ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απολογισμός της εκδήλωσης "ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΚ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Οικολογική Εταιρεία Έβρου , Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007, πραγματοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ".

Ομιλητές ήταν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ κ.κ. Κουτράκης Μάνος Δρ. Αλιευτικής Βιολογίας και Συλαίος Γεώργιος, Δρ. Παράκτιας Ωκεανογραφίας, καθώς και ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Παράκτιων Αλιέων Αλεξανδρούπολης.

Παρόλο που μερικά Τοπικά Μέσα αποσιώπησαν ή απαξίωσαν την αναγγελία της Εκδήλωσης, η πρώτη αυτή ενημερωτική Ημερίδα για τον Πετρελαιαγωγό, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των πολιτών που συμμετείχε σ΄αυτήν.

Στην εκδήλωση αρχικά η Οικολογική Εταιρεία Έβρου παρουσίασε για μια ακόμη φορά ολοκληρωμένα τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια οι εισηγητές με αδιάψευστα και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Θρακικό Πέλαγος και το Δέλτα του Έβρου, από την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού.

Τέλος ο εκπρόσωπος των αλιέων με απλά και αντικειμενικά επιχειρήματα, ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος της παράκτιας αλιείας στην περιοχή μας και την ανεργία των μελών των 300 περίπου οικογενειών που ασχολούνται με αυτήν.

Ακολούθησαν πλήθος παρεμβάσεων από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την Οικονομία της περιοχής και όλοι σχεδόν τάχθηκαν ευθέως κατά της Ιδιωτικής αυτής Επένδυσης, καταγγέλλοντας αυτούς που θριαμβολογούν προκαταβολικά και άκριτα.

Μετά αυτή την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωσή μας θεωρούμε ότι:

- Κανείς Πολιτικός ή πολίτης δεν δικαιολογείται να επικαλείται το επιχείρημα της αδυναμίας ή έλλειψης ενημέρωσης, για να αποφεύγει την καθαρή τοποθέτηση απέναντι στο έργο του Αγωγού. Αποδείχτηκε ότι στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις υπήρχαν και υπάρχουν και θα μπορούσαν εύκολα να αναδειχθούν και να ενημερωθεί η κοινωνία της περιοχής μας, απλά κάποιοι προτίμησαν να τα αποκρύπτουν και να τα αποσιωπούν με στόχο οι πολίτες να μείνουν ανενημέρωτοι και να αποτελέσουν εύκολη λεία στην εκστρατεία παραπληροφόρησης, που παρουσίασε τον Αγωγό ως την πανάκεια για την περιοχή και τη χώρα.

- Αποτελεί λυπηρό γεγονός η απουσία από την εκδήλωση, όλων αυτών που επικαλούνται την έλλειψη ενημέρωσης και όλων αυτών που ζητωκραυγάσουν για την "ανάπτυξη" που θα μας προσφέρει η κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού.

- Αναδείχθηκε η αποτυχία όλων αυτών που επί χρόνια προσπάθησαν να επιβάλουν την σιωπή σ΄ αυτούς που εναντιώνονται στον Πετρελαιαγωγό και η έλλειψη της θέλησης για ουσιαστική ενημέρωση από αυτούς που θεωρούν ως ενημέρωση μόνο τις επίσημες και γιορταστικές δηλώσεις και εξαγγελίες των Πολιτικών και των εκπροσώπων των πετρελαϊκών και κατασκευαστικών εταιρειών.

- Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής Κοινωνίας και οι συκοφαντικές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου δεν κατόρθωσαν να αμαυρώσουν την θετική εικόνα των πολιτών για την δράση και τις θέσεις της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου.

- Απαντήθηκαν με πειστικό και επιστημονικό τρόπο, όλα τα επιχειρήματα που κάποιοι εσχάτως χρησιμοποιούν για να απαξιώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις π.χ. περί "καθαρής θάλασσας" στον Πρίνο κ.λπ.

- Έγινε φανερή η έλλειψη των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων, σχεδίων και πολιτικών, όπως η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε επίπεδο Καποδιστριακού Δήμου κλπ, που έχει ως συνέπεια η περιοχή να είναι απροετοίμαστη και ανοχύρωτη ενόψει των όποιων εξελίξεων.

- Έγινε καθαρό σε όλους τους συμμετέχοντες ότι τα περιθώρια αντίδρασης στο σχεδιαζόμενο έργο δεν είναι ανύπαρκτα, όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν, με στόχο την κατασίγαση της συνεχώς ογκούμενης αντίθεσης στον Αγωγό. Απεναντίας αποδείχθηκε ότι η τοπική κοινωνία δεν συναινεί και είναι αποφασισμένη για τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του Αγωγού.

Ένας αγώνας που αρχίζει τώρα.

Ήδη δημιουργήθηκε, κατόπιν πρότασης της Οικολογικής Εταιρείας, μια Προσωρινή Επιτροπή Πολιτών αποτελούμενη από 30 πολίτες, που θα δραστηριοποιηθεί ΕΝΑΝΤΙΑ στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου καλεί όλους αυτούς που ζητωκραύγασαν προκαταβολικά και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι ανύπαρκτα, να αντιμετωπίσουν πλέον αυτό το έργο από μηδενική βάση και να επαναεξετάσουν την στάση τους.

Καλούμε όλους αυτούς που προσπαθούν να πείσουν σήμερα την τοπική κοινωνία ότι η ανάπτυξη της περιοχής είναι πια συνδεδεμένη με τον Πετρελαιαγωγό, να μας εξηγήσουν ποιος έχει την ευθύνη για την σημερινή αναπτυξιακή υστέρηση και την οικονομική δυσπραγία της περιοχής, ποιος και πότε αποφάσισε ότι το μέλλον του Έβρου είναι η βαριά ρυπογόνος βιομηχανία και γιατί στο όνομα της όποιας "γεωπολιτικής σημασίας" ο Έβρος πρέπει να γίνει η "χαβούζα" της χώρας.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς να πλαισιώσουν την Επιτροπή Ενάντια στον Πετρελαιαγωγό ώστε να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες όταν ενωθούν έχουν την δύναμη να αποτρέψουν τα σχέδια που επιβουλεύονται το μέλλον των παιδιών τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

1. Δεμερίδης Γεώργιος
2. Λαζόπουλος Χρήστος
3. Λαμψακιανού Παναγιώτα
4. Μαλαμίδης Δημήτρης
5. Μπετσίδης Χρήστος
6. Πετρίδης Κώστας
7. Σαρίδου Ντίνα

Οικολογική Εταιρεία Έβρου
Δράση υπέρ του Περιβάλλοντος
Θερμοπυλών 21Α, Τ.Κ. 68 100
Αλεξανδρούπολη
Τ.Θ. 21
Τηλ.- φαξ: 25510 23206


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56174011
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.