ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Φάλαινες: Τις κυνηγούν και τις σκοτώνουν... για να σαπίσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
Greenpeace , Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2007
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2007

Ακτιβιστές της Greenpeace ανακάλυψαν τόνους κρέατος και λίπους φάλαινας να σαπίζουν σε ισλανδική χωματερή έξω από το Ρέικιαβικ καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ισλανδικής κυβέρνησης περί βιώσιμης φαλαινοθηρίας. Οι περίπου 200 τόνοι κρέατος και λίπους ανήκουν σε πτεροφάλαινες, είδος το οποίο απειλείται με εξαφάνιση. Oι εθελοντές της Greenpeace ανακάλυψαν επίσης, περισσότερους από 179 τόνους κόκαλα και εντόσθια φαλαινών στην ίδια χωματερή. H Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και από όλες τις κυβερνήσεις διεθνώς να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία των φαλαινών [1].

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ένας Ισλανδός φαλαινοθήρας σκότωσε 7 πτεροφάλαινες, έπειτα από επίσημη άδεια που του δόθηκε από την Ισλανδική κυβέρνηση [2]. Το ισλανδικό κρέας και το λίπος φάλαινας πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαχθούν στην Ιαπωνία. Το παράλογο σενάριο συμπληρώνεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Ιαπωνικός φαλαινοθηρικός στόλος βρίσκεται στο Καταφύγιο του Νότιου Ωκεανού με στόχο να σκοτώσει 935 ρυγχοφάλαινες και άλλες 10 απειλούμενες πτεροφάλαινες ενώ παραμένουν στα αζήτητα περισσότεροι από 4400 τόνοι κρέατος φάλαινας σε καταψύκτες της Ιαπωνίας.

"Ενώ το μακελειό των φαλαινών συνεχίζεται, το ερώτημα παραμένει – Τι εξυπηρετεί η σφαγή αυτών των χαρισματικών πλασμάτων; Η έλλειψη εγχώριας ζήτησης στην Ισλανδία αλλά και η υπερπροσφορά κρέατος φάλαινας από την Ιαπωνία καταρρίπτει και το τελευταίο οικονομικό επιχείρημα υπέρ της φαλαινοθηρίας" είπε η Σοφία Τσενικλή υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Nippon Research Centre, το 69% των Ιαπώνων δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την φαλαινοθηρία στα διεθνή ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του Καταφυγίου για τις Φάλαινες στο Νότιο Ωκεανό. Η ίδια έρευνα έδειξε πως το 95% των Ιαπώνων τρώει σπάνια έως ποτέ κρέας φάλαινας, γεγονός που δικαιολογεί τα τεράστια αποθέματα κρέατος.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των φαλαινών, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης για το αν οι χώρες-υπέρμαχες της φαλαινοθηρίας θα κερδίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να προχωρήσουν στην επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας [3].

"Οι φάλαινες καταδιώκονται, δολοφονούνται και έπειτα αφήνονται να σαπίσουν στις χωματερές! H παθητική στάση των κυβερνήσεων, απέναντι στην άσκοπη και άδικη θανάτωσή τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάρει θέση υπέρ των φαλαινών και να κάνει τη διαφορά. Περιμένουμε από τη κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει η χώρα μας πλήρες μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας υπέρ της προστασίας των φαλαινών", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή.

Η Greenpeace εγκαινίασε στις 17 Ιανουαρίου ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιστράτευσης 30.000 νέων υπευθύνων για την εκστρατεία των φαλαινών για να συμμετάσχουν στη νέα εκστρατεία της Greenpeace κατά της φαλαινοθηρίας μέσα από το διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Greenpeace www.greenpeace.gr

Σημειώσεις:

[1] Ύστερα από πολλά χρόνια δυναμικών δράσεων από την πλευρά της Greenpeace και έντονης διαμαρτυρίας πολιτών, οργανώσεων και κυβερνήσεων, το 1986, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) προχώρησε στην απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας (υιοθέτηση moratorium). Ύστερα από δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλούς πληθυσμούς αλλά και είδη φαλαινών στην εξαφάνιση, υπήρξε επιτέλους ένα παράθυρο ελπίδας. Όμως, η Ιαπωνία χρησιμοποίησε το "παραθυράκι" της έρευνας που υπήρχε στο moratorium για να συνεχίσει να σκοτώνει φάλαινες (με την επίφαση της έρευνας). Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία κατάφερε να "πείσει" πολλές μικρές χώρες να γίνουν μέλη της ΔΕΦ και να συστρατευθούν μαζί της στην προσπάθεια για την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Η συμμετοχή της Ελλάδα στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας υπέρ των φαλαινών μπορεί να αναχαιτίσει την απειλή της επανέναρξης της εμπορικής φαλαινοθηρίας.

[2] Η Ισλανδία αποχώρησε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) το 1992, επανήλθε όμως δέκα χρόνια αργότερα δηλώνοντας παράνομα επιφύλαξη στο moratorium. Τον Οκτώβριο του 2006 το ισλανδικό Υπουργείο αλιείας εξέδωσε άδεια για το κυνήγι 39 φαλαινών για εμπορικούς λόγους, μεταξύ των οποίων εννέα απειλούμενες πτεροφάλαινες.

[3] Στην προηγούμενη ετήσια συνάντηση της ΔΕΦ που πραγματοποιήθηκε στο St.Kitts τον Ιούνιο του 2006, η Υπηρεσία Αλιείας της Ιαπωνίας  και οι φαλαινοθήρες, κέρδισαν για πρώτη φορά μια ψηφοφορία ύστερα από είκοσι χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφία Τσενικλή 6979 443306

Greenpeace, Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008 www.greenpeace.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253443
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.