Γνωρίζετε ότι... η φυσική ροή του νερού είναι να χάνεται |
|
|
Νερό
|
WWF Ελλάς
,
Παρασκευή, 29 Σεπτέμβριος 2006
|
Γνωρίζετε ότι... η φυσική ροή του νερού είναι να χάνεται στη θάλασσα;
Αθήνα, Σεπτέμβριος 2006
Αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων,
Πολλοί βουλευτές μας, και όχι μόνο, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής (Ιούλιος 2006) χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η εκτροπή του Αχελώου θα αξιοποιήσει νερό που τώρα "χάνεται στη θάλασσα". Κάποιοι, μάλιστα, κάλεσαν τη Βουλή – και κατ' επέκταση τους πολίτες - να απαντήσει στο ερώτημα αν προτιμά το νερό να χάνεται στη θάλασσα αντί να χρησιμοποιηθεί για να ξεδιψάσει καλλιέργειες και ανθρώπους...
Χάνεται, λοιπόν, το νερό στη θάλασσα;
Παρόλα αυτά, και χωρίς να αναφερθούμε ιδιαίτερα στις εκτενείς προβλεπόμενες επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, στην πανίδα και την χλωρίδα, ας σημειώσουμε κάποια βασικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν δε "χάνεται" αρκετό νερό στη θάλασσα. Τα αποτελέσματα εξάλλου αυτής της λογικής είναι παραπάνω από ορατά σε περιοχές, όπως η Αράλη.
Όσοι, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι "δε δικαιούμαστε να στέλνουμε στη θάλασσα ούτε μια σταγόνα νερού" όπως υποστήριξε ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και όσοι υποφέρουν στη σκέψη του νερού που χάνεται στη θάλασσα, ας έχουν υπόψη τους τα εξής:
- Οι παράκτιες ζώνες είναι από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα του πλανήτη μας και εξαρτώνται άμεσα από την εισροή γλυκού νερού.
- Το νερό που απελευθερώνεται από τα φράγματα κυλάει απότομα και γρήγορα ενώ παράλληλα δε μεταφέρει θρεπτικές ουσίες μιας και οι περισσότερες από αυτές παγιδεύονται στους ταμιευτήρες.
- Η είσοδος του γλυκού νερού στη θάλασσα συντηρεί τη θαλάσσια αλιεία, καθώς πολλά ψάρια της θάλασσας γεννάνε τα αυγά τους σε εκβολές και δέλτα ποταμών. Η μείωση του γλυκού νερού και της ποσότητας των θρεπτικών στοιχείων λόγω φραγμάτων και εκτροπών επηρεάζει αυτά τα φυσικά ιχθυοτροφεία αυξάνοντας την αλατότητα, επιτρέποντας σε καθαρά θαλάσσια είδη να φτάσουν κοντά στην ακτή και μειώνοντας τη διαθέσιμη τροφή. Τέτοιες επιπτώσεις καταγράφηκαν στα παράκτια νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν. Η μείωση των θρεπτικών που κατέληγαν στη θάλασσα μείωσε την παραγωγή σε όλα τα τροφικά επίπεδα, προκαλώντας κατάρρευση των αποθεμάτων σαρδέλας, αλλά και άλλων ειδών.
- Η μείωση των φερτών και των θρεπτικών στα ποτάμια κατάντη των φραγμάτων επηρεάζει τη μορφολογία των πλημμυρικών πεδιάδων, αλλά και των εκβολών καταστρέφοντας τα υδρόβα ενδιαιτήματα των ψαριών και άλλων ειδών. Οι αλλαγές στη θολερότητα του νερού επίσης επηρεάζουν άμεσα τις βιοκοινωνίες, αλλάζοντας για παράδειγμα τη συχνότητα εμφάνισης "εκρήξεων" πλαγκτού.
- Η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στο γλυκό και το θαλασσινό νερό είναι σημαντική προκειμένου να διατηρηθούν οι υπόγειοι υδροφορείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα νησιά του Αιγαίου: όταν το γλυκό νερό (όπου και για όσο ακόμη το αφήνουμε) φθάνει ελεύθερα στη θάλασσα, εμποδίζει τη "θαλάσσια εισβολή" στους υπόγειους υδροφορείς και την καταστροφή των υδάτινων αποθεμάτων.
- Το νερό των ποταμών που ρέει ελεύθερα μεταφέρει ιζήματα τα οποία, όπως μαθαίναμε παιδιά ακόμη στο σχολείο, δημιουργούν εύφορες εκτάσεις κοντά και γύρω από τις εκβολές τους. Σε πολλές περιοχές της γης, η φραγή της ροής των νερών προς τη θάλασσα έχει προκαλέσει απώλεια εύφορων γεωργικών εδαφών.
- Τα αποτελέσματα της μειωμένης ροής φερτών γίνονται ορατά και στις παραλίες, ιδιαίτερα στις αμμώδεις, καθώς η διαβρωτική δύναμη των κυμάτων δεν αντισταθμίζεται πια από το νερό και τα φερτά των ποταμών.
Τι ζητάμε από τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων:
Όταν, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία του νόμου 3199/2002, κληθούν να εγκρίνουν "έργα μεγάλης κλίμακας ή εθνικής σημασίας" που να αφορούν υδροληψία ή μεταφορά νερού ανάμεσα σε διαφορετικές λεκάνες απορροής, να λάβουν υπόψη τους τις συνολικές επιπτώσεις της όποιας απόφασής τους, σε εθνικό και όχι τοπικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση καλούμε τους βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες στα επιφανειακά, υπόγεια και παράκτια ύδατα, τα οικοσυστήματα και τις βιοκοινωνίες που εξαρτώνται από τις ποσότητες νερού που αφορά το έργο, και βέβαια το συνολικό οικονομικό κόστος.
Για περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτα Μαραγκού, Yπεύθυνη Προστατευόμενων Περιοχών και Νερών WWF Ελλάς, p.maragou@wwf.g, Τηλ. +30 210 3314893, Fax: +30 210 3247578
|
Επισκέπτης , 2006-09-29 11:50:08 Πολύ καλή παρέμβαση, αναδεικνύει πτυχές της διαχείρισης υδάτων που δεν είναι άμεσα αντιληπτές ακόμα και στους υποστηρικτές της προστασίας περιβάλλοντος. Ας ελπίσουμε ότι θα ... εισακουσθεί το αίτημα!
|
. ecocrete.gr . |