Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΣΕΤΕ) γι |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Χωροταξία - Πολεοδομία
|
e
,
Τρίτη, 24 Ιούλιος 2007
|
Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Σ. Ανδρεάδη στην Συνέντευξη Τύπου της 19.07.07 Αποσπάσμα σχετικό με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό:
Σχολιασμός του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του Τουρισμού
«Είναι γνωστή σε όλους η χρόνια υστέρηση της χώρας μας στον περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Η λεγόμενη «εκτός σχεδίου δόμηση» υλοποιείται επί χρόνια με τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας. Τα μέχρι σήμερα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της άναρχης δόμησης είναι ορατά σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο ΣΕΤΕ επί σειρά ετών ζητούσε τη θέσπιση ενός χωροταξικού πλαισίου και την ορθολογική οργάνωση της εκτός σχεδίου δόμησης με βάση τα ελληνικά γεωμορφολογικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, αξιοποιώντας καταλλήλως και τη διεθνή εμπειρία. Υπό το ανωτέρω πρίσμα υποδεχθήκαμε με ικανοποίηση την ανακοίνωση εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ του σχεδίου νόμου για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠΤ), έστω και με την έλλειψη της ύπαρξης του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Χώρας.
Θεωρούμε ότι επιτέλους γίνεται μια αρχή για την κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου, την οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού και των αναγκαίων υποδομών σε σχέση και με την επιδιωκόμενη άσκηση των πολιτικών μιας αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Θεωρούμε επίσης πολύ θετική την ενσωμάτωση στο ΕΧΠΤ της αναγκαιότητας προσαρμογής των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων υποδομών, διότι με τον τρόπο αυτό θα ιεραρχηθούν και θα προγραμματισθούν οι υποχρεώσεις της Πολιτείας στο πλαίσιο ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Απαιτείται ωστόσο να υπάρξει σαφής νομοθετική δέσμευση και συγκεκριμενοποίηση της όλης διαδικασίας.
Παρά τα ανωτέρω δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις μας για κάποια σημαντικά ζητήματα:
Το πρώτο είναι ότι η εκπόνηση του εν λόγω ΕΧΠΤ έγινε χωρίς να προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος με τους τουριστικούς φορείς, όταν μάλιστα το εν λόγω σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο σε χωροταξικά θέματα, αλλά υπεισέρχεται στην οργάνωση της λειτουργίας του τουριστικού τομέα χωρίς να έχει ούτε αρμοδιότητα, ούτε γνώση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια ευρύτατη και σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη αντίδραση και παρερμηνεία των προθέσεων, των κατευθύνσεων, των σκοπών, κλπ από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ο ΣΕΤΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια «τσιμεντοποίησης» της χώρας, όπως επίσης είναι αντίθετος με τις ισοπεδωτικές προσεγγίσεις που απορρίπτουν άνευ ουσιαστικών επιχειρημάτων την προσπάθεια του χωροταξικού σχεδιασμού.
Τα παραπάνω κενά οφείλει να καλύψει σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί του Σχεδίου. Όμως μέχρι τώρα ο διάλογος αυτός γίνεται μόνο με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης χωρίς συμμετοχή των παραγόντων του αρμόδιου ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο ΣΕΤΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί στενά χρονοδιαγράμματα και προσχηματικές συνεργασίες. Προτείνουμε ουσιαστικό διάλογο με λεπτομερή ανάλυση άρθρο κατά άρθρο του Σχεδίου, χωρίς πίεση χρόνου. Περιμέναμε τόσα χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμα.
Ειδικά σε ότι αφορά στην τουριστική (και όχι παραθεριστική) κατοικία, η θέση του ΣΕΤΕ είναι σαφής: ζητούμε τουριστική κατοικία υψηλών προδιαγραφών, ως τμήμα αντίστοιχης ανάπτυξης ξενοδοχείων πολυτελείας και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 30% της συνολικής δόμησης. Τα μεγέθη και οι προδιαγραφές της τουριστικής κατοικίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ποιότητα αντίστοιχη με αυτή ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων. Είναι ακόμα προφανές, ότι το τμήμα της συνολικής επένδυσης που αφορά στις τουριστικές κατοικίες δεν μπορεί να επιδοτείται.
Σε σειρά θεμάτων, όπως αυτά των προτεινόμενων αποστάσεων από τον αιγιαλό, της αρτιότητας των γηπέδων, των κλινών ανά στρέμμα κλπ, τα οποία έχουν οριζόντια και γενική εφαρμογή χωρίς διακρίσεις σε όλη την χώρα, έχουμε καταθέσει σοβαρές αντιρρήσεις και προτάσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής, ώστε το ΕΧΠΤ να μην μετατραπεί σε εργαλείο του real estate, ούτε σε γραφειοκρατική τροχοπέδη της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο κατηγοριοποίησης και οργάνωσης του χώρου, αξιοποιώντας, διαφυλάσσοντας και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και το οποίο θα προσδιορίζει δεσμευτικές κατευθύνσεις για τον υποκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο ΣΕΤΕ είναι πρόθυμος να συμβάλλει σε μια ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη δημόσια διαβούλευση».
Πηγή: http://www.sete.gr
Από την Καθημερινή: (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_20/07/2007_234958)
Οχι εργαλείο του real estate το χωροταξικό
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, ο ΣΕΤΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη μέχρι σήμερα απουσία ουσιαστικού διαλόγου, τονίζοντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια «τσιμεντοποίησης» της χώρας, όπως επίσης είναι αντίθετος με τις ισοπεδωτικές προσεγγίσεις που απορρίπτουν άνευ ουσιαστικών επιχειρημάτων την προσπάθεια του χωροταξικού σχεδιασμού. Ακόμα, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι σε μια σειρά θεμάτων όπως αυτά των αποστάσεων από τον αιγιαλό, των κλινών ανά στρέμμα, τα οποία έχουν οριζόντια και γενική εφαρμογή χωρίς διακρίσεις σε όλη τη χώρα κ.λπ., χρειάζεται ειδική και κατά περίπτωση αντιμετώπιση. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν πρέπει να γίνει εργαλείο του real estate, τονίζει ο ΣΕΤΕ, ούτε γραφειοκρατική τροχοπέδη της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αλλά να αποτελέσει εργαλείο στη βάση ανάπτυξής του αναδεικνύοντας και προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα το περιβάλλον.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την τουριστική (και όχι παραθεριστική) κατοικία, η θέση του ΣΕΤΕ είναι σαφής. Ζητάει τουριστική κατοικία υψηλών προδιαγραφών, ως τμήμα και μόνο αντίστοιχης ανάπτυξης ξενοδοχείων πολυτελείας και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 30% της συνολικής δόμησης. Τα μεγέθη και οι προδιαγραφές της τουριστικής κατοικίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ποιότητα αντίστοιχη με αυτή ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων. Είναι ακόμα προφανές πως το τμήμα της συνολικής επένδυσης που αφορά τις τουριστικές κατοικίες δεν μπορεί να επιδοτείται.
http://news.kathimerini.gr
. ecocrete.gr . |