμματα –όχι όμως τον Καρατζαφέρη-, πρωτίστως τα εκτός βουλής, παρά τις ατέλειες, ελλείψεις και ανολοκλήρωτες ή κάποτε ανεδαφικές και πιθανώς μικροκομματικά πονηρές πολιτικές τους προτάσεις, όπως η εκτροπική συνταγματικά αναβολή των εκλογών (Δημοκρατική Αναγέννηση, Οικολόγους Πράσινους, Φιλελεύθερη Συμμαχία) και δευτερευόντως τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που παρά την παρακμή τους, αν μη τι άλλο δεν αποτελούν κόμματα οικοπεδοφάγων και περισσότερο (το ΚΚΕ) ή λιγότερο (ο ΣΥΝ) έχουν ανοίξει μέτωπα κατά των καταστροφέων της χώρας.

Μετά θα υπάρχει άφθονο έδαφος για κάτι -επιτέλους- καλό, που νομοτελειακά θα προέλθει από την εμπλοκή και την παραλυσία του άθλιου συστήματος της μεταπολίτευσης που έχει προκαλέσει σε αυτόν τον άλλοτε πανέμορφο τόπο μια ανεπανάληπτη τραγωδία, στην πλέον ευημερούσα μάλιστα ιστορική του στιγμή.

Γιάννης Σακιώτης


Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 26 Αύγουστος 2007 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 175 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44305283
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.