ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δύο νέες αρνητικές πρωτιές για τη ΔΕΗ ΑΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
WWF Ελλάς , Πέμπτη, 10 Μάιος 2007

Δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στον ¶γιο Δημήτριο και την Καρδιά της Κοζάνης, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στις «30 βρώμικες» της Ευρώπης. Αυτό προέκυψε από τη νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία καταδεικνύει τα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2006, οι «30 βρώμικες» ήταν υπεύθυνες για την έκλυση 393 εκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα η οποία ισούται με το 10% όλων των εκπομπών CO2 της Ευρώπης. Οι πλέον «βρώμικες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στηρίζουν την παραγωγή ενέργειας στον γαιάνθρακα, με τις 10 πρώτες να χρησιμοποιούν λιγνίτη, ένα ορυκτό καύσιμο ιδιαίτερα υψηλής έντασης σε εκπομπές CO2.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι από την πρώτη και τέταρτη θέση που κατείχαν αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην αντίστοιχη έκθεση του 2005, σήμερα επιδεικνύουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εγκαταλείψει το βρώμικο γαιάνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επενδύσει σε καθαρές τεχνολογίες. Είναι παράλογο να προγραμματίζονται συγχρόνως νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα μας», συνεχίζει ο κ. Καραβέλλας.

Καθώς οι εκπομπές CO2 θεωρούνται η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των καταστρεπτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ σημαντικό τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών μέσα από επενδύσεις σε καθαρές και πιο αποδοτικές τεχνολογίες. Ένα ισχυρότερο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών της έως και 30% μέχρι το 20201.

Η ιεράρχηση του WWF έγινε με βάση την ανάλυση στοιχείων του 20062, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Εκπομπών, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση έλαβε υπόψη της τις απόλυτες εκπομπές CO2 των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις Ευρωπαϊκές χώρες (εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο) και ιεράρχησε τις 30 μεγαλύτερες μονάδες από πλευράς εκπομπών σύμφωνα με την απόδοσή τους (γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα).

Οι περισσότερες από τις «βρώμικες 30» βρίσκονται στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (η κάθε χώρα διαθέτει από 10 μονάδες) και ακολουθεί η Πολωνία (4 μονάδες). Από τις 30 πλέον ρυπογόνες μονάδες, περισσότερες από τις μισές μονάδες ανήκουν στις RWE (Γερμανία), Vatttenfall (Σουηδία), EDF (Γαλλία) EON (Γερμανία).

WWF Ελλάς

Υποσημειώσεις:

1] Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες στις 8 – 9 Μαρτίου 2007, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη που μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ δεσμευτικών στόχων για 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στη παραγωγή ενέργειας, για αντικατάσταση της βενζίνης και του ντίζελ σε ποσοστό 10% από περιβαλλοντικά πιστοποιημένα βιοκαύσιμα και σε έναν ενδεικτικό στόχο για 20% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020.

2] Στο ευρωπαϊκό ανεξάρτητο σύστημα καταγραφής συναλλαγών, τα στοιχεία συλλέγονται για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Το Μητρώο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/environment/climat/emission/citl_en.htm. Επίσης χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων CoalPower5 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, 210-3314893, 6974334442, a.plitharas@wwf.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173975
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.