ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επένδυση "Ρόκας": Υπόμνημα Αντίθεσης από ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ Ν. ΧΙΟY , Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2007
ΧΙΟΣ

Επένδυση "Ρόκας": Υπόμνημα Αντίθεσης από ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ Ν. ΧΙΟY

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ

1. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν ΧΙΟΥ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ Δ/NΣΗ ΠΕ.ΧΩ.
3. Δ/NΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ν.ΧΙΟΥ
4. Δ/NΣΗ ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ Ν.ΧΙΟΥ
5. Δ/NΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΧΙΟΥ
6. Δ/NΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ν.ΧΙΟΥ
7. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
8. ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Οι παρακάτω υπογράφοντες το σχετικό υπόμνημα, πήραμε υπόψη μας την πρόταση της εταιρείας "ΡΟΚΑΣ" η οποία ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στην περιοχή του οροπεδίου του Αίπους αιολικά πάρκα με σύνολο ανεμογεννητριών που φθάνουν τις 187 δυναμικότητας 2MW η μία δηλαδή 374 MW σύνολο.

1. Στη συγκεκριμένη περιοχή δόθηκαν οι μάχες απελευθέρωσης του νησιού μας. Στο έδαφος βρίσκονται ακόμα κάλυκες σφαιρών και θραύσματα οβίδων. Υπάρχουν παλαιοντολογικοί οικισμοί βεβαιωμένοι και αξιοποιημένοι - Ρημόκαστρο - αλλά και υπό διερεύνηση, Αντρόλακος. Στα δυτικά βρίσκονται τα δάση που είναι από τα λίγα εναπομείναντα στο νησί. Γενικά ο χώρος είναι ένα οικοσύστημα με αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα, έστω και αν είναι χέρσα στο μεγαλύτερο μέρος της.

2. Η εν λόγω τερατουργηματική επένδυση εάν υλοποιηθεί, καταστρέφει αισθητικά το κεντρικό τμήμα του νησιού το οποίο τέμνει εγκάρσια με δεδομένο το γεγονός ότι θα χρειαστούν πυλώνες υψηλής τάσης μεταφοράς του ρεύματος, δρόμου εγκατάστασης κ.λπ. Στην ουσία μιλάμε για μια εκχέρσωση του βουνού χιλιάδων τόνων που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το τοπίο.

3. Ένα άλλο στοιχείο που αλλοιώνει το χαρακτήρα της περιοχής είναι και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες αποτελούνται από έλικες ακτίνας 30 μέτρων, τοποθετημένες σε πυλώνες ύψους 70 μέτρων περίπου, για τη στήριξη των οποίων απαιτούνται βάσεις 500 κυβικών μέτρων μπετόν για κάθε μία, δηλαδή 93500 κυβικά μέτρα μπετό για όλες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή να κατακλυσθεί από χιλιάδες τόνους τσιμέντων, με άμεσο αντίκτυπο στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας, αλλά και στην εικόνα της.

4. Η συγκεκριμένη αλλά και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί βοσκότοπο, στο οποίο βοσκούν περίπου 3000 αιγοπρόβατα και η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, με τις συνακόλουθες εκπομπές τους, θα αναιρέσουν το χαρακτήρα του βοσκότοπου από την περιοχή και θα αποκλείσουν τη βοσκή των ζώων. Επισημαίνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν λάβει χώρα έργα βελτίωσης των βοσκότοπων (διανοίξεις αγροτοκτηνοτροφικών δρόμων, κατασκευή ομβριοδεξαμενής κ.λπ.) αξίας αρκετών εκατομμυρίων, που χρηματοδοτήθηκαν μάλιστα με σκοπό την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας του τόπου μας.

5. Έχουμε βάσιμες ανησυχίες από υπεύθυνες πληροφορίες ειδικών αλλά και φορέων άλλων περιοχών της χώρας, όπου λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις, ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη ροή των υπόγειων νερών της περιοχής, αφού από τη λειτουργία τους προκαλούνται κραδασμοί, οι οποίοι με τη σειρά τους προξενούν ρωγμές στο έδαφος και στο υπέδαφος. Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι βραχώδης οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται πλήρως αφού θα χρειαστούν τόνοι δυναμίτιδας.

6. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκαλείται αναστάτωση και στις μετεωρολογικές συνθήκες με δυσμενής επιπτώσεις στις κλιματολογικές συνθήκες.

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αντίθεση μας στα σχεδιαζόμενα για τη περιοχή μας έργα με τη μορφή, την έκταση και τον τρόπο που σχεδιάζεται να γίνουν. Δεν αντιτιθέμεθα στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αρκεί να γίνονται στον κατάλληλο τόπο, με τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό και κυρίως με τη τήρηση του μέτρου προς το οικοσύστημα και το ίδιο το νησί.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά μόνο τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας και δεν έχει καμιά σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού που δεν ξεπερνούν τα 50 MW, ζήτημα που μπορεί να ιδωθεί από τη ΔΕΗ που έχει και την εμπειρία και την ευθύνη του ενεργειακού δυναμικού των νησιών Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το αναπτυξιακό πρότυπο ενός νησιού με τα προτερήματα της Χίου, δηλαδή τη φυσική της ομορφιά τα μαστιχοχώρια της, τα παραδοσιακά βορειόχωρά της, την ιστορία της και τις παραδόσεις της που πρέπει να αποτελούν τον πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Εκτός από την αντίθεσή μας εκφράζουμε και την πίστη μας να αγωνιστούμε για να μην υλοποιηθούν τέτοιες επενδύσεις που δυσφημούν με το μέγεθός τους την πράσινη ενέργεια πνίγοντας μια ολόκληρη περιοχή για την οποία οι προγονοί μας πολέμησαν και την οποία αλώβητη πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Επικοινωνία:
Μάρκος Σκούφαλος, e-mail: mskoufalos@sch.gr, τηλ.: 2271093900

Για την επιτροπή Φορέων:
ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΣΑΠΑ ΛΙΛΑ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ακολουθούν 80 υπογραφές (έως τα μέσα Μαρτίου)


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173743
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.