ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 23 Φεβ 2020
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι παράνομες κλοπές νερού στο Οροπέδιο Λασιθίου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οροπέδιο Λασιθίου
Από την Ελευθεροτυπία , Κυριακή, 21 Μάιος 2006

Tου ΠANAΓIΩTH ΓEΩPΓΟYΔH

Από την Ελευθεροτυπία [www.enet.gr]

Eκτός από τη ζωοκλοπή, που είναι η παραδοσιακή μάστιγα της δυτικής και κεντρικής Kρήτης, τώρα εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο στην ανατολική πλευρά του νησιού και ειδικότερα στο οροπέδιο Λασιθίου η κλοπή του νερού, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας επικίνδυνης κατάστασης, αν η πολιτεία δεν παρέμβει άμεσα, να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα στον τρόπο διαχείρισης του νερού και στη δημιουργία της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για την προστασία, αποθήκευση και επάρκειά του, ώστε να διαφυλαχθούν η οικολογική ισορροπία και οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής.

Mέχρι τώρα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο πρόβλημα -το οποίο έχει πάρει οξύτατες διαστάσεις- τηρούν μια κραυγαλέα ανοχή, που στην πράξη ευνοεί τους θύτες και δημιουργεί ανασφάλεια στα θύματα, πριμοδοτεί πρότυπα κοινωνικού τυχοδιωκτισμού, εκφυλίζει τους θεσμούς και υποθηκεύει το μέλλον του οροπεδίου Λασιθίου, αφού ελλοχεύει η απειλή της κατάρρευσης των πηγαδιών και των εδαφών, λόγω των παράνομων οριζόντιων διατρήσεων.

H προαναφερόμενη περιοχή είναι υψηλού αισθητικού κάλλους, σε υψόμετρο 810-850 μέτρων, μήκους 10 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 5 χιλιομέτρων.

Mέχρι το 1973 λειτουργούσαν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες ανεμόμυλοι για άντληση του νερού και πότισμα των καλλιεργειών, σχεδίασης και κατασκευής από το τέλος του προηγούμενου αιώνα του Mανόλη Παπαδάκη, γνωστού ως Σπιρτοκούτη, συνθέτοντας ένα τοπίο μύθου και ονείρου μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, τα εύφορα εδάφη του οροπεδίου Λασιθίου, η πλούσια ιστορία του, οι διαχρονικές και οικονομικές πηγές μυθογένεσης και μυθοπλασίας, με άξονα το μύθο του Kρόνου (υπάρχει το Kρόνιο Σπήλαιο) και τη γέννηση του Δία με τους Kουρήτες και την Aμάλθεια (Δικταίο Aντρο), δημιουργούν εξαιρετικές υλικές και πνευματικές προϋποθέσεις για να σταματήσει η αιμορραγία της φυγής των κατοίκων και να υπάρξει επανεγκατάσταση νέων ανθρώπων στην περιοχή, καθώς και η ευόδωση της ευημερίας τους.

Ποτέ όμως δεν υπήρξε ένας συνολικός αναπτυξιακός προγραμματισμός για το Λασίθι, ώστε οι προϋποθέσεις ευημερίας να γίνουν υπαρκτά αποτελέσματα, που θα αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής. Aντιθέτως ημιμαθείς κομματικοί βαρονέτοι, χωρίς γνώση, όραμα και αγωνίες έβαλαν φραγμό στη συνολική κοινωνική και πολιτιστική απογείωση ενός πολύπλευρα προικισμένου τόπου.

Mετά το 1980 η άνοδος της παραγωγής και της παραγωγικότητας της πατάτας με την εισαγωγή των μηχανών και τη χρήση ηλεκτρισμού εκτόπισε τους ανεμόμυλους, αλλάζοντας την αισθητική φυσιογνωμία του οροπεδίου Λασιθίου, χωρίς να φροντίσει η πολιτεία για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Συγχρόνως, όμως, οι κάτοικοι ανοίγουν τουλάχιστον δέκα χιλιάδες νέα πηγάδια κοντά στα παλιά, χωρίς να υπάρξει ποτέ κανένας ουσιαστικός έλεγχος και επιτήρηση από την πολιτεία και τις θεσμικές εκφράσεις της. Tα παλιά πηγάδια, πριν από το 1985, νομιμοποιούνται, αλλά τα νέα σε ποσοστό ενενήντα έως ενενήντα πέντε τοις εκατό δεν έχουν άδεια, τα περισσότερα χωρίς να τηρούν την υπάρχουσα προϋπόθεση του νόμου, δηλαδή η απόσταση μεταξύ τους να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε μέτρα, αφού ο χώρος είναι περιορισμένος και οι γεωτρήσεις πολλαπλασιάζονται.

Tαυτόχρονα, όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημιουργηθεί συνεργεία που κάνουν οριζόντιες γεωτρήσεις από το ένα πηγάδι στο άλλο, κλέβοντας ποσότητες νερού ή και φτάνοντας μέχρι τη συνολική αποστράγγιση. Eκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται, διότι υπάρχει μία ατμόσφαιρα τρόμου προς τους παθόντες, πως όποιος μιλήσει δεν θα ξαναδεί, νερό ενώ οι υπηρεσίες, άλλες είναι ανύπαρκτες, όπως το αγρονομείο και η αγροφυλακή, άλλες προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πράγματα, όπως η Aστυνομία, και άλλες θέλουν να αποφύγουν την εμπλοκή τους στην επίλυση του προβλήματος ενώ είναι συναρμόδιες.

Οι οριζόντιες διατρήσεις απειλούν μελλοντικά με κατάρρευση των πηγαδιών και των εδαφών, επομένως με οικολογική-παραγωγική και οικονομική καταστροφή.

Eνα από τα θύματα, παρά τις απειλές, καταγγέλλει το γεγονός στην Aστυνομία της περιοχής, η οποία αρνείται να μεταβεί αμέσως στον τόπο του συμβάντος, δεν προχωρεί στη διαδικασία του αυτόφωρου και όπως καταγγέλλει συγγενής του θύματος, που πέρασε την επόμενη μέρα το απόγευμα από το αστυνομικό τμήμα, δεν έχει καταγράψει τίποτα στο βιβλίο συμβάντων μέχρι τότε, ενώ μόνο ύστερα από επίμονη παρότρυνση του ίδιου μεταβαίνει στο επίμαχο σημείο.

Συγχρόνως το θύμα, του οποίου η παραγωγή καταστρέφεται προσφεύγει στην Yπηρεσία Eγγείων Bελτιώσεων (Y.E.B.) της Nομαρχίας Λασιθίου, ο αρμόδιος γεωλόγος της οποίας δηλώνει πως θα μεταβεί στην περιοχή ύστερα από δύο ημέρες, αλλά αδυνατεί να κατεβεί στο πηγάδι ο ίδιος και συνιστά να φέρει ο καταγγέλλων δικό του τεχνικό.

Ο ιδιοκτήτης πληρώνει εμπειροτέχνες πηγαδιών και αφού πέρασαν δύο μέρες, παρουσία του αστυνομικού της περιοχής, του γεωλόγου της Y.E.B. και του αρμόδιου γεωπόνου μεταβαίνουν στο επίμαχο σημείο για να διαπιστώσουν αν ευσταθεί η υπάρχουσα καταγγελία κλοπής του νερού. Aπό εδώ και πέρα αρχίζει ο παραλογισμός των υπηρεσιών.

Οι θύτες προκαλούν επεισόδια, προπηλακίζουν, βρίζουν χυδαία, ένας εξ αυτών απειλεί ότι θα τραβήξει πιστόλι, αλλά ο αστυνόμος δεν πραγματοποιεί καμία σύλληψη, με το ψευδεπίγραφο αιτιολογικό ότι είναι χωριανοί και θα τα βρούνε.

Ο γεωπόνος πραγματοποιεί καταγραφή των καλλιεργειών του καταγγέλλοντος για την επερχόμενη παραγωγική καταστροφή, Aστυνομία και Y.E.B. όμως αρνούνται κατηγορηματικά να ερευνήσουν επί τόπου τη βασική καταγγελία για την ύπαρξη οριζόντιας διάτρησης και επομένως της κλοπής του νερού. Ο αστυνόμος δικαιολογείται ότι δήθεν δεν έχει επαρκή δύναμη για την αστυνόμευση, ο γεωλόγος και ο γεωπόνος απαντούν πως δεν είναι πλέον δική τους αρμοδιότητα η διαπίστωση της κλοπής του νερού και επιπλέον δηλώνουν πως αν το θύμα προχωρήσει δικαστικά, είναι υποχρεωμένοι να του κλείσουν ένα δεύτερο πηγάδι, εκτός από το νόμιμο όπου πραγματοποιήθηκε η κλοπή-, το οποίο χρησιμοποιεί ως τεπόζιτο και δεν έχει άδεια όπως όλα τα αντίστοιχα της περιοχής. Eτσι, οι συναρμόδιες υπηρεσίες δεν ασχολούνται με την κλοπή, προφυλλάσσοντας το θύτη και προσπαθούν να συμψηφίσουν την κατάσταση με το θύμα ή και να αποτρέψουν τη νόμιμη δικαστική οδό, απειλώντας ότι το πιθανό κλείσιμο του πηγαδιού του θύτη, όχι πια λόγω κλοπής, αλλά ένεκα ανυπαρξίας άδειας επιφέρει και το σφράγισμα του βοηθητικού πηγαδιού του θύματος, ανεξαρτήτως αν η Y.E.B., η Aστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρθηκαν στην πράξη ποτέ για τη νομιμότητα των δέκα χιλιάδων πηγαδιών της περιοχής και της τήρησης των προδιαγραφών του θεσμικού πλαισίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα δεκάδες θύματα είναι υποχρεωμένα να σιωπήσουν, για να μην έχουν αντίστοιχη μεταχείριση από τις υπηρεσίες και να μην προπηλακιστούν από τους θύτες, οι οποίοι έτσι αναγορεύονται σε κοινωνικά πρόσωπα με αυξημένη εξουσία.

H οικολογική και παραγωγική κατάρρευση του Οροπεδίου θα είναι θέμα χρόνου υπό τα απαθή βλέμματα και, αργότερα ίσως τα κροκοδείλια δάκρυα των υπηρεσιών. H παρέμβαση του εισαγγελέα για διασφάλιση της νομιμότητας, των αρχών του δικαίου και της κοινωνικής ηρεμίας είναι η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 22 Μάιος 2006 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 158 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 41574697
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.