ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 15 Αύγ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συλλογή υπογραφών για το Κυπριακό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νίκος Χρυσόγελος , Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2004

Το Κυπριακό έχει μπει σε μια κρίσιμη φάση και οι πολίτες που είναι ενεργοί δεν μπορούν να είναι απλώς παρατηρητές. Το παρακάτω κείμενο στηρίχτηκε στις βασικές του κατευθύνσεις σε κείμενο που είχε υπογραφεί στην έναρξη της διαδικασίας κυρίως από στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η συλλογή υπογραφών θα γίνεται μέχρι την Πέμπτη 16/4. Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω ή να το κατεβάσετε σε μορφή .doc

Εφόσον συμφωνείτε με το κείμενο, διακινείστε το και σε άλλους και στείλτε την υπογραφή σας στο e-mail:
nikos@ecorec.gr
Νίκος Χρυσόγελος
τηλ 2108224481, κιν.6936672882


ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ενεργοί πολίτες σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι:

1. Θεωρούμε την επίλυση του Κυπριακού ως ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα και θα έχει ευεργετικές επιδράσεις σε πολλά πεδία. Οι δύο κοινότητες ψηφίζοντας ναι στα δύο δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου και διατυπώνοντας με σαφή τρόπο τη δέσμευση τους να συν-διαμορφώσουν τη νέα Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος και μέλλοντος, του πνεύματος συνεργασίας και  αλληλοσεβασμού θα συμβάλουν στην ευημερία τους και στο μέλλον  των νέων γενιών. Δεν θα είναι αμελητέες οι θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας και ευρύτερα των χωρών της Α. Μεσογείου. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να έχει καταλυτικές θετικές επιδράσεις και για την ειρηνική επίλυση άλλων προβλημάτων στην Α. Μεσόγειο (π.χ. Μεσανατολικό), για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Ν.Α Ευρώπη, χωρίς να αγνοούμε τη δυνατότητα αναβάθμισης του ρόλου του ΟΗΕ στην πρόληψη και την επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων με διπλωματικά / ειρηνικά μέσα.

2. Ένα ομοσπονδιακό, διζωνικό κράτος που βασίζεται, κυρίως, στο καθεστώς και τις σχέσεις του Ελβετικού μοντέλου, με στοιχεία και από το Βελγικό, με τις δεσμεύσεις του σχεδίου για μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία, με αρχές πολιτικής ισότητας αλλά και αναγνώρισης του πληθυσμιακού κριτηρίου, οργανωμένο σε συμφωνία με τις βασικές αρχές των κανόνων δικαίου και δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει το κοινό σπίτι ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Η σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση και επιστροφή των προσφύγων, η επίλυση του θέματος των περιουσιών και η λειτουργία θεσμών επίλυσης των προβλημάτων δεν σβήνουν τον πόνο που γεννάει το παρελθόν αλλά μπορούν να δημιουργήσουν ένα μέλλον ειρήνης, φιλίας, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της Κύπρου.   

3. Συμφωνούμε ότι το σχέδιο Ανάν (Ιδρυτική Συμφωνία) αποτελεί για πρώτη φορά μια ρεαλιστική και ισορροπημένη βάση για την επίλυση του Κυπριακού παρά τις όποιες αδυναμίες του, εφόσον υπάρξει δέσμευση και των δύο κοινωνιών να εργαστούν στην κατεύθυνση της άρρηκτης συνεργασίας αλλά και της αντιμετώπισης με θετικό πνεύμα των όποιων δυσκολιών εμφανιστούν στο μέλλον. Με δεδομένο ότι για σαράντα χρόνια τα λάθη ακόμα και τα εγκλήματα που έγιναν, οι εθνικισμοί, η λογική της ένωσης ή της διχοτόμησης αντίστοιχα, οδήγησαν στην κρίση που σοβεί μέχρι σήμερα, το τελικό σχέδιο Ανάν (Ιδρυτική Συμφωνία) αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να αναπτυχθεί στην Κύπρο -και όχι μόνο- μια νέα κουλτούρα συνύπαρξης μέσα από τη διαφορετικότητα και επιδίωξης της συναίνεσης μέσα από τη διαβούλευση, απορρίπτοντας λογικές κυριαρχίας, αποκλεισμού, απειλής ή άσκησης βίας.

4. Προσβλέπουμε στη διάθεση των δύο κοινωνιών, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής, να ξεπεράσουν όποιες αδυναμίες του σχεδίου μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου έπαιξε, ήδη, καταλυτικό ρόλο στο άνοιγμα των τειχών, στην (επαν)απροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, ανέτρεψε δεδομένα και γκρέμισε στερεότυπα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Κοιτώντας τα πράγματα από κάποια απόσταση δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι, μόλις μερικά χρόνια πιο πριν, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους.

5. Είμαστε πεισμένοι ότι η υπέρβαση των προβλημάτων του παρελθόντος και του παρόντος δεν θα επιτευχθεί μέσα από το σβήσιμο της ιστορίας και των λαθών που έτσι κι αλλιώς έγιναν αλλά από τη συνειδητή επιλογή ενός σύγχρονου μοντέλου συνύπαρξης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμικών και εθνοτικών ομάδων. Ας μην ξεχνάμε ότι  σήμερα συνεργαζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες και λαοί που στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε την πιο εφιαλτική σύγκρουση (β’ παγκόσμιος πόλεμος) με εκατομμύρια νεκρούς, πρόσφυγες, απίστευτες καταστροφές. Όμως οι ευρωπαϊκοί λαοί επέλεξαν συνειδητά να διαμορφώσουν ένα κοινό μέλλον υπερβαίνοντας το παρελθόν και τα διάφορα τείχη που τους χώριζαν. Αν καταρρεύσει οριστικά το τείχος της Λευκωσίας θα μπορούμε να καυχόμαστε ότι διδαχτήκαμε πραγματικά από λάθη του παρελθόντος.

6. Διαπιστώνουμε ότι χρονοδιαγράμματα μοιάζουν ασφυκτικά μόνο για όσους δεν θέλουν μια λύση στη βάση του σχεδίου. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν περάσει ήδη σαράντα χαμένα (συγκρουσιακά) χρόνια και ζητούσαμε να λυθεί επιτέλους το κυπριακό. Εξάλλου μέχρι πρόσφατα ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσε να υπάρξει μια πρωτοβουλία που θα ανέτρεπε την ντε φάκτο διχοτόμηση και υπερστρατιωτικοποίηση του νησιού, την προσφυγιά και την προοπτική χωριστού μέλλοντος για τις δύο κοινότητες. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να εργαστούν ενεργά όλες οι πλευρές όχι απλώς για την ψήφιση του στα δημοψηφίσματα αλλά και για την υλοποίηση του στα επόμενα κρίσιμα χρόνια..

7. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι στη διαμόρφωση ενός κοινού και βιώσιμου μέλλοντος πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο οι νέες γενιές από τις δύο κοινότητες, οι νέοι και οι κοινωνίες των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Η θετική εμπειρία από τη μακροχρόνια συνεργασία - ακόμα και σε δύσκολους καιρούς- μεταξύ περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και ατόμων από την Ελλάδα και την Τουρκία, οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ φορέων από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, αποδεικνύουν ότι μια νέα κουλτούρα συνεργασίας πρέπει:
- να αναγνωρίζει και να δίνει ιδιαίτερο ρόλο στην κοινωνία των πολιτών
- να ενθαρρύνει και να στηρίζει κοινές πρωτοβουλίες και σχέδια που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κοινές περιβαλλοντικές – κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τη συνεργασία τοπικών κοινωνιών και ΟΤΑ, το διαπολιτισμικό διάλογο, την κοινωνική αλληλεγγύη, την τέχνη, την επιστημονική έρευνα,
- να δεχτεί σε συμβουλευτικό ρόλο ένα κοινό φόρουμ κοινωνικών, τοπικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατ΄ αρχήν από τις δύο κοινότητες της Κύπρου αλλά και στη συνέχεια από τις τρεις χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία) που στόχο θα έχει τη συμφιλίωση και τη διαμόρφωση κοινού οράματος στην περιοχή της Α. Μεσογείου
- να προωθήσει νέους θεσμούς συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση και τη λήψη αποφάσεων
- να αναγνωρίζει ουσιαστικό ρόλο στο πλαίσιο της Επιτροπής Συμφιλίωσης στους εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

5. Καλούμε τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας  καθώς και τον ΟΗΕ να προωθήσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκολύνουν έναν πιο ενεργό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των μη-κυβερνητικών οργανώσεων στην προσέγγιση και συνεργασία των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο του νέου Κυπριακού κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τις ευκαιρίες συνεργασίας που προσφέρει η υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης - όπως αποδεικνύει η εμπειρία της συνεργασίας στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP / MAP) και της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας. Θετική συμβολή θα μπορούσε να έχει και η λειτουργία του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Δια-πολιτισμικού Διαλόγου στη διαδικασία συμφιλίωσης και διαλόγου των δύο κοινοτήτων μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας στη μεσογειακή λεκάνη.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 171 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 44305859
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.