ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 13 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Χρόνια Πολλά στο Νatura 2000! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , Δευτέρα, 21 Μάιος 2007

Δεκαπέντε χρόνια προστασίας της ευρωπαϊκής φύσης
 
Σήμερα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μαζί με άλλες 42 Ορνιθολογικές οργανώσεις της Ευρώπης που συγκροτούν το δίκτυο «BirdLife International», γιορτάζει τη δέκατη πέμπτη επέτειο από τη δημιουργία του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», του πιο σημαντικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.

Το Natura είναι ένα πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών, σημαντικών για την προστασία σπάνιων φυτών, ζώων και των βιοτόπων τους. Καλύπτει σήμερα περίπου το 18% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί τη βασική συμβολή της στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιστραφεί η τάση μείωσης της βιοποικιλότητας έως το 2010. Από το 1992, οπότε και ξεκίνησε η δημιουργία του με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), το Δίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση πολλών σπάνιων ειδών και βιοτόπων σε Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, έχει συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου, προωθώντας οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο οικοτουρισμός και η βιολογική γεωργία.

Στην Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο 390 περιοχές. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία, θεαματική υπήρξε η ανάκαμψη κάποιων απειλούμενων ειδών στις περιοχές του Δικτύου, όπου εφαρμόστηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα διαχείρισης και προστασίας. Δυστυχώς όμως, θεαματικότερη ήταν η απώλεια κάποιων άλλων ειδών που είχαν την ατυχία να ζουν σε περιοχές, όπου δεν εφαρμόστηκαν ποτέ τα μέτρα αυτά. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε η σημασία της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο για είδη όπως ο Αργυροπελεκάνος, οι πληθυσμοί του οποίου αυξήθηκαν στους υγροτόπους της Πρέσπας, του Αμβρακικού και της Κερκίνης. Το ίδιο συνέβη με το σπάνιο γεράκι Μαυροπετρίτη, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του οποίου φωλιάζει στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο για πολλά άλλα είδη: π.χ. ο Γυπαετός και ο Βασιλαετός είχαν την ατυχία να εξαρτώνται από ορεινές περιοχές του Δικτύου, όπου δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης!

Το Δίκτυο Natura 2000 συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση ενός φλέγοντος προβλήματος που αφορά τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη: τη σταδιακή απώλεια της βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου, είναι επιτέλους καιρός να προβεί και η Ελλάδα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προωθήσει με επιτυχία τη βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των μοναδικών προστατευόμενων περιοχών της.

Σημειώσεις

1. Η Οδηγία για τα Πτηνά (79/409/ΕΟΚ) και η Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) είναι δυο από τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (21.05.1992), τα Κράτη-Μέλη δεσμεύτηκαν να ορίσουν Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) για τα πιο σημαντικά είδη ζώων και φυτών και για τους οικοτόπους τους. Από κοινού με τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας της Οδηγίας για τα Πτηνά, οι περιοχές αυτές συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Το δίκτυο αυτό καλύπτει σήμερα περίπου το 18% της έκτασης της Ε.Ε., ενώ χρειάζεται ακόμα να ορισθούν επιπλέον περιοχές, κυρίως στα νέα Κράτη-Μέλη και στην ανοιχτή θάλασσα. Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/environment/nature

2. Μια πρόσφατη αναφορά που ετοιμάστηκε από το European Habitats Forum (συνασπισμός 16 Ευρωπαϊκών Περιβαλλοντικών ΜΚΟ), με τίτλο Saving Biodiversity: releasing Natura 2000Άs potential, ασχολείται πιο στενά με τις επιτυχίες του Natura, καθώς και τις προτεραιότητες για τη μελλοντική ολοκλήρωσή του.

3. Σε μια νέα έκδοση του Birdlife International με τίτλο Wellbeing through wildlife in the EU, o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, δηλώνει ότι το Natura 2000 είναι βασικό στοιχείο των προσπαθειών της Επιτροπής να διασφαλίσει τα πιο σημαντικά είδη και τους πιο σημαντικούς οικοτόπους της Ευρώπης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σωματείο Μη Κερδοσκοπικό. Αρ. Εγκρ. Πρωτ. Αθηνών: 691/82. ΑΦΜ: 090145013 ΑΦ : 11104
Κεντρικά Γραφεία: Β. Ηρακλείου 24, Αθήνα 106 82. Τηλ./Fax: 210-8228704, 8227937
Γραφεία Θεσ/νίκης: Καστριτσίου 8, Θεσ/νικη 546 23. Τηλ/Fax: 2310-244245
e-mail: info@ornithologiki.gr    website: www.ornithologiki.gr

BirdLife International
Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.


 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 297 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48497267
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.