ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αν έχεις χρήματα μπορείς να αγοράσεις ακόμη και τη ρύπ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Θόδωρος Κουσουρής , Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2007
Καθώς οι καινούργιες συνθήκες ζωής και εργασίας, μέσα στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη μας, συμπιέζουν και επιδεινώνουν τη φτώχια και την ανέχεια, οι ανισότητες διευρύνονται και ο πλούτος είναι μονο-κατευθυνόμενος. Για άλλη μια φορά η κυριαρχία των εχόντων και κατεχόντων είναι πασιφανής, αλλά μέσα στην καθημερινή κυνικότητα και τις κάθε είδους αδικίες τους, εγκλωβίζουν ακόμη και υποτιθέμενα ενεργούς πολίτες. Συνάμα, η αλληλεξάρτηση έχει λάβει μοναδικές για την ανθρώπινη ιστορία διαστάσεις, με ευκαιρίες που περιορίζονται στους πολύ λίγους και "μπιστικούς" τους, ενώ οι υποχρεώσεις τους περιορίζονται ή και εκμηδενίζονται. Κάπως έτσι συμβαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα του 2007, στην Κρήτη, στα Χανιά, με κάθε μικρή η μεγαλύτερη τοπική εξουσία.

Για να αντιμετωπιστεί η σημερινή ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών εντατικοποιούνται οι κύριοι παραγωγικοί συντελεστές, όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνολογία, οι υπερ-κατασκευές και το κεφάλαιο. Αυτή η κατευθυνόμενη, όπως λέγουν πολλοί, εντατικοποίηση, είναι μια εν δυνάμει εκρηκτική απειλή - πίεση προς τους φυσικούς πόρους, όπως είναι το έδαφος, το νερό, ο αέρας, το υπέδαφος και γενικότερα το περιβάλλον. Τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης θα είναι ασφαλώς οι επόμενες γενεές, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη σημερινή χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής που αφορά το αύριο. Επίσης, αυτές οι επόμενες γενεές δεν επωφελούνται από τις σημερινές κορεσμένες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Εξάλλου, οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενεές παρακαταθήκες όχι μόνο περιβαλλοντικές – καθαρό και άφθονο νερό, υγιεινά τρόφιμα, καθαρό νερό, αδιατάραχτο φυσικό περιβάλλον με άφθονη βιολογική ποικιλότητα, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Παρόλα αυτά υπάρχει μια μερίδα τεχνοκρατών που επισημαίνουν – για τους δικούς τους λόγους, ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι –ακούστε και κρατηθείτε,  άρρηκτα συνδεδεμένος με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς όπως διατείνονται τα φυσικά αποθέματα εξαντλούνται. Όμως, αγαπητοί κύριοι, όπως επισημαίνει και ο διάσημος περιβαλλοντολόγος Soumacher (καμία σχέση με το γνωστό πρωταθλητή της Formula -1), "οι προβλέψεις όταν έχουμε να κάνουμε με το περιβάλλον και τη ζωή εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιοτήτων, την τυχαιότητα και πολλές φορές αποδεικνύονται και αναξιόπιστες, όσο και αν προέρχονται από επιφανείς για τον κλάδο τους επιστήμονες".

Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι καταστροφολόγοι προειδοποιούσαν τότε ότι τα αποθέματα ορυκτών υλών θα εξαντλούνταν μέχρι ο 2005, ενώ οι αισιόδοξοι προέβλεπαν φθηνότερες πρώτες ύλες, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της ανακάλυψης και άλλων αποθεμάτων πρώτων υλών. Ακόμη και σήμερα μας προειδοποιούν ότι μέχρι το 2025 τα ορυκτά αποθέματα του πλανήτη θα έχουν εξαντληθεί, ενώ άλλες μορφές ενέργειας θα αντικαταστήσουν τις σημερινές συμβατικές. Μακάρι να κατευθυνθούμε το συντομότερο δυνατό στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όμως τους συμφέρει αυτή η μεταστροφή; Οι τάσεις όμως των προβλέψεων έχουν χτυπήσει κα τη χώρα μας. Θυμηθείτε, πριν μερικές δεκαετίες, κάποιους επαΐοντες που επεσήμαιναν προβλέποντας, ότι η λίμνη της Καστοριάς θα έχει διάρκεια ζωής 30-50 χρόνια και διατύπωναν την άποψη, ότι κάθε 15 με 20 χρόνια γεννιέται - δημιουργείται μέσα στο Αιγαίο πέλαγος κάποιο καινούργιο νησί, στο μέγεθος της Πάτμου από τα φερτά υλικά που φέρνουν στις θάλασσες ποτάμια και χείμαρροι.

Παρόλα αυτά, η μέχρι σήμερα ορθολογική εμπειρία και τα νέα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των τεχνοκρατών έχουν δείξει ότι τα περιθώρια όντος είναι στενά και γίνονται ακόμη στενότερα για την πρόβλεψη και εξέλιξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και τούτο γιατί τα θέματα αυτά είναι αλληλοεπηρεαζόμενα από πολλαπλές και αβέβαιες συνιστώσες, εμπεριέχουν το πρόβλημα της υστέρησης των δράσεων και αντιδράσεων, αλλά και στις καθυστερήσεις ανάμεσα στο αίτιο και το αιτιατό. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη σιγουριά ότι οι λιμνοδεξαμενές και τα φράγματα που σχεδιάζονται στο Ν. Χανίων μπορούν και να εξασφαλίσουν το πολύτιμο νερό για άρδευση και ύδρευση, είναι οικονομικά βιώσιμες υποδομές και ότι δεν θα απειλήσουν το τοπικό περιβάλλον. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα επηρεαστεί το κλιματικό μικροπεριβάλλον της περιοχής;

Και τούτο γιατί για παράδειγμα η μέχρι σήμερα εμπειρία από άλλες περιοχές δείχνει ότι κάθε πρόσθετη ελεύθερη επιφάνεια σε νερό σε μια περιοχή είναι ενδεχόμενο να περιορίσει τις χιονοπτώσεις ή και να αυξήσει υπέρμετρα την τοπική υγρασία με επιπτώσεις στα καλλιεργούμενα είδη, στις παραγωγικές δραστηριότητες και στη ζητούμενη επάρκεια του νερό. Τι να τις κάνουμε τις λιμνοδεξαμενές και τα φράγματα όταν δεν θα βρέχει και δεν θα χιονίζει στα βουνά;

Πέρα όμως από αυτά την παλαιότερη προσέγγιση στα περιβαλλοντικά ζητήματα - που δυστυχώς εξακολουθεί να καταταλαιπωρεί τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, ήταν μονοδιάστατη, μονοσήμαντη και αποσπασματική, καθόσον η διεπιστημονικότητα ήταν αδύνατο να συνυπάρχει.

Σήμερα, αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος πρέπει να προσεγγίζονται και να αναλύονται μέσα από διεπιστημονική και συνολική οπτική που συνεκτικά μαζί τον περιβαλλοντικό προβληματισμό, τα  κοινωνικά ζητήματα και τα οικονομικά θέματα, με σαφείς κατευθύνσεις και προοπτικές. Επομένως οι τυχόν καθυστερήσεις στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αλλά και οι αναδράσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες ως προς το προβλέψιμο χρονικό διάστημα εκδήλωσής τους, με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, τα χημικά που θεωρούνται υπεύθυνα για την καταστροφή του όζοντος στην στρατόσφαιρα είναι πολύ πιθανό να έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 100 χρόνια, εφόσον δεν εξαντληθούν δεσμευμένα σε χημικές ενώσεις ή και με κάποιο άλλο τρόπο.

¶ρα το πρόβλημα, έστω και αν καταργήσουμε σήμερα τις εκπομπές των υπευθύνων για την καταστροφή του όζοντος χημικών, θα συνεχιστεί για ολόκληρο τον επόμενο αιώνα. Παρόλα αυτά, τα μέτρα πρόληψης ή και αποκατάστασης του σήμερα είναι σημαντικότατο γεγονός με έμμεσο κόστος που αντανακλά στο αύριο και προσδοκούμε αυτό το αύριο να είναι καλύτερο σε ποιότητα ζωής.

Τον περασμένο Οκτώβρη δημοσιεύθηκε μια έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με οικονομικούς όρους, όπου προτείνεται μια ολιστική προσέγγιση. Η έκθεση, επιχειρεί την ανάδειξη, όχι μόνο των επιπτώσεων και των κινδύνων που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως επισημαίνει τις ευκαιρίες – οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, που θα υπάρξουν όταν υιοθετηθούν αποτελεσματικότερες δράσεις για την παρεμπόδιση των επιπτώσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η  κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 5ο C σε σχέση με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί κατά την προ-βιομηχανική περίοδο. Το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τις αναπτυγμένες, αλλά το σύνολο των χωρών, με καταλυτικές συνέπειες στον μετασχηματισμό τόσο της φυσικής, όσο και της ανθρώπινης γεωγραφίας του πλανήτη, ενώ η εκτίμηση αποφαίνεται ότι τα φτωχότερα κράτη θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εντονότερα και νωρίτερα από τα ήδη αναπτυγμένα κράτη. Εξάλλου, με βάση τις οικονομικές εκτιμήσεις, το άμεσο κόστος των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών υπολογίζεται στο 5% περίπου του παγκοσμίου ΑΕΠ ετησίως. Αν δε συνυπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις του φαινομένου στην ανθρώπινη ζωή και στο περιβάλλον, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 20%, ενώ το κόστος των πιθανών δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προσέγγιζε μόλις το 1%.

Σ' αυτό δεν συνυπολογίζονται οι τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο,  η έκθεση αποφαίνεται ότι, η κλιματική αλλαγή αποτυπώνει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποτυχία της αγοράς, ενώ η διατήρηση της σημερινής κατάστασης αναμένεται να δράσει όχι μόνο ως καταλύτης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ως τροχοπέδη για κάθε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, προτείνεται η ανάληψη κρατικών δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για τα ορυκτά καύσιμα που θα καλύπτει όλα τα κράτη και τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, την υιοθέτηση κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής αποδοτικότητας και τη μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών. Επιζητείται δηλαδή η διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης και συμπεριφοράς σε διεθνές επίπεδο, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την επιζητούμενη καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Δρ. Θόδωρος Κουσουρής, Περιβαλλοντολόγος
e-mail: tkouss@gmail.com

(πηγές: έκθεση Stern, www.sternreview.org.uk, 2006, Κ.Μπίθας, 2003)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607826
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.