Διαχείριση νερού ή υδροτσαμπουκάς |
|
|
Τουρισμός
|
Δήμος Τσαντίλης
,
Σάββατο, 02 Δεκέμβριος 2006
|
Χωρίς το νερό η Γη θα ήταν ένας νεκρός πλανήτης. Χωρίς το νερό η Κρήτη θα ήταν συνέχεια της Σαχάρας. Το νερό στην Κρήτη είναι άφθονο αλλά ο Θεός το μοίρασε άνισα. Την ανισότητα κατανομής εντείνει ο παραδοσιακός υδροτσαμπουκάς. Το νερό το νέμονται οι ισχυρότεροι (φύσει ή θέσει). Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και το μεγάλο ένα ακόμη μεγαλύτερο - από τον μικρό υδροκλέπτη που παρακάμπτει τον μετρητή, έως τον μεγάλο χρήστη ή καταχραστή που νέμεται δια ίδιον όφελος τους υδατικούς πόρους μιας ολόκληρης περιοχής.
Επτά τουριστικά χωριά μαϊμούδες προς χίλια άτομα το χωριό θέλει να κατασκευάσει Αγγλική εταιρεία στο Κάβο Σίδερο, στην άνυδρη ανατολική Κρήτη. Τρία γήπεδα γκολφ με υδροβόρο γρασίδι θα συμπληρώνουν τις επίγειες απολαύσεις που θα προσφέρει στο βροχόπληκτο κοινό της ο ηλιόλουστος τεχνητός παράδεισος κοντά στο Βάι.
Ο κ. Σουφλιάς ενέκρινε, οι Ιερά Μονή Τοπλού παραχώρησε, η δουλειά περπατάει. Πόσο νερό χρειάζονται τα 25.000 στρέμματα του εκκολαπτόμενου τουριστικού τέρατος; Πού θα το βρουν; Υπόθεση: θα το βρουν με γεωτρήσεις στραγγίζοντας μέχρι τελευταίας ρανίδας τα υπόγεια υδατικά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής. Χρηστή χρήση ή κατάχρηση; Μάλλον το δεύτερο. Ας δούμε όμως, πριν κρίνουμε, τι λέει η όχι πια και τόσο νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά.
Λέει ότι το νερό είναι ένας άφθονο αλλά περιορισμένος πόρος. Λέει επίσης ότι οι χρήσεις του νερού είναι αντικρουόμενες. Όσοι ζουν ψηλότερα χρησιμοποιούν και ρυπαίνουν κατά κανόνα και στερούν το νερό αυτών που ζουν χαμηλότερα. Όσοι έχουν δύναμη στερούν το νερό από τους αδυνάτους. Η ύδρευση των πόλεων, η άρδευση των καλλιεργειών, η βιομηχανία, ο τουρισμός ερίζουν για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων καλής ποιότητας νερού για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το νερό που έχει φορτιστεί με λιπάσματα δεν κάνει για πόσιμο, αυτό που έχει ρυπανθεί από βαρέα μέταλλα δεν είναι κατάλληλο χρησιμοποιείται για άρδευση.
Τι άλλο λέει η οδηγία για τα νερά; Λέει ότι όταν φτιάχναμε τους νόμους μας και όταν χαράσσαμε τα διοικητικά μας όρια δεν λαμβάναμε υπόψη την φυσική κατανομή και τις ιδιότητες τις αντιφατικές χρήσεις και τον βιολογικό ρόλο του νερού. Το δικό μου είναι και ότι θέλω το κάνω που απορρέει από την αρχή ότι το νερό που αντλώ από μια γεώτρηση στο χωράφι μου, μου ανήκει εφόσον μου ανήκει και το χωράφι μου είναι στοιχείο της θεσμοθετημένου υδροτσαμπουκά που επιτρέπει στην Αγγλική εταιρία να θέλει να ποτίσει τρία γήπεδα γκολφ συν ότι άλλες πισίνες ή μπανιέρες θα κατασκευάσει, γιατί το νερό που θα χρησιμοποιήσει θα είναι από γεώτρηση στο δικό της το χωράφι.
Αλλιώς τα λέει η οδηγία για τα νερά που οφείλουμε να εφαρμόσουμε, όταν μιλά για ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης (και όχι χωραφιού ή διοικητικής ενότητας). Το σημαντικό είναι η δημιουργία ενός νέου διοικητικού πλαισίου και μιας νέας διοικητικής ενότητας για την διαχείριση του νερού (της λεκάνης απορροής). Η νέα λογική που εισάγει η οδηγία θα επιτρέπει την εξισορρόπηση των ανταγωνιστικών χρήσεων του νερού, θα υπερβαίνει την λογική του "δικό μου είναι και ό,τι θέλω το κάνω" και θα περιορίζει τον υδροτσαμπουκά που περιγράψανε.
Και ας μη ξεχνάμε: Το νερό δεν είναι μόνο για τον άνθρωπο και την ανάπτυξη της οικονομίας του. Η φύση χρειάζεται το νερό. Τα ποτάμια, οι πηγές, οι υγρότοποι είναι αναγκαίοι για την διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι οικολογικές απαιτήσεις σε νερό προϋποθέτουν, όπως και οι ανθρώπινες επαρκείς ποσότητες καλής ποιότητας νερού για την διατήρησή τους. Συνεπώς στην διαχείριση του νερού, η οικολογική χρήση του πρέπει να περιληφθεί υπό ίσους όρους με τις άλλες χρήσεις του νερού. Το 'δατε αυτό να συμβαίνει; Ούτε εμείς το 'δαμε, αλλά το διαβάσαμε στο προοίμιο της οδηγίας για τα νερά, που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε και στις νοτιοανατολικές εσχατιές της Ενωμένης Ευρώπης.
Δήμος Τσαντίλης
. ecocrete.gr . |