Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2006
Απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για την περιφερειακή ανάπτυξη, κ. Danuta Hubner στην ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελίας Τζαμπάζη σχετικά με μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας
Σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.Ευαγγελία Τζαμπάζη ζήτησε να μάθει γιατί, αν και έχουν κατασκευαστεί 50 μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, δεν λειτουργούν, με αποτελέσματα βλαπτικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα υπόγεια ύδατα.
Αναλυτικότερα οι μονάδες αυτές έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και κοινοτική συνδρομή, ωστόσο δεν προσφέρουν την αναγκαία περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία που απορρέει από τη λειτουργία, με άμεσο κίνδυνο η χώρα μας να κινδυνεύει να υποστεί οικονομικά πρόστιμα και κυρώσεις.
Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή αναφέρει ότι μονάδες βιολογικού καθαρισμού της Ελλάδας που δεν λειτουργούν ακόμα υπάρχουν στις εξής περιοχές: Κεντρική Μακεδονία (Λιτόχωρο, Κουφάλια, Λαγκαδάς, Ορμύλια, Αγ. Νικόλαος), Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά), Νησιά Ιονίου (Λευκίμμη), Νησιά Αιγαίου (Πάτμος, Α. Σύρος), Κρήτη (Μάλια, Καλύβες, Ανώγεια, Ζωνιανά, Πέραμα, Πάνορμος), Πελοπόννησος (Ερμιόνη, Αρχ. Επίδαυρος, Φιλιατρά, Θερμησία), Στερεά Ελλάδα (Βάγια, Ορχομενός, Αταλάντη, Στυλίδα, Σπερχειάδα, Σκύρος, Λιδορίκι, Κήρεος), Δυτική Ελλάδα (Λεχαινά, Γαστούνη-Βαρθολομιό, Οινιάδες, Βόνιτσα, Κατάκολο), Αττική (Μαρκόπουλος, Ερυθρές).
Οι λόγοι αδράνειας των μονάδων βιολογικού καθαρισμού στις παραπάνω περιοχές δεν είναι ακόμα γνωστοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα απαιτηθεί ωστόσο η λειτουργία των βιολογικών μονάδων καθαρισμού, ειδικά αυτών που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή το Ταμείο Συνοχής.
Απαντώντας στην ερώτηση της κ. Τζαμπάζη, η αρμόδια Επίτροπος επίσης ανακοινώνει ότι κινήθηκε ήδη η διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας για την αδυναμία της να παράσχει την απαραίτητη υποδομή για την συλλογή των λυμάτων των πόλεων Γρεβενών, Κιλκίς και Σερρών.
Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε τον Ιούνιο του 2006 να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω αδυναμίας παροχής συστήματος αποχέτευσης για τη συλλογή των λυμάτων καθώς και κατασκευής μονάδων δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων σε 24 οικισμούς. Πρόκειται για τους οικισμούς Αρτέμιδας Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Ν. Κυδωνίας, Μάλιας, Χρυσούπολης, Πόρου-Γαλατά, Τρίπολης, Κατερίνης, Πρέβεζας, Λιτόχωρου, Ζακύνθου, Αλεξάνδρειας, Λευκίμμης, Ναυπάκτου, Ηγουμενίτσας, τουριστικής ζώνης Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Έδεσσας, Καλύμνου και Παροικιάς Πάρου.
Αυτά συμβαίνουν παρότι η χρηματοδότηση των βιολογικών μονάδων εξασφαλίζεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και η απορροφητικότητα του οποίου είναι δραματικά χαμηλή, τονίζει σε δήλωση της η κ.Ευαγγελία Τζαμπάζη.
Η ερώτηση της κ. Ευαγγελίας Τζαμπάζη:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τον Ιούλιο του 2006 την Ελλάδα, επί παραβάσει για τη μη εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού σε 24 πόλεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, υπάρχουν στην Ελλάδα 279 μονάδες βιολογικού καθαρισμού από τις οποίες οι 50 δεν λειτουργούν.
Παρακαλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να με ενημερώσει ποιες είναι αυτές οι μονάδες και ποιοι οι λόγοι της μη λειτουργίας αυτών των 50 μονάδων που άλλωστε έχουν τύχει χρηματοδότησης από τα ταμεία της». Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Η αξιότιμη βουλευτής θα βρει στο παράρτημα που επισυνάπτεται και αποστέλλεται απευθείας στην ίδια και τη γραμματεία του Κοινοβουλίου έναν πίνακα στον οποίο περιλαμβάνονται οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού της Ελλάδας που δεν λειτουργούν ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που πρόσφατα συγκέντρωσε η Επιτροπή. Μέχρι τώρα, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού δεν λειτουργούν.
Αναφορικά με τις μονάδες που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να θέσουν τις μονάδες αυτές σε λειτουργία εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη συνεισφορά των Ταμείων για τα εν λόγω έργα.
Όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ1 του Συμβουλίου, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η Επιτροπή αποφάσισε τον Ιούνιο του 2006 να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω αδυναμίας παροχής συστήματος αποχέτευσης για τη συλλογή των λυμάτων καθώς και κατασκευής μονάδων δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων σε 24 οικισμούς. Οι εν λόγω οικισμοί είναι οι ακόλουθοι: Αρτέμιδα, Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Ν. Κυδωνία, Μάλια, Χρυσούπολη, Πόρος-Γαλατάς, Τρίπολη, Κατερίνη, Πρέβεζα, Λιτόχωρο, Ζάκυνθος, Αλεξάνδρεια, Λευκίμμη, Ναύπακτος, Ηγουμενίτσα, τουριστική ζώνη Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Έδεσσα, Κάλυμνος και Παροικιά Πάρου.
Επιπλέον, η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας λόγω αδυναμίας της τελευταίας να προσδιορίσει τις ευαίσθητες ζώνες και να παράσχει στους οικισμούς που αποβάλλουν λύματα σε αυτές τις περιοχές την κατάλληλη υποδομή για τη συλλογή και την επεξεργασία των λυμάτων τους. Πρόκειται για τους οικισμούς Γρεβενών, Κιλκίς και Σερρών.
Βάσει της οδηγίας 91/271 (ΕΟΚ) του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο και την ορθή λειτουργία των μονάδων βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων. Η Επιτροπή αξιολογεί τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση των παρεπόμενων υποχρεώσεων, ιδίως όσον αφορά τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων που αποβάλλονται από οικισμούς με ι.π. (ισοδύναμο πληθυσμού) μικρότερο των 15.000».
1] Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1991, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ΕΕ L 135 της 30.5.1991
Ευαγγελία Τζαμπάζη Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Γραφείο Θεσσαλονίκης: Δ. Χρυσουλίδη 15, 551 31 Καλαμαριά | Τηλ.: 2310.421.100 |Φαξ: 2310.421.101 site:www.tzampazi.gr e-mail: saloniki@tzampazi.gr
. ecocrete.gr . |