ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«ΑΓΑΝΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ» Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
ΡΑΠΟΡΤΟ , Δευτέρα, 21 Αύγουστος 2006

«ΑΓΑΝΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ»
του Νίκου Λαλώτη

Προδημοσίευση από το Ζακυνθινό περιοδικό "ΡΑΠΟΡΤΟ" του Αυγούστου

Η όποια αλλαγή του ΠΔ της δημιουργίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη τόσο όσο προς την προστασία των παραλιών ωοτοκίας όσο και στην βιωσιμότητα των διαχειριστικών τους στόχων. Η ανάγκη ανά πενταετία επαναπροσαρμογής του Π.Δ βασίζεται στο ότι θα πρέπει σε βάθος χρόνου να υπάρχει μια συνεχής βελτίωση στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Οι προτάσεις των αλλαγών θα πρέπει να είναι πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες και ως προς τα ζητήματα της προστασίας του Περιβάλλοντος και ως προς τα κοινωνικά και οικονομικά αντισταθμίσματα. Επομένως στην επιτροπή που συζητούνται οι προτάσεις για αλλαγές του ΠΔ πρέπει να συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες πρώτον σε θέματα δικαίου περιβάλλοντος, δεύτερον διαχείρισης προστατευομένων περιοχών, τρίτον οικονομικών περιβάλλοντος, τέταρτον ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα κοινωνικών συγκρούσεων, πέμπτον με θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης, έκτον ειδικοί βιολόγοι ως προς το προστατευόμενο είδος και εν προκειμένω επιστήμονες που ασχολούνται με την βιολογία της θαλάσσιας χελώνας.

Οι αλλαγές του ΠΔ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα πολιτικό ζήτημα που θα λυθεί από τους τοπικούς πολιτικούς φορείς αλλά ως ένα θέμα κυρίως επιστημονικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους ειδικούς επιστήμονες. Είναι γνωστό ότι με βάση την νομολογία του συμβουλίου της επικρατείας οι προτάσεις αλλαγών που δεν είναι επιστημονικά και νομικά τεκμηριωμένες σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαικό δίκαιο και οδηγιών απορρίπτονται από το ανώτατο δικαστικό όργανο. Όσοι προσπαθούν παρόλο που γνωρίζουν τους παραπάνω περιορισμούς να παρακάμψουν τα νομικά και επιστημονικά δεδομένα, τάζοντας στους συμπολίτες μας ότι θα αλλάξουν τις ζώνες προστασίας και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, εξαπατούν όλους όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα και τους δίνουν προσδοκίες μη πραγματοποιήσιμες. Ο σκοπός αυτής της εξαπάτησης δεν είναι άλλος παρά η υφαρπαγή των ψήφων ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου.

Για μια άλλη φορά τα ΕΘΠΖ χρησιμοποιείται για φτηνή πολιτική προπαγάνδα. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση του ΕΘΠΖ, αντί να αποτρέπει αυτή την πολιτική εκμετάλλευση, δεν παίρνει θέση ως προς την ουσία των αλλαγών και των νομικών – επιστημονικών προβλημάτων που αυτές συνεπάγονται, και έτσι δημιουργείται στην κοινή γνώμη ένα μεγάλο κενό στο οποίο τα κάθε λογής αγκάθια μπορούν να αναπτυχθούν.

Είναι πρωτόγνωρο διοίκηση Εθνικού Πάρκου να δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρεί σε δραστηριότητες παράνομες χωρίς άδεια της πολεοδομίας. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας της νομιμότητας(που είναι ο φορέας διαχείρισης) να παρανομεί διότι τότε δεν έχει την ηθική υπόσταση να απαγορεύσει την όποια άλλη παρανομία εμφανιστεί στην προστατευόμενη περιοχή. Μέριμνα της διοίκησης του ΕΘΠΖ πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση των διαχειριστικών πρακτικών ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την συμβατή με αυτήν οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 97 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253587
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.