ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σας καλεί στη Γιορτή τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Λίμνη Αγυιάς
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων , Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2006

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σας καλεί στη Γιορτή των Πουλιών 2006 στη λίμνη της Αγιάς την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη οι «Γιορτές των Πουλιών». Οι εκδηλώσεις αυτές, που οργανώνονται από εθνικές και διεθνείς ορνιθολογικές και γενικότερα περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν γίνει πιά θεσμός και στην Ελλάδα και συντελούν σημαντικά στη γνωριμία  με τους φτερωτούς φίλους μας, αλλά και γενικότερα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Πραγματοποιούνται σε υγρότοπους ή άλλους βιότοπους με σημαντική παρουσία ορνιθοπανίδας, όπου γίνεται παρατήρηση των πουλιών με τη βοήθεια ειδικών και γενικότερη ενημέρωση του κοινού.

Στο νομό Χανίων η «Γιορτή των  Πουλιών» οργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Θα γίνουν 2 τέτοιες εκδηλώσεις. Η πρώτη  την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 10 π.μ. – 2 μ.μ.  στη λίμνη της Αγυιάς Χανίων. Η επόμενη μετά από 2 εβδομάδες, στις 22 Οκτωβρίου,  στον υγρότοπο της Γεωργιούπολης, στον Υ/Η σταθμό της ΔΕΗ

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η συνάντησή μας είναι στην λίμνη της Αγυιάς, στον υδατοφράκτη, όπως συνήθως. Θα γίνει παρατήρηση πουλιών και μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων. Θέλουμε για μια ακόμη φορά να τονιστεί η σημασία του υγρότοπου της Αγυιάς, στον οποίο έχουν παρατηρηθεί πάνω από 190 είδη πουλιών, ορισμένα πολύ σπάνια.

Ωστόσο θέλουμε επίσης να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, για να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική προστασία της λίμνης, και να σταματήσουν τα τραγελαφικά φαινόμενα και συμβάντα που οδηγούν προοδευτικά τον υγρότοπο σε καταστροφή και μας εκθέτουν διεθνώς ως χώρα. Υπενθυμίζουμε πως, ενώ η περιοχή έχει ενταχτεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει, όπως όφειλε, τη νομική προστασία του με την εκπόνηση Ειδικής; Περιβ/κής Μελέτης και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης.

Γι αυτό θα υπάρχει, μεταξύ των άλλων, και κείμενο διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή (δημοσιεύτηκε ήδη στον τύπο) για να υπογράφουν οι επισκέπτες.

Ελπίζοντας, λοιπόν, σε ένα καλύτερο μέλλον για τον βιότοπο αυτό, καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 8/10/06 στη λίμνη της Αγυιάς.

Στην γιορτή θα κυκλοφορήσει το παρακάτω κείμενο-έκκληση προς την κυβέρνηση για τη σωτηρία της λίμνης, που θα καλούνται οι επισκέπτες να το υπογράψουν:

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΑΓΥΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ!

Οι πολίτες που υπογράφουμε αυτή την καταγγελία-έκκληση προς την κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή, επισημαίνουμε τα παρακάτω σχετικά με την τεχνητή λίμνη Αγυιάς Χανίων:

Η λίμνη της Αγυιάς και η ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντικός βιότοπος, όπως έχουν δείξει πλήθος μελετών και παρατηρήσεων. Γι αυτό και έχει ενταχτεί στον εθνικό κατάλογο των περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου «ΦΥΣΗ 2000» με τον κωδικό GR 4340006 (Λίμνη Αγυιάς-Κοιλάδα και εκβολές Κερίτη-Κοιλάδα Φάσα). Επίσης περιλαμβάνεται στις Ειδικές Περιοχές Προστασίας, εξ αιτίας της σημαντικότατης ορνιθοπανίδας της, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την πολύ σπάνια Βαλτόπαπια. Οι «Γιορτές των Πουλιών» και τα δημοσιεύματα και οι εκδηλώσεις των οικολογικών οργανώσεων έχουν κάνει πολύ γνωστή τη λίμνη στους κατοίκους των Χανίων και των γύρω δήμων, με αποτέλεσμα αυτή να αναδειχτεί σε σημαντικό χώρο για αναψυχή, παρατήρηση πουλιών και διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπ/σης των σχολείων και σε πόλο έλξης τουριστών.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, και παρά το γεγονός πως έχουν γίνει δύο εμπεριστατωμένες μελέτες για τη σωστή διαχείριση της περιοχής (μία το 1994 με ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και μία το 1997-98 στα πλαίσια του LIFE – Διαχειριστικό Σχέδιο Αγυιάς), το μέλλον του βιοτόπου αυτού φαίνεται ζοφερό. Η μόνη ενέργεια προστασίας που υλοποιήθηκε και έφερε θετικότατα αποτελέσματα (σύμφωνα με τους ειδικούς ορνιθολόγους) είναι η απαγόρευση του κυνηγιού από τη Δνση Δασών. Όμως, ενώ χρειάζονται μόνο μερικά απλά πράγματα για την προστασία της λίμνης, αυτή απειλείται και υποβαθμίζεται από τα εξής:

• Απότομες αυξομοιώσεις της στάθμης του νερού, και, -κυρίως το καλοκαίρι, αλλα μερικές φορές και το χειμώνα, ουσιαστικό άδειασμα της λίμνης, με υπαιτιότητα συνήθως των Ο.Α.ΔΥ.Κ./Τ.Ο.Ε.Β. ή της Δ.Ε.Η., παρ’όλο που οι μελέτες υποδεικνύουν πως η στάθμη δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τα +36 μ.

• Χτίσιμο και λειτουργία (με νομότυπο ή παράνομο τρόπο) καφετεριών κ.α. κέντρων αναψυχής πάνω ακριβώς στην όχθη της λίμνης. Η οικοδόμηση συνοδεύεται από εκτεταμένα μπαζώματα, κόψιμο καλαμιώνων κ.α. Η ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων πάνω στην όχθη (μέσα στον προτεινόμενο, δηλ. πυρήνα αυστηρής προστασίας του βιοτόπου όπου δεν θα έπρεπε να χτίζεται τίποτα) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή του βιοτόπου.

• Παραμένει το πρόβλημα της απόρριψης λυμμάτων και σκουπιδιών στη λίμνη.

• Παραμένει το πρόβλημα της εισαγωγής εξωτικών ειδών στο οικοσύστημα της λίμνης («Βουβαλοβάτραχος») με απροσδιόριστες συνέπειες.

Η αιτία των παραπάνω προβλημάτων είναι πως δεν έχει γίνει ακόμα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και δεν έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης, που προβλέπεται από το νόμο. Η χώρα μας, άλλωστε, βρίσκεται υπόλογη στην Ε.Ε. και διασύρεται διεθνώς για το θέμα αυτό. Την ευθύνη φέρει ακέραια το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση συνολικά.

Γι αυτό:

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλογιστεί της ευθύνες της και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της νομικής προστασίας της λίμνης, όπως προαναφέρθηκε.

Μέχρι να γίνει αυτό, καλούμε:

- Τη Νομ. Αυτοδιοίκηση Χανίων να εξαντλήσει τις δυνατότητες νομικής προστασίας του βιοτόπου, απαιτώντας Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε αδειοδότηση δραστηριότητας μέσα στα όρια του βιοτόπου, βάζοντας περιορισμούς σύμφωνους με το διαχειριστικό σχέδιο.

- Την τοπική δημοτική αρχή να ενεργήσει –στα πλαίσια των δυνατοτήτων της- σε μια κατεύθυνση προστασίας της λίμνης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του διαχειριστικού σχεδίου.

(Ακολουθούν οι υπογραφές)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail:
ecohania@otenet.gr, web site: ecocrete.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 204 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233715
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.