ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προβληματική η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσί Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νομικά
WWF Ελλάς , Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2006

Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή:

Συνεχίζει να είναι προβληματική η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα

Προβληματική η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Καμία ουσιαστική πρόοδος για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο διάστημα ενός χρόνου, σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Αυτό προέκυψε από την πρώτη ετήσια επικαιροποίηση της έκθεσης «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την αρχική έκθεση που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2005, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, η ελλιπής στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και η απουσία ικανού μηχανισμού ελέγχων είναι οι βασικοί «ένοχοι» για την κακή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Τα αίτια αυτά δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς, και συνεχίζουν να υποσκάπτουν κάθε προοπτική ορθής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι βασικότερες παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν τη νομοθεσία για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τη διαχείριση των αποβλήτων. Το σημαντικότερο όμως έλλειμμα αφορά την παντελή αδιαφάνεια στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον, ευθύνη που βαραίνει κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κατά την τελευταία χρονιά η μοναδική πρόοδος που σημειώθηκε ήταν η εξαιρετικά καθυστερημένη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο δέκα Κοινοτικών Οδηγιών, για εννέα όμως από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Ταυτόχρονα, η προθεσμία ενσωμάτωσης για άλλες δέκα Οδηγίες έχει λήξει. Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο εκδόθηκαν πέντε καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας από το ΔΕΚ, ενώ μόνο σε μια από αυτές η Ελλάδα επέδειξε συμμόρφωση.

Σαφέστατα, η ενσωμάτωση των Oδηγιών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια ημέρα στην άλλη. Αποτελεί όμως πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, να συμμορφώνονται με το κοινοτικό δίκαιο κυρίως υπό την απειλή καταδίκης από το ΔΕΚ. Η προετοιμασία για ουσιαστική ενσωμάτωση επιβάλλεται να γίνεται όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά, αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για το περιβάλλον, η οποία όμως είναι πανταχού ... απούσα.

Όπως τονίζει η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής της οργάνωσης, «η στάση της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αδιάφορη, αλλά και εχθρική απέναντι στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική αναλγησία του αρμόδιου Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και οι σχετικές δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης, δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία για το ότι το περιβάλλον θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη, και όχι συγκριτικό πλεονέκτημα, της χώρας. Η στάση αυτή εκδηλώνεται κυρίως στο πλαίσιο της νέας συνταγματικής αναθεώρησης και την πρόθεση για τροποποίηση του άρ. 24 του Συντάγματος για το περιβάλλον και των σχετικών διατάξεων για το ρόλο του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου», καταλήγει η Θεοδότα Νάντσου.

Η μόνη ίσως σταθερά θετική εξέλιξη είναι η συνεχιζόμενη παραγωγή σημαντικής νομολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με μια σειρά από αποφάσεις για το φυσικό περιβάλλον, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έχει δικαίως αναδειχθεί ως ο κυριότερος εγγυητής της περιβαλλοντικής νομιμότητας στην Ελλάδα, προκαλώντας συχνά την οργισμένη αντίδραση μελών της Κυβέρνησης.

Οι πλήρεις εκθέσεις του 2006 και 2005 είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=450&Itemid=302.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, Tηλ.: 210-3314893, 6977-075345, tnantsou@wwf.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227762
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.