ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 13 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
18.3.2004

ΤΕΛΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ!
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου και στην παγκόσμια εκστρατεία μποϋκοτάζ

Ο περσινός Μάρτιος ήταν η αφετηρία μιας εισβολής που μας είχε βγάλει όλους στους δρόμους. Ένα χρόνο μετά, το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα αποδεικνύεται ότι τελικά έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις περισσότερο από ό,τι αρχικά πιστέψαμε: Η κατοχή του Ιράκ έχει υψηλό τίμημα για τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους, η διαφορά μεταξύ εκδημοκρατισμού και κατοχής φαίνεται όλο και πιο καθαρά, η απάτη με τα όπλα μαζικής καταστροφής έχει πλήρως αποκαλυφθεί με υψηλό πολιτικό κόστος, οι προειδοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος ότι η ταπείνωση του ισλαμικού κόσμου τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται, έχουν δυστυχώς δικαιωθεί.

Έτσι, το αντιπολεμικό κίνημα συνεχίζεται, αυτή τη φορά ως κίνημα για τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ (αλλά και της, όχι πολύ μακρινής, Παλαιστίνης). Η πρόσφατη αλλαγή στην Ισπανία, με την πτώση της κυβέρνησης Αθνάρ και την εξαγγελία για μονομερή αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ, αντιπροσωπεύει μια σημαντική νίκη για το ισπανικό και παγκόσμιο κίνημα ειρήνης. Η επιτυχία αυτή θέλουμε να ενισχύσει τα κινήματα που αντιμάχονται, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, την πολιτική των κυβερνήσεών τους, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. και το Ισραήλ.

Ο αγώνας για την ειρήνη είναι ταυτόχρονα και αγώνας για το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Δίπλα στους 10.000 ιρακινούς αμάχους που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, πενθούμε και τα θύματα της τυφλής επίθεσης στη Μαδρίτη, πολλά από αυτά αντιπολεμικούς διαδηλωτές των περσινών κινητοποιήσεων ή και μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες. Για μας είναι σαφές ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» υπηρετεί απλώς τα συμφέροντα που τροφοδότησαν και συντηρούν το αδιέξοδο κύκλο της βίας: διέξοδος βρίσκεται μόνο στη ριζική αναίρεση των αιτίων που τη δημιουργούν. Μαζί λοιπόν με το δικαίωμα στη ζωή, υπερασπίζουμε και το στόχο μιας ανοικτής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας καθώς και τις ελευθερίες όλων μας.

Η εισβολή στο Ιράκ εκφράζει σε ακραία μορφή την επιδίωξη της ηγεσίας των Η.Π.Α. για ένα μονοπολικό κόσμο, όπου τα συμφέροντά τους θα βρίσκονται πάνω από κανόνες, δεσμεύσεις και αμοιβαιότητες. Στο πλαίσιο αυτό η κατοχή του Ιράκ συνδέεται με τη ενεργή στήριξη της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με την επιθετική αμφισβήτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την έξω από κάθε διεθνή νομιμότητα βασανιστική κράτηση αιχμαλώτων στο Γκουαντανάμο, με την απόρριψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την κλιματική αλλαγή. Η εκβιαστική προσπάθεια επιβολής των μεταλλαγμένων σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι η επόμενη εισβολή θα είναι ίσως στο πιάτο μας.

Έχει σημασία λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ (και της Παλαιστίνης) και συνδέοντάς τον με ένα διεθνές κίνημα για την οικοδόμηση ενός κόσμου αλληλεγγύης και συνεργασίας, ενός κόσμου πέρα από το πετρέλαιο και τον πόλεμο.

Για το Σάββατο 20 Μαρτίου, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ έχει απευθύνει έκκληση για Διεθνή Ημέρα Δράσης κατά της κατοχής του Ιράκ και της Παλαιστίνης, με κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν στις 12.00 το μεσημέρι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα (στο Σύνταγμα), τη Θεσσαλονίκη (στο άγαλμα του Βενιζέλου) και στις άλλες πόλεις.
 

Παράλληλα όμως θέλουμε να προβάλλουμε και μια άλλη διεθνή πρωτοβουλία που συνδέεται και με την καθημερινή μας ζωή. Αυτά που αγοράζουμε μπορεί, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, να χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Τζορτζ Μπους ή την εκλογική του εκστρατεία. Με το σκεπτικό αυτό, η διεθνής πρωτοβουλία BOYCOTT BUSH προτείνει να μποϋκοτάρουμε τα προϊόντα έξι συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιριών, που αποτελούν και τους βασικότερους χρηματοδότες του Τζ. Μπους και των Ρεπουμπλικάνων:

-CHEVRON/TEXACO και EXXON/MOBIL/ESSO: είναι οι ισχυρότερες εταιρίες πετρελαίου, που επηρέασαν καθοριστικά τις αποφάσεις για τον πόλεμο αλλά και τη μονομερή αποχώρηση των Η.Π.Α. από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
-PEPSICo: ξαναμπήκε στην αγορά του Ιράκ μετά από 13 χρόνια, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική κατοχή.
-COCA COLA, MARLLBORO και McDONALD’S.
       
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν λοιπόν να ξανασκεφτούμε κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες, ψηφίζοντας κατά του πολέμου ΚΑΙ με το πορτοφόλι μας. Για όσους θέλουν να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία στο Διαδίκτυο, υπάρχει η ιστοσελίδα www.boycottbush.org

Στο μεταξύ, ας έχουμε κατά νου ότι η κινητοποίηση κατά της κατοχής στο Ιράκ έχει και ελληνική διάσταση. Πρόσφατη είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων ενώ η βάση της Σούδας επεκτείνεται και η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Ιράκ δεν έχει αποκλειστεί. Όλα αυτά αποτελούν επιπλέον λόγους για να πάρουμε μέρος στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου.

Όχι στην κατοχή και σε κάθε πόλεμο
Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό
Όχι υποταγή στο πετρέλαιο
Μποϋκοτάζ της οικονομίας του πολέμου

Περισσότερα για τη διεθνή κινητοποίηση του Σαββάτου, στο www.unitedforpeace.org
       
Ραντεβού των Οικολόγων Πράσινων για το Σάββατο 20.3.04, στις 12 το μεσημέρι:
- Στην Αθήνα: γωνία Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας (Σύνταγμα)
- Στη Θεσσαλονίκη: άγαλμα του Βενιζέλου (Αριστοτέλους & Εγνατία)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 311 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48499243
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.