2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ. Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Τ |
|
|
Αγρια ζωή
|
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
,
Δευτέρα, 05 Φεβρουάριος 2007
|
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΣΟΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Αθήνα, Φεβρουάριος 2007
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων, μας βρίσκει μέσα σε μεγάλη αναταραχή για τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και το φάσμα της λειψυδρίας. Είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε ότι εκτός από την ανυπέρβλητη βιολογική αξία, οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από άλλες λειτουργίες που είναι πολύτιμες για τη σωστή διαχείριση του νερού. Ακόμη και μικροί υγρότοποι, π.χ. στα νησιά, συγκρατούν το νερό της βροχής και εμπλουτίζουν με αυτό τον υδροφόρο ορίζοντα για αυτό το λόγο και η διατήρηση των υγροτόπων αποτελεί βασικό μέτρο άμυνας κατά της λειψυδρίας.
Παράλληλα, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των Μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων υδροβίων πουλιών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία θυμίζει ότι οι ελληνικοί υγρότοποι αποτελούν πολύ σημαντικά καταφύγια για τα υδρόβια πουλιά ολόκληρης της Ευρώπης.
Μολονότι ο φετινός χειμώνας είναι ήπιος, πολλές δεκάδες χιλιάδες πουλιά ήρθαν και εφέτος να διαχειμάσουν. Η εικόνα σε πολλούς υγρότοπους στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα ήταν αρκετά ικανοποιητική. Για παράδειγμα, πάνω από 100.000 πάπιες μετρήθηκαν στον Αμβρακικό και 40.000 στο Μεσολόγγι, αριθμοί σημαντικά μεγαλύτεροι από πέρσι.
Σημαντικοί, όπως πάντα, αριθμοί μετρήθηκαν και στους μεγάλους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, όπως Κερκίνη, Δέλτα Αξιού, λιμνοθάλασσες Θράκης και Δέλτα Έβρου.
Οι αριθμοί ήσαν μειωμένοι μόνο σε Πελοπόννησο και Κρήτη, αφού καθώς εξαιτίας της καλοκαιρίας τα πουλιά δεν έχουν μεταναστεύσει στα νοτιότερα σημεία της Ελλάδας, αλλά έχουν βρει ήπιες συνθήκες στις βορειότερες περιοχές της χώρας μας.
Εκτός από τις πάπιες, στους ελληνικούς υγροτόπους διαχειμάζουν πολλά παρυδάτια, ερωδιοί και αρπακτικά. Πολύ σημαντικές περιοχές είναι τα εκτεταμένα λασποτόπια, όπως αυτά στα δυτικά του Μεσσολογγίου, όπου διαχειμάζουν δεκάδες χιλιάδες παρυδάτια πουλιά (καλημάνια, βροχοπούλια, σφυριχτές, σκαλίδρες).
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων είναι ένα συντονισμένο διεθνές πρόγραμμα, που σκοπό έχει να μετρηθούν ταυτόχρονα, στα μέσα Γενάρη, όλα τα υδρόβια που διαχειμάζουν στην Ευρώπη. Έτσι αποκτάμε πολύτιμα στοιχεία για τους πληθυσμούς τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Στην Ελλάδα, αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης υγροτόπων και έχουν ξεκινήσει από το 1968. Σε αυτές συμμετέχουν δεκάδες παρατηρητές πουλιών που αφήνουν δουλειές και υποχρεώσεις και ξεχύνονται σε όλους τους ελληνικούς υγροτόπους στο μεσαίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη.
Σήμερα που η ανάγκη εκτίμησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η χρησιμότητα μακροχρόνιων προγραμμάτων παρακολούθησης όπως οι Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις είναι παραπάνω από προφανής.
Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρίλια Καλούλη, τηλ: 2108228704, e-mail: info@ornithologiki.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Σωματείο Μη Κερδοσκοπικό. Αρ. Εγκρ. Πρωτ. Αθηνών: 691/82. ΑΦΜ: 090145013 Κεντρικά Γραφεία: Β. Ηρακλείου 24, Αθήνα 106 82. Τηλ./Fax: 210-8228704, 8227937 Γραφεία Θεσ/νίκης: Καστριτσίου 8, Θεσ/ικη 546 23. Τηλ/Fax: 2310-244245 e-mail: birdlife-gr@ath.forthnet.gr, website: www.ornithologiki.gr
Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.
. ecocrete.gr . |