ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 16 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Ελλάδας κινδυ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Αμβρακικού Κόλπου , Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος 2006
Αδεια να εγκατασταθεί μια απο τις  μεγαλύτερες ιχθυοκαλλιέργειες της Ελλάδας χωρητικότητας 262 τόνων ψαριών στην θέση της περιοχής "Ακρωτήριο Χαλίκι" του Αμβρακικού Κόλπου χορήγησε η Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, λίγες μέρες πρίν ο  υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, υπογράψει πως θεσμοθετείται ο Αμβρακικός κόλπος ως Εθνικό Πάρκο.

Παράλληλα στην περιοχή χορηγούνται νομιμα άδειες:
α) για  ιχθυοκαλλιέργειες ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε., ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ Α.Ε. κ.ά.
β) για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Ε.Κ.Ο. και Shell

Στην περιοχή "Ακρωτήριο Χαλίκι" του Αμβρακικού Κόλπου, έχουν ξεκινήσει οι εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρειάς ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (της 4ης ιχθυοκαλλιέργειας που δημιουργείται απο το 1997 στην περιοχή). Οι κάτοικοι αντιδρούν εδω και αρκετά χρόνια και το  2001 απευθύνονται εγγράφως στην νομαρχία ζητώντας να μάθουν τι προβλέπεται στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή τους και η απάντηση της Νομαρχίας ήταν αρνητική ως προς την δημιουργία άλλων τέτοιων μονάδων, αλλα όχι τελικά και αληθής.

Οι κάτοικοι είναι οι τελευταίοι να ενημερώνονται και βρίκονται πάντα προ τετελεσμένων μιας και ο δημαρχός Βονίτσης  υπόγεια και χωρίς καμία κοινοποίηση προς τον δήμο συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των εταιρειών των ιχθυοκαλλιεργειών.Ο δημαρχος Βονίτσης αγνοώντας επιδεικτικά τους κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της δημιουργίας  αποφεύγει κατ'επανάληψη  να συναντηθεί μαζί τους διοτι  τα συμφέροντα που αποκομίζει απο την συνεργασία του με τις εταιρείες των ιχθυοκαλλιεργειών είναι επικερδέστερα και σημαντικότερα  απο τον τίτλο του πρώτου πολίτη της πόλης του.
Κατα συνέπεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες "ανθίζουν" στην περιοχή  και  υπάρχουν 4 μονάδες ιχθ/γειών με τις περισσότερες να είναι μόνο σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή, την οποία έχουν  καταπατήσει με  ειδικές προς εξυπηρετησή τους κατασκευές. Δεν εφαρμόζονται ουτε στο ελάχιστο  οι συνθήκες για την καλή συντήρηση του υδροβιότοπου και επιπλέον τα απόβλητα απο τις ιχθυοκαλλιέργειες να καίγονται επάνω στην ακτή μετατρέποντας την σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο μολύνοντας και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Επίσης, εφόσον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος απο την πολιτεία, πως ελέγχονται οι ποσότητες αμμωνίας και αζώτου που επιρρίπτουν στους κλωβούς,  η ποσότητα της  σαπισμένης λάσπης που κατακάθεται από τις παραπάνω ουσίες και τα λύματα των ψαριών, του  άνθρακα ανά τόνο παραγωγής ψαριών,  ολικού αζώτου και φωσφόρου, όπως και την ποσότητα του τοξικού υδρόθειου και τέλος πως ελέγχονται και τα ψάρια που καταναλώνονται απο τους αγοραστές, εφόσον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα στάδια παραγωγής τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ψαράδων της περιοχής, όταν τα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών σπάνε στην ανοιχτή θάλασσα  τοτε τα ψάρια μεταλλάσσουν τα σπάνια και προστατευμένα είδη του κόλπου σε γενετικά τέρατα, υπερτροφικά με άλλο χρώμα κ.λπ.

Ο Αμβρακικός λόγω της οικολογικής του αξίας, έχει συμπεριληφθεί στους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ramsar. Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία (EOK92/43) έχει ένταχθει στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

Ο Αμβρακικός Κόλπος, έκτασης 405 τετρ. χιλ., αποτελεί ουσιαστικά μία κλειστή εσωτερική θάλασσα που επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου, το Ακτιο. Ο Αμβρακικός περιβάλλεται από 20 λιμνοθάλασσες, συνολικής έκτασης 70 τετρ. χιλιομέτρων. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιολογική παραγωγικότητα, λειτουργούν ως φυσικά εκτροφεία ψαριών και καρκινοειδών που αποτελούν τροφή για πολλά είδη πτηνών και άλλων οργανισμών. Επιπλέον, συνθέτουν μία από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής που είναι η αλιεία.

Στον Αμβρακικό έχουν καταγραφεί 270 είδη πουλιών, από τα οποία τα μισά είναι απειλούμενα. Τα πιο γνωστά είναι ο αργυροπελεκάνος, η λαγγόνα, ο ήταυρος, η βαλτόπαπια, ο κραυγαετός, και ο στικταετός. Έχει πλούσια βλάστηση με εκτεταμένους καλαμιώνες, αρμυρήθρες, βούρλα, παραποτάμια είδη κλπ. Υπάρχουν 33 είδη ψαριών εκ των οποίων τα 15 αλιεύονται. Από τα ερπετά χαρακτηριστικά είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, οι νεροχελώνες και τα νερόφιδα. Από θαλάσσια θηλαστικά το πιο γνωστό είναι το ρινοδέλφινο. Στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε και επανεισαγωγή των νεροβούβαλων.

Η παρουσία του ανθρώπου στον πολύτιμο και ανανικατάστατο υγροβιότοποτου Αμβρακικού κόλπου, χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή (4.500-3.200 π.Χ.)και ακόμα μέχρι σήμερα θεωρείται απο τους σημαντικότερους της Ευρώπης.

Δυστυχώς, ομως η περιοχή τείνει να  μετατραπεί μετα απο τόσα χρόνια ζωής στον σημαντικότερο πιο μολυσμένο υδροβιότοπο της Ευρώπης. Η περιοχή έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των διάφορων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και επεμβάσεων, που είναι ασυμβίβαστες με την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Σουφλιάς αναφέρει σε πρόσφατη δήλωσή του  μετα την Υπουργική αποφαση της θεσμοθέτησης του Αμβρακικού κόλπου σε Εθνικο πάρκο ότι: "Με την απόφαση στοχεύουμε στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Αμβρακικού Κόλπου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Καθορίζουμε χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα και περιορισμούς με σκοπό να διασφαλίσουμε την βελτίωση, διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιδιώκουμε, ακόμα, την προστασία, την διατήρηση και την διαχείριση των φυσικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων, λιμνοθαλάσσιων, ποτάμιων, και γεωργικών οικοσυστημάτων της περιοχής και των σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και ορνιθοπανίδας.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικής Ελλάδας εγκρίνει  την άδεια δημιουργίας μιας απο τις μεγαλύτερες  ιχθυοκαλλιέργειες της Ελλάδας στον Αμβρακικό κόλπο, δηλαδή στον σημαντικότερο υγροβιότοπο της Ελλάδας.

Πως μπορούν να συνάδουν αυτές οι δύο αποφάσεις και ποιος ευθύνεται;

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 Συντ. "Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για την διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλάισιο της αρχής της αειφορίας".

Αγανακτισμένοι απο την κατάσταση οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ασκήσει αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των πράξεων της Περιφέρειας, ενώ αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου για την προσωρινή αναστολή των σχετικών αδειών. Κατά την άποψη που διατυπώνει ο ειδικευμένος στα περιβαλλοντικά ζητήματα δικηγόρος των κατοίκων και πανεπιστημιακός κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, οι πιθανότητες να δεχθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση ακυρώσεως είναι πολύ μεγάλες, λαμβανομένης υπόψη και της ευαισθησίας που επιδεικνύει το Δικαστήριο σε ζητήματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΑΛΙΚΙ

- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 97' : Εγκατάσταση μονάδας πάχυνσης ιχθύων με την επωνυμία "ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ Α.Ε.", στη Ν. Ν-Α πλευρά του ακρωτηρίου "ΧΑΛΙΚΙ" στην περιοχή Παλιονησίου του Δ.Δ Παλιαμπέλων.

- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2000 : Γίνεται αντιληπτή η εγκατάσταση μονάδας πάχυνσης ιχθύων της εταιρίας "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε" νότια από αυτή της εταιρίας "ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ Α.Ε" και σε απόσταση 500m.

- Διαμαρτυρίες προς την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο και από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή χαλίκι (Σχετ. Έγγραφα του 2001-2002) για την θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανακτορίου (Βόνιτσα – Απόφαση132,133/2001), που αφορά την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή ΧΑΛΙΚΙ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΑ και απάντηση ότι δεν προβλέπεται  εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή.

- Συνεχείς ενοχλήσεις προς τους υπεύθυνους των μονάδων για την δυσοσμία των εφοδίων τους, την κατάληψη του αιγιαλού και την συνεχή όχληση.

- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 : Ξεκινά από την εταιρία "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε" η πρώτη φάση εγκατάστασης της μονάδας στην περιοχή ΧΑΛΙΚΙ με βάση άδεια που εκδόθηκε τον Σεπτέμβρη του 2006, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα κάποια ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής από την δημοτική αρχή.

- 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006: Ενημέρωση από τους ψαράδες της περιοχής ότι τοποθετήθηκαν σημαδούρες σήμανσης στον χώρο εγκατάστασης της μονάδας.

- 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006 : Ύστερα από τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος, το τοπικό συμβούλιο του Δ.Δ Παλιάμπελων και ο ο εκπρόσωπος της εταιρίας συνεδρίασαν στο κτίριο του δήμου στην Βόνιτσα. Οι κάτοικοι που δεν είχαν στο μεταξύ κλιθεί, επενέβησαν και ζήτησαν να ακουστούν, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν. Παράλληλα ζήτησαν το θέμα να πάει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ο δήμαρχος προέβαλε αντιρρήσεις κυρίως λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό.

- 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006 : Γίνεται το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μετά από πιέσεις των κατοίκων και του δικηγόρου που τους εκπροσωπούσε, λαμβάνει απόφαση με 8 υπέρ και 4 ψήφους κατά, να μετακινηθεί η μονάδα στην θέση της υφισταμένης. Σημειωτέων οτι οι 4 που καταψήφισαν την απόφαση ζήτησαν να μην δημιουργηθεί η μονάδα τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

- 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 : Κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο πολιτικό δικαστήριο Λευκάδας αίτηση αναστολής των εργασιών και αίτηση ακύρωσης της άδειας.

- 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 : Αναβολή της δίκης των ασφαλιστικών μέτρων, με ταυτόχρονη απόφαση όμως του δικαστηρίου της Λευκάδας να ανασταλούν πάσης φύσεως εργασίες στην περιοχή έως τις 19-1-2007.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ορέστης Μητρονίκας, τηλ. 6972769589
Μαρία Κοντογιώργου, τηλ. 6947324936

Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Αμβρακικού Κόλπου


Οι ιχθυοκαλλιέργειες
Επισκέπτης , 2007-01-07 14:20:15
Το πρόβλημα με τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι τεράστιο. Στη Μαγνησία έχουν επίσης αναπτυχθεί άναρχα οι ιχθυομονάδες. Είναι απίστευτο το θράσος τους. Καταστρέφουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις και οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση μεγάλα και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το έτος 2003 σώσαμε την περιοχή μας από βέβαιη καταστροφή, που θα επέρχονταν από τη λειτουργία τριών μονάδων στην περιοχή του Αλμυρού από μεγάλη και "ισχυρή" εταιρία. Είχαμε απευθυνθεί στο ίδιο Δικηγόρο Αθηνών τον κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, όπως και οι κάτοικοι του Αμβρακικού και θυμόμαστε ότι μας είχε αναφέρει από τότε ότι το σύνολο σχεδόν των ιχθυοκαλλιεργειών έχουν νομικά προβλήματα, αφού δεν υπακούουν σε χωροταξικό σχεδιασμό. Χρειάστηκε να πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σώσουμε την περιοχή μας. Τι κάνει άραγε το κράτος; 
 
Συγχαρητήρια για την ευαισθησία σας να αναδεικνύεται τόσο σοβαρά θέματα! 
 
Γιώργος Τσαλαπάτας - Βόλος 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48545150
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.