ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι θέσεις του Σύλλογου Διπλ. Μηχανικών Ε.Ο.Τ. για το Ειδ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χωροταξία - Πολεοδομία
Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ε.Ο.Τ. , Παρασκευή, 06 Ιούλιος 2007


Στο επίκεντρο οι ασάφειες του Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό

Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ε.Ο.Τ.

Από το www.traveldailynews.gr

Οι ασάφειες, οι επικαλύψεις, οι παραλείψεις και οι αοριστίες του Ειδικού Πλαισίου για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό του Τουρισμού, που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβάλουν την απόσυρση και ανασύνταξή του, σύμφωνα με τον σχολιασμό και τις παρατηρήσειςπου εκτέθηκαν στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΕΟΤ, με τη συμμετοχή του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, και τις παρεμβάσεις άλλων φορέων, πανεπιστημιακών, ειδικών επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, στις 3 Ιουλίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν επίσης οι αδυναμίες, οι ανεπάρκειες και οι ατέλειες της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, οι οποίες επιβάλλουν την αναθεώρηση και ανασύνταξή της, ώστε να είναι σε θέση να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αξιολόγηση και ριζική βελτίωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

Το σχέδιο απόφασης για το Ειδικό Πλαίσιο, το οποίο συντάχθηκε χωρίς καμμία συμμετοχή των υπηρεσιών του ΕΟΤ, όπως ανέφερε ο Σύλλογος Μηχανικών του ΕΟΤ, εμφανίζεται να εξειδικεύει το υπό κατάρτιση Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, του οποίου όμως η σύνταξη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη! Οι προτεινόμενες κατευθύνσεις σχεδιασμού (άρθρο 10) έχουν γενικό χαρακτήρα. Δεν αναφέρονται ρητά σε συγκεκριμένα θεσμοθετημένα εργαλεία σχεδιασμού του χώρου (ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ) και δεν συνδέονται με τα ήδη θεσμοθετημένα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στο σχέδιο ΚΥΑ για τον τουρισμό δεν γίνεται καμμία συσχέτιση με το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία. Ως προς τις ΑΠΕ, στο κείμενο του σχεδίου ΚΥΑ δεν εξειδικεύεται ποιές συγκεκριμένα είναι οι «περιοχές με προτεραιότητα τουρισμού».

Το μεγαλύτερο μέρος της ΚΥΑ δεν αφορά τόσο στην οργάνωση του χώρου (δηλαδή την δομή και διάρθρωση των επιμέρους στοιχείων του χώρου, τις χρήσεις γης, τα δίκτυα υποδομής, κλπ.) όσο στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, (όπως την ενίσχυση της τουριστικής προσφοράς, την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, κλπ.).

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμη η κραυγαλέα αντίθεση των προτάσεων σχετικά με τη δόμηση στις περιοχές NATURA (άρθρο 9, παράγραφος Γ), καθώς και τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, τόσο ως προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάγκη προστασίας των οικοτόπων (που ούτως ή άλλως αποτελούν και πολύτιμους τουριστικούς πόρους), όσο και προς τα διαλαμβανόμενα περί της ανάγκης προστασίας ευαίσθητων περιοχών σε άλλα άρθρα του σχεδίου ΚΥΑ.

Οσο για τις προτάσεις του Ειδικού Πλαισίου για την θέσπιση «τουριστικής κατοικίας σταθερού παραθερισμού», παρατηρήθηκε ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι να θεσμοθετηθεί μια νέα μορφή τουριστικού καταλύματος, από πλευράς τουριστικής νομοθεσίας. Από ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα είναι τελικά πως να θεσμοθετηθούν από το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ όροι δόμησης ειδικά για μια κατηγορία κατοικιών, οι οποίοι να παρακάμπτουν τα ισχύοντα περί εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών δόμησης, και τα περί ιδιωτικής πολεοδόμησης και να παρέχουν τελικά υψηλότερους συντελεστές δόμησης σε ορισμένους κτηματομεσίτες, χρηματιστές, εργολάβους ή «off-shore” κερδοσκόπους.

Δώρα Σγάρτσου  - Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2007

Από το www.traveldailynews.gr.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239844
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.