ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 21 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο αστικός εφιάλτης χτυπά τις αναπτυσσόμενες χώρες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόλη - Πράσινο της πόλης
Από την Καθημερινή , Παρασκευή, 14 Ιούλιος 2006

Ο υδροκεφαλισμός των πόλεων έχει επιπτώσεις στον πλανήτη

Από την Καθημερινή [http://news.kathimerini.gr]

Το 2007, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, ο μισός πληθυσμός της γης θα ζει σε πόλεις, ενώ το 2030 τα αστικά κέντρα θα φιλοξενούν τα πέντε από τα οκτώ δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. «Οι συνέπειες του “υδροκεφαλισμού” των πόλεων θα είναι τεράστιες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία του πλανήτη», κατέληξαν οι ειδικοί που πήραν μέρος στο τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τις Πόλεις που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Βανκούβερ του Καναδά. Η οργάνωση του Συνεδρίου έγινε από το UN HABITAT, το Πρόγραμμα Ανθρώπινης Αποκατάστασης των Ενωμένων Εθνών και σε αυτό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 150 περίπου χώρες, ακαδημαϊκοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών.

Mια νέα εποχή: «Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε σήμερα τις πόλεις στην Ευρώπη σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικά σπάνιος», υποστήριξε η Σάσκια Σάσεν, θεωρητικός και συγγραφέας, που μελετά τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στην ανάπτυξη των πόλεων. «Οι πόλεις θα ζήσουν πολλά μεταναστευτικά ρεύματα, θα επεκταθούν για να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους του περιθωρίου, θα γίνουν θέατρο μεγάλων συγκρούσεων. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου τα επόμενα κοινωνικά κινήματα θα αναφέρονται στο δικαίωμα για στέγαση και πρόσβαση σε πόσιμο νερό σαν τα βασικά πολιτικά δικαιώματα των πολιτών», είπε. Kαι όταν τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται παγκοσμίως κατά 180.000 ανθρώπους την ημέρα, η δυστοπική προοπτική τής Σάσεν δεν φαίνεται τόσο απίθανη. Οι επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης στην υγεία των πολιτών αλλά και στο περιβάλλον δεν είναι αμελητέες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών Worldwatch, οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 2% της έκτασης της Γης αλλά ευθύνονται για: το 78% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες, το 76% της χρήσης βιομηχανικού ξύλου και το 60% της κατανάλωσης νερού. Μόνο το Λονδίνο χρειαζόταν το 1999 μια έκταση 58 φορές το μέγεθός του για να συντηρήσει τους πολίτες του με τροφή και ξυλεία. Το Σικάγο από την άλλη ανάμεσα στις δεκαετίες 1950 - 1990 έχει αυξηθεί πληθυσμιακά 38 φορές και κατά 124% σε έκταση.

Aναρχη επέκταση: Oμως, δεν είναι μόνο υπερτοπικές οι επιπτώσεις από τον υδροκεφαλισμό των πόλεων. Οι κάτοικοί τους έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο άμεσα προβλήματα, στα οποία βοηθάει και η άναρχη πολεοδομική επέκταση των αστικών κέντρων. «Tο πολεοδομικό χάος βοηθάει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου γιατί προωθεί τη χρήση του αυτοκινήτου και έτσι οι πόλεις γίνονται οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρουν οι ειδικοί. Τρία εκατομμύρια πολίτες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον μολυσμένο αέρα των πόλεων –οι 400.000 από αυτούς μόνο στο Πεκίνο–, ενώ η παντοκρατορία των ιδιωτικών οχημάτων ευνοεί τα αυτοκινητικά ατυχήματα που παγκοσμίως υπολογίζονται ότι φτάνουν το εκατομμύριο τον χρόνο. «Αν οι κυβερνήσεις δεν δραστηριοποιηθούν άμεσα για να εμποδίσουν τη δημιουργία πόλεων για το αυτοκίνητο, η παγκόσμια προσπάθεια να ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα γίνει πολύ δύσκολη», τονίζει το Worldwatch. Η αστικοποίηση είναι, βέβαια, μια διεθνής τάση αλλά και εδώ παρουσιάζονται διαφορές ανάμεσα στις ηπείρους. Η Ευρώπη και η Αμερική είχαν ήδη δημιουργήσει μεγαλουπόλεις από τον 20ό αιώνα. Το φαινόμενο φαίνεται τώρα να μεγεθύνεται εξαιτίας της υπέρμετρης ανάπτυξης των πόλεων της Ασίας και της Αφρικής, με βάση τα δικά μας ενεργοβόρα και ρυπογόνα πρότυπα. «Στα επόμενα χρόνια τα κράτη της Ασίας και της Αφρικής θα φιλοξενούν τον μισό πληθυσμό τους σε πόλεις. Το 2030 το ποσοστό θα φτάσει το 54,5% του πληθυσμού της Ασίας και το αντίστοιχο ποσοστό για την Αφρική είναι το 53,5%», ανακοινώθηκε στο Συνέδριο του UN HABITAT. Oι χώρες που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση στις πόλεις τους είναι οι πιο φτωχές του κόσμου. «Εκεί η αστυφιλία θα δημιουργήσει την ανάγκη για τον σχηματισμό μιας πόλης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε εβδομάδα για τα επόμενα 45 χρόνια».

Οι παραγκουπόλεις: Ο αστικός εφιάλτης στις αναπτυσσόμενες χώρες θα λάβει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις με την ασυγκράτητη μεγέθυνση των παραγκουπόλεων στις παρυφές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Κατά διακόσια εκατομμύρια έχουν αυξηθεί οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων από το έτος 2000 και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το 2020 θα φτάσουν αισίως το 1,4 δισεκατομμύρια παγκοσμίως από το 1 δισ. που είναι σήμερα. Οι συνθήκες ζωής σε αυτά τα μέρη χαρακτηρίζονται επιεικώς απάνθρωπες, ενώ η έλλειψη οποιουδήποτε χωροταξικού σχεδιασμού και υποδομών τις κάνει ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες κατολισθήσεις κ.λπ.) στις οποίες χάνονται χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Απέναντι σε αυτά οι εύποροι κάτοικοι των πόλεων έχουν αρχίσει να απαντούν με ένα διαφορετικό είδος γκέτο. Συνοικίες - φρούρια, δηλαδή, που έχουν πολύ πράσινο, άνετα διαμερίσματα, βίλες με πισίνες, φρουρούνται και ελέγχεται αυστηρά η είσοδος. Eξω από τα τείχη, βέβαια, επικρατεί η βία και η εξαθλίωση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Είναι αυτό το είδος των πόλεων που θέλουμε;

http://news.kathimerini.gr

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2006 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 335 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39668504
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.