ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞ |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Τουρισμός - αγροτουρισμός
|
Φώτης Ποντικάκης
,
Τετάρτη, 08 Αύγουστος 2007
|
Σε σχέση με σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στο φύλλο του Σαββάτου 4-8-2007, με τίτλο «Να αποσυρθεί η ΚΥΑ. Και μετά τι;» για την αντίδραση του οικολογικού κινήματος κατά του Σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
Το σύνολο του οικολογικού κινήματος (οι μεγάλες πανελλήνιες οικολογικές οργανώσεις, το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», οι Οικολόγοι Πράσινοι κλπ) έχει ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του Σχεδίου ΚΥΑ για το Χωροταξικό του Τουρισμού.
Φυσικά και δεν είμαστε κατά της ύπαρξης Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό. Εκείνο όμως που επισημαίνουμε είναι ότι πρέπει να προηγηθεί το Γενικό Χωροταξικό της χώρας πριν εγκριθούν τα Ειδικά Χωροταξικά για συγκεκριμένους τομείς. Αυτή είναι μια επισήμανση που κάνουν και επιστημονικοί φορείς σχετικοί και δικαστές.
Το συγκεκριμένο σχέδιο που ζητάμε να αποσυρθεί έχει, εκτός από το παραπάνω, και άλλα προβλήματα, όπως ότι θεωρεί τα γήπεδα γκολφ μορφή τουρισμού που πρέπει να προωθηθεί, και μάλιστα να γίνονται κι άλλα εκεί που υπάρχουν ήδη. Πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη κατεύθυνση για τον τουρισμό μας σήμερα, εάν λάβουμε υπόψη τη γενικότερη κλιματική αλλαγή, τους καύσωνες, τη λειψυδρία που αντιμετωπίζουν ήδη περιοχές όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο αλλά και τμήματα του Αποκόρωνα. Πέραν των άλλων, οι πρώτοι που θα στερηθούν το νερό εξαιτίας της δημιουργίας γηπέδων γκολφ θα είναι οι αγρότες των γύρω περιοχών, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 12.000 κατοίκων. Τι θα συμβεί στο Λασίθι, στην περιοχή της μονής Τοπλού, όπου σχεδιάζουν 6 τουριστικά χωριά και 3 γήπεδα γκολφ σε μια περιοχή όπου κατοικούν μόλις 2.500 άνθρωποι, ασχολούμενοι κυρίως με τη γεωργία και τον τουρισμό; Πού θα βρεθεί το νερό να καλύψει τις ανάγκες 7.000 επιπλέον κλινών, 3.000 επιπλέον εργαζόμενων και 3 γηπέδων γκολφ;
Το συγκεκριμένο σχέδιο ΚΥΑ για το Χωροταξικό του Τουρισμού επίσης προωθεί τουριστικές δραστηριότητες σε σημαντικούς βιότοπους (περιοχές NATURA 2000) που προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ως οικολογικό κίνημα δεν ζητάμε την απαγόρευση της ανθρώπινης παρουσίας στις περιοχές αυτές. Αυτό που ζητάμε είναι να λειτουργήσουν οι Φορείς Διαχείρισής τους (κάτι που δεν έχει γίνει με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, έτσι ώστε όλες οι δραστηριότητες (τουριστικές, αγροτικές κλπ) να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες που προβλέπονται από τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών. Στόχος δεν είναι να μην υπάρχει τουρισμός, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στις περιοχές αυτές, αλλά να προστατευτούν οι περιοχές και οι δραστηριότητες αυτές να συνεχιστούν μέσα στα όρια που θα βάζουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Εάν δεν λειτουργήσουν οι Φορείς Διαχείρισης πρώτα, τότε η προώθηση μεγάλων τουριστικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή τους, στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων κοκ.
Εάν λοιπόν εννοεί η κυβέρνηση τα όσα διακηρύττει, ότι σκοπεύει να προστατέψει το φυσικό πλούτο της χώρας, ιδιαίτερα τώρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, πρέπει πρώτα από όλα να βάλει σε λειτουργία τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, να θεσμοθετήσει Γενικό Χωροταξικό και στη συνέχεια να προχωρήσει σε Ειδικά Χωροταξικά όπως αυτό του Τουρισμού. Ο φυσικός πλούτος του τόπου μας έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, την κλιματική αλλαγή τη βλέπουμε όλοι, καιρός να βάλουμε τη φύση πάνω από τα κέρδη ορισμένων!
Φώτης Ποντικάκης Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )
|