ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 21 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΚΩ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόλη - Πράσινο της πόλης
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» , Δευτέρα, 08 Μάιος 2006

«…ένα τοπίο είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη»
Οδυσσέας Ελύτης

Η καθαριότητα-ανάδειξη-διαχείριση-"εκμετάλευση" των αρχαιολογικών χώρων της πόλης έχει δύο διαστάσεις την ΠΟΛΙΤΙΚΗ και την καθαρά ΤΕΧΝΙΚΗ.

Δίνουμε προτεραιότητα στην τεχνική διάσταση γιατί έγινε πολύς λόγος για τον καθαρισμό των "ζιζανίων". Σωστά ο γραμματέας του συλλόγου εποχιακών καταστημάτων ο ΔΙΑΣ επισήμανε ότι, ενώ οι επαγγελματίες κάνουν προσπάθειες να είναι έτοιμοι για τη νέα τουριστική περίοδο, η εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα της πόλης δεν τους βοηθάει. Η φύση έχει τους δικούς της νόμους και κάθε τόπος τις κλιματικές ιδιαιτερότητές του. Τα αγριόχορτα δεν φυτρώνουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Στην Κω οι βροχές αρχίζουν περί το τέλος Οκτωβρίου και σταματούν συνήθως το Μάρτιο, το 2005 τελευταία βροχή είχαμε 10 Μάρτη εφέτος όμως τον Απρίλιο. Το φύτρωμα αλλά και ο χρόνος ζωής των αγριόχορτων εξαρτάται κυρίως από τις βροχές. Έχουμε λοιπόν τα ετήσια χειμωνιάτικα που φυτρώνουν μετά τις πρώτες βροχές και τα ετήσια καλοκαιρινά που φυτρώνουν μετά την άνοδο των θερμοκρασιών σιγά-σιγά από τα μέσα Φεβρουαρίου και ανάλογα με τις θερμοκρασίες. Οι παρεμβάσεις καθαρισμού για τα πρώτα πρέπει να γίνονται τέλος Δεκέμβρη-αρχές Ιανουαρίου και για τα δεύτερα μέσα στο Μάρτη όταν είναι πολύ μικρά, λίγο μετά το φύτρωμά τους. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι χώροι θα είναι καθαροί.

Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος, από το Μάϊο ως τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο 10 περίπου εργαζόμενοι με τα χέρια ή με χειροκίνητα χορτοκοπτικά μέσα στο λιοπύρι καθαρίζουν τα χόρτα που είναι ζούγκλα. Είναι να τους λυπάσαι τους ανθρώπους. Η συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων είναι ευρύ αντικείμενο και μπορούν να προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους να τους δίνουν δουλειά μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους(αφού τα κονδύλια δίνονται για αυτό το σκοπό),χωρίς να ξοδεύουν τα χρήματα άσκοπα και να τους ταλαιπωρούν. Μπορούν π.χ να χρεωθούν ο καθένας ένα χώρο και να τον διατηρεί καθαρό και παράλληλα με υπόδειξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας να κάνουν κάποιες εργασίες εκεί.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ότι με τον τρόπο που δουλεύουν και οι χώροι έχουν κακή εικόνα και οι ξένοι αποκομίζουν τη χειρότερη εντύπωση για το σεβασμό στην ιστορία μας στην οργάνωσή μας και στους εργαζομένους. ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ. Με την παρέμβαση που κάνουν αντί χρόνο με το χρόνο να μειώσουν τα αγριόχορτα τα πολλαπλασιάζουν γιατί απλούστατα στο χρόνο που τα κόβουν τα περισσότερα έχουν ήδη κάνει το βιολογικό τους κύκλο και γεμίζουν το έδαφος σπόρους. Άραγε υπάρχει η δυνατότητα των παρεμβάσεων που προτείνουμε; Ναι υπάρχει και το λέμε με την υπευθυνότητα που πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι στη σφαίρα του επιστημονικού κυρίως πεδίου και δεν θα το προτείναμε διαφορετικά. Πάντα κυριαρχεί στη σκέψη μας η διαφήμιση του τόπου μας και λύσεις συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία κατοίκων και επισκεπτών. Ο σχεδιασμός η οργάνωση και η εκτέλεση απαιτούν ειδική μελέτη, όπως γίνεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση και η αρμοδιότητα ανήκουν στο υπουργείο πολιτισμού. Έως και το 2005 ο Δήμος χρηματοδοτούνταν και αναλάμβανε την ευθύνη της παρέμβασης. Το 2006 μέχρι στιγμής αυτό δεν έγινε και πολύ σωστά η δημοτική αρχή παρεμβαίνει και διεκδικεί. Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση εκχώρησης αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση και ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση.

Οι Α.Χ όμως είναι πολύ σοβαρό αναπτυξιακό στοιχείο της οικονομίας της πόλης και ανεξάρτητα από την ευθύνη χρηματοδότησης, ο Δήμος έχει υποχρέωση να εντάσσει κονδύλια στον προϋπολογισμό για να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, διαφορετικά κινδυνεύει η κίνηση της τελευταίας στιγμής να θεωρηθεί στείρα αντιπολιτευτική τακτική. Η ευταξία και η εικόνα των Α.Χ καθώς και τα πολιτιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν ευνοούν την κίνηση στην πόλη με ωφέλεια των επιχειρήσεων που δεινοπαθούν οικονομικά.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ-Δ.Ι.Ι.Κ-ΔΑΣΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΡΙΑΣ-ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ-Α.ΒΙ.ΚΩ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Για τη Σ.ΕΛΠΙΔΑΣ Δ.ΒΑΓΓΕΛΗΣ (τηλ. 6945939553)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
δικτυακός χώρος:
www.s-elpidas.org
Κως 22-3-2006

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 378 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39668604
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.