ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Συμβούλιο της Ευρώπης παραπέμπει σε πόρισμα του Συν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Νομικά
Δελτίο τύπου του Συνήγορου του Πολίτη , Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2007

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (7-6-07) η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (από 06/12/06) κατόπιν προσφυγής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση από μονάδες της ΔΕΗ.

Εν όψει της προσφυγής, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε χορηγήσει στο ΙΜΔΑ στοιχεία της έρευνάς του και το από Ιουλίου 2005 πόρισμά του σχετικά με αναφορές για τη ρύπανση και το καθεστώς αδειοδότησης των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας (www.synigoros.gr).

Η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στηρίζεται στον αυξανόμενο δεσμό ανάμεσα στην προστασία της υγείας και την εγγύηση ενός υγιούς περιβάλλοντος και διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 11 του Κοινωνικού Χάρτη περί του δικαιώματος στην προστασία της υγείας, καθώς και των άρθρων 2 παρ. 4 και 3 παρ. 2, περί δίκαιων συνθηκών εργασίας και ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας, αντίστοιχα. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το Ελληνικό Κράτος είναι υποχρεωμένο να ασκεί εποπτεία των εργασιών της ΔΕΗ όπως και κάθε οικονομικού φορέα ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του για τις δεσμεύσεις του Κοινωνικού Χάρτη και θεωρεί ότι η υποχρέωση πρόληψης των βλαβών από την ατμοσφαιρική ρύπανση παραβιάζεται ενόσω η ρύπανση συνεχίζεται και μάλιστα χειροτερεύει σταδιακά, στο μέτρο κατά το οποίο δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για τον τερματισμό της.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη οι σταθμοί της Καρδιάς, του Αγ. Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας λειτουργούν βάσει ενιαίας προσωρινής άδειας λειτουργίας, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε με νόμο ως το 2008 δίχως την προηγούμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων και δεν θα πρέπει να θεωρείται αποδεκτή η ερμηνεία που δόθηκε από της ελληνικές αρχές στην καθιερωμένη διάκριση ανάμεσα στη διαδικασία παραχώρησης άδειας λειτουργίας και τη διαδικασία παραχώρησης περιβαλλοντικής άδειας, καθώς η ερμηνεία αυτή στερεί κάθε αξία από τη δεύτερη διαδικασία (παρ. 212 της απόφασης). Για το λόγο αυτό η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου των εκπομπών δεν ισοδυναμούν με προσαρμογή στις «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές». Επίσης θεωρεί μη ικανοποιητική την τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού στο πλαίσιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και αναφέρει κάποια επιστημονικά στοιχεία για εμφάνιση ασθενειών σε περιοχές πλησίον της εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Η απόφαση της Επιτροπής δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της χώρας, ωστόσο, η Ελλάδα, ως συμβαλλόμενο μέρος του Κοινωνικού Χάρτη οφείλει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της απόφασης.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει εκ νέου ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με την παράκαμψη των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ότι το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων δεν απαλλάσσει τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας από κάθε όριο εκπομπής ρύπων σε μια περιοχή, όπως ο Ν.Κοζάνης ή άλλες βεβαρυμένες περιοχές, ούτε από την υποχρέωση συνεχούς προσαρμογής τους στις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες (Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές).

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Ιουνίου 2007


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 118 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605797
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.