ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 15 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μπροστά στο δίλημμα του Ναι ή του Όχι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αντιεθνικιστική , Σάββατο, 17 Απρίλιος 2004

Αντιεθνικιστική Κίνηση
Τ.Θ 13794  10310 Αθήνα  
Antiethnikistiki@wxs.nl
www.sitemaker.gr/antiethnikistik  
Όλα τα ενυπόγραφα άρθρα αποδίδουν τις απόψεις των συγγραφέων.
 
 
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ «ΝΑΙ» Η ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Άρθρο του κυρίου Γιώργου Δούδου
Συγγραφέα- Δικηγόρου
e-mail: george_doudos@hotmail.com 

Το κυπριακό ζήτημα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα και την επικείμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου, έφθασε αναμφίβολα σ’ ένα σταυρικό σημείο.

Οι Κύπριοι πολίτες, τόσον αυτοί που κατοικούν σε εδάφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, όσο και εκείνοι που κατοικούν σε εδάφη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα κληθούν με το «ναι» ή το «όχι», που καλούνται να επιλέξουν κατά τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, είτε να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν, είτε να το απορρίψουν. Στην πρώτη περίπτωση, της κατάφασης, εμφανίζεται η προοπτική επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με την επανένωση του νησιού σε μια κρατική οντότητα, ομοσπονδιακής μορφής. Η δεύτερη περίπτωση της άρνησης, θα παγιοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση διχοτόμησης του νησιού και θα απομακρύνει την προοπτική της λύσης, τουλάχιστον ως προς το άμεσο μέλλον, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Η επίλυση ή όχι του κυπριακού ζητήματος δεν αφορά μόνο τους πολίτες της Κύπρου, αλλά αφορά και τους πολίτες, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας. Επί δεκαετίες το κυπριακό υπήρξε, άλλοτε η αιτία και άλλοτε η αφορμή έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έντασης που έφθασε και ως τα πρόθυρα πολεμικών συγκρούσεων.

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, αν επιθυμούμε να πρυτανεύσει το δίκαιο και η αλήθεια, οφείλουμε να υπερβούμε τις συναισθηματικές φορτίσεις, να απεκδύσουμε από κάθε κύρος τις εθνικιστικές ιδεοληψίες και προπάντων να πετάξουμε στα σκουπίδια και την ελάχιστη προπαγάνδα, που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο κυπριακό ζήτημα, επί δεκαετίες πρόβαλλαν με σκοπό να αχρηστεύσουν την ιστορική αλήθεια.

Το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα συμβιβασμό που καλούντα να αποδεχθούν οι δυο εθνικές κοινότητες της Κύπρου. Κάθε συμβιβασμός που τείνει στην επίλυση διαφορών, σημαίνει εθελούσια υποχώρηση των εμπλεκομένων μερών, από αξιώσεις ή δικαιώματα, χάριν μιας λύσης ενός προβλήματος, το οποίο δίχως τον συμβιβασμό θα παραμένει άλυτο.

Όπως είναι γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ενιαίο κράτος δύο κοινοτήτων ιδρύθηκε μετά τη Συνθήκη της Γενεύης του 1959. Οι όροι αυτής της Συνθήκης αποτέλεσαν και τη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με σχετικές διατάξεις του επιχειρούσε να εξισορροπήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων και των Τούρκων του νησιού. Παρά την ίδρυση ανεξάρτητου και ενιαίου κυπριακού κράτους, εξαρχής δυστυχώς, ο εθνικισμός που πρυτάνευε μεταξύ της πλειοψηφίας και στις δύο κοινότητες του νησιού, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη και την εν συνεχεία εδραίωση ενός συνταγματικού πατριωτισμού, που θα λειτουργούσε υπεράνω των δύο εθνικών κοινοτήτων. Στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι επέμεναν στην «ένωση», ενώ από την άλλη μεριά οι Τουρκοκύπριοι, στην πλειοψηφία τους, επέμεναν στη «διχοτόμηση». Αυτή η πραγματικότητα υπήρξε ένα αρνητικό φαινόμενο που αποστέρησε το νεοσύστατο κράτος από την προοπτική ευοίωνης βιωσιμότητας. Το συνταγματικό πραξικόπημα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1963, αποτέλεσε μια αναμφίβολη επίθεση της ελληνοκυπριακής κοινότητας κατά των Τουρκοκυπρίων και σηματοδότησε έκτοτε την εμφάνιση του δυσεπίλυτου ως τις μέρες μας κυπριακού ζητήματος.

Η επίσημη ελληνική θέση, τόσο της Αθήνας, όσο και της Λευκωσίας, επιχειρεί να αποκρύπτει τις ευθύνες του ελληνικού παράγοντα για την ανωμαλία και τα δεινά που προέκυψαν από το συνταγματικό πραξικόπημα του Μακαρίου. Μεροληπτικά επικεντρώνει το πρόβλημα που εμφανίσθηκε στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μολονότι και την εισβολή αυτή, εκείνοι που πρόσφεραν την ευκαιρία της επέμβασης στην Τουρκία υπήρξαν οι Έλληνες της Αθήνας και της Λευκωσίας, αφού όπως είναι γνωστό η δικτατορική κυβέρνηση της Αθήνας επιχείρησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Μακάριο αντικαθιστώντας τον από το Νίκο Σαμψών, τον υπεύθυνο του εγκλήματος κατά των Τουρκοκυπρίων στην Ομορφίτα και όχι μόνον.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να επιβάλλει συλλογική αμνησία στον εαυτό της, ως προς τη δράση των ένοπλων ομάδων του γιατρού Λυσσαρίδη, -με τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου Μακαρίου-, και εκείνων του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη, -αδελφικού φίλου του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, προέδρου της Κύπρου σήμερα-, και του Νίκου Σαμψών κατά το 1963. Επιχειρεί να επιβάλλει συλλογική αμνησία στα δραματικά γεγονότα σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στον Άγιο Θεόδωρο και στην Κοφινού, της περιοχής Λάρνακας το 1967.

Κανένας αντικειμενικός παρατηρητής των ιστορικών συμβάντων του 1974, δεν πρόκειται να αγνοήσει τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού εισβολής στην Κύπρο. Αλλ’ όμως, αν επιθυμούμε να βρεθεί λύση στο πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, δεν είναι επιτρεπτό να αλιεύουμε επιλεκτικά από τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας του νησιού, μόνον εκείνα που αγιοποιούν την ελληνική πλευρά και δαιμονοποιούν την πλευρά των Τούρκων.

Για όσους παρακολουθούσαν την πολιτική σταδιοδρομία και γνωρίζουν τις απόψεις του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, το περιεχόμενο του προεδρικού διαγγέλματός του, δεν   προκάλεσε έκπληξη. Απεναντίας, ήταν αναμενόμενο. Ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε πολιτικός με δύσκαμπτες εθνικιστικές ιδέες και στενός φίλος του Γεωρκάτζη  Όταν μάλιστα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Κύπρου, το ΑΚΕΛ αποφάσισε να τον στηρίξει και με την υποστήριξη αυτού κυρίως του κόμματος εκλέχτηκε πρόεδρος, είχαν διατυπωθεί ποικίλα ερωτηματικά.

Οι εμπειρίες του χρόνου και οι απαιτήσεις του παρόντος καιρού, όσον αφορά κατ’ αρχήν την Κύπρο, αλλά και τις γειτονικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία, αξιώνουν λύση του κυπριακού ζητήματος. Ο ελληνικός εθνικισμός και ο τουρκικός εθνικισμός στην Κύπρο υπήρξαν καταστροφικοί για το νησί, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτεί λύση του κυπριακού. Η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας απέδειξε ότι είναι τολμηρή, ανατρέποντας πολιτικές δεκαετιών που μέχρι σήμερα, πάγια σχεδόν ακολουθούσαν άλλες κυβερνήσεις αυτής της χώρας ως προς το κυπριακό. Η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας απέδειξε πως επιμένει με συνέπεια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αυτής της χώρας. Η πλειοψηφία των Τούρκων Κυπρίων αποδεικνύει πως επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της πολιτικής Ντενκτάς και η μόνη προοπτική για να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή, είναι η επανένωση του νησιού με την αποδοχή και την εφαρμογή των ρυθμίσεων του σχεδίου Ανάν και την είσοδο μιας ενιαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άρνηση στην προοπτική επίλυσης του κυπριακού, με την επιλογή του «όχι», όπως πρότειναν τόσον ο κ. Ντενκτάς, όσο και ο κ. Παπαδόπουλος, συντηρεί το αδιέξοδο του κυπριακού ζητήματος και αποτελεί μια τραγική κατάφαση στη βαρβαρότητα των εθνικισμών, με επακόλουθο τη διατήρηση της ρευστότητας σε θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, θα σηματοδοτήσει μια ελπιδοφόρα προοπτική, ώστε στην ενιαία ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναπτυχθεί πλέον ένας μετα-εθνικός συνταγματικός πατριωτισμός.

Τα μικροσυμφέροντα, οι σκοταδιστικές προκαταλήψεις που συντηρούνται από τους κάθε προέλευσης εθνικισμούς και η έλλειψη πραγματικού σεβασμού στην ιστορική αλήθεια, είναι ανάγκη επί τέλους να υποχωρήσουν και να παραχωρήσουν θέση στη μόνη αλήθεια, ότι οι δύο κοινότητες της Κύπρου έχουν δικαίωμα να συμβιώσουν δημιουργικά και ότι υπάρχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις γι’ αυτό το εγχείρημα, που συνιστά τη μόνη προοπτική επίλυσης του κυπριακού.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 297 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44305667
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.