ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΚΘΕΤΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Νομικά
Οικολόγοι Πράσινοι , Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2007

Στις 28 Μαρτίου έχει προσδιοριστεί για την Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη συζήτηση και ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Καθώς πλησιάζουν οι μέρες, φαίνεται καθαρά ότι η επιχειρούμενη αναθεώρηση του ¶ρθρου 24 για τη δασική γη (αλλά και των άρθρων 100 και 117) δεν αποτελεί μόνο ευθεία επίθεση στο περιβάλλον και πολιτικό σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων, αλλά και υπόθεση που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας.

Η απάντηση της Κομισιόν και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Στ. Δήμα στην ερώτηση που είχε καταθέσει για λογαριασμό των Οικολόγων Πράσινων ο Σουηδός ευρωβουλευτής Carl Schlyter, επιβεβαιώνει δύο βασικές επισημάνσεις:

• Ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας που επιχειρεί να αναθεωρήσει το σύνταγμά της για να περιορίσει την ήδη παρεχόμενη περιβαλλοντική προστασία.

• Ότι η Ευρ. Ένωση δεν έχει αναθεωρήσει τις εγκωμιαστικές της κριτικές για τη νομολογία του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (και ιδιαίτερα του Ε΄ τμήματος) στα ζητήματα της βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζουμε στους πολιτικούς όλων των κομμάτων που χαρακτηρίζουν τη νομολογία αυτή «ακραία και ανελαστική», ότι βιβλίο του Μιχ. Δεκλερή με τις βασικές της αρχές και τίτλο «Το Δίκαιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης» είχε κυκλοφορήσει το 2000 στα αγγλικά ως επίσημη έκδοση της Κομισιόν. Το βιβλίο υπάρχει και σήμερα στην επίσημη σελίδα της Κομισιόν και ο πρόλογος χαρακτήριζε τη νομολογία του ΣτΕ «πολύτιμο εργαλείο … και για πέρα από τα ελληνικά σύνορα».

Επιπλέον βήμα διεθνούς καταδίκης αποτελεί σχετικό ομόφωνο ψήφισμα των Ευρωπαίων Πράσινων. Το ψήφισμα εκδόθηκε με πρόταση των Οικολόγων Πράσινων στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (16-18 Μαρτίου στο Βερολίνο) και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για περιορισμό της ισχύουσας συνταγματικής προστασίας της δασικής γης και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ιδιαίτερα σε θέματα ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων και προστασίας περιβαλλοντικών αγαθών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αναθεώρησης των άρθρων 24, 100 και 117 αποτελεί κεντρικό πολιτικό θέμα που οφείλει να αποκτήσει επιτέλους και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ που τελικά στηρίζουν με την ψήφο τους ακριβώς τις επιλογές που αποδοκιμάζουν στις κοινοβουλευτικές τους ομιλίες, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να αφήσουν το θέμα του ¶ρθρου 24 στη σκιά της αντιπαράθεσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196


Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής Carl Schlyter εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και η απάντηση της Ευρ. Επιτροπής υπάρχει εδώ.

Ακολουθεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, σε ελληνική μετάφραση.

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
6η Σύνοδος του Συμβουλίου
Βερολίνο, 16-18 Μαρτίου 2007

Ψήφισμα
Για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα
και την προστασία της ελληνικής δασικής γης

Προτάθηκε από: Οικολόγους Πράσινους (Ελλάδα)

Με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ξεκινήσει διαδικασία αναθεώρησης του ελληνικού εθνικού συντάγματος. Οι προς αναθεώρηση διατάξεις περιλαμβάνουν τα άρθρα 24 και 117 που αφορούν τη συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος και των δασικών εκτάσεων, καθώς και το άρθρο 100 που ρυθμίζει τον έλεγχο συνταγματικότητας των εθνικών νόμων.

Στη σημερινή τους μορφή:

• Τα άρθρα 24 και 117 προστατεύουν τις δασικές εκτάσεις από την οικιστική ανάπτυξη, ενόψει των έντονων οικιστικών πιέσεων, που επιτείνονται από την απουσία δασολογίου και τις ευρύτατες δυνατότητες διάχυτης ανοικοδόμησης. Η πρόταση αναθεώρησης καταργεί την προστασία αυτή, ενώ θέτει περιορισμούς και στην επίκληση αποδεικτικών στοιχείων για το δασικό χαρακτήρα κάθε συγκεκριμένης έκτασης. Εκτιμήσεις υπολογίζουν σε 35-50 εκατομμύρια στρέμματα την έκταση που θα στερηθεί τη συνταγματική της προστασία, περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης της χώρας. Ανάλογη προσπάθεια αναθεώρησης του ίδιου άρθρου είχε γίνει και το 2000-2001 για εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων, αλλά είχε αποτύχει λόγω αντιδράσεων από την ελληνική Κοινωνία των Πολιτών.

• Το άρθρο 100 καθιερώνει τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων από κάθε ελληνικό δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε εμπεριστατωμένη νομολογία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας) για τα θέματα βιωσιμότητας, στηριγμένη σε ερμηνεία κανόνων του εθνικού συντάγματος και του Ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Σε διεθνές επίπεδο, η Ευρ. Ένωση και ο ΟΟΣΑ έχουν εγκωμιάσει τη νομολογία αυτή ως θετική και πρωτότυπη συμβολή στο δίκαιο της βιωσιμότητας. Μελέτη του Μιχαήλ Δεκλερή, πρώην αντιπροέδρου του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας, για τους βασικούς άξονες της νομολογίας αυτής, έχει αποτελέσει επίσημη έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000 με ενθουσιώδη πρόλογο από το Ζακ Σαντέρ που την περιέγραφε ως «πολύτιμο εργαλείο που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα». Στην Ελλάδα όμως ισχυροί πολιτικοί παράγοντες την έχουν χαρακτηρίσει «ακραία» και ενοχλητική, θεωρώντας ότι περιορίζει τη νομοθετική τους εξουσία. Με την προτεινόμενη αναθεώρηση, ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων θα αφαιρεθεί από δικαστήρια, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, προς όφελος ενός νέου Συνταγματικού Δικαστηρίου που ελπίζεται ότι θα είναι λιγότερο ενοχλητικό.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας που σχεδιάζει τροποποίηση του συντάγματός της για να περιορίσει συνταγματική προστασία που ήδη ισχύει για περιβαλλοντικά αγαθά.

Για τους λόγους αυτούς το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

• Να ενισχύσει της προστασία της δασικής γης και των περιοχών NATURA 2000 στην Ελλάδα και να εγκαταλείψει τα σχέδια για περιορισμό της ισχύουσας συνταγματικής προστασίας τους.

• Να διατηρήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και το δικαίωμα των πολιτών να αμφισβητούν στα δικαστήρια αντισυνταγματικά νομοθετήματα, ιδίως όταν θίγουν περιβαλλοντικά αγαθά.


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675736
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.