ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διακήρυξη της Συνέλευσης των Κινημάτων του 4ου Ευρωπαϊ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κοινωνικό Φόρουμ
Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρ , Κυριακή, 07 Μάιος 2006

Αθήνα 7 Μαΐου 2006

Εμείς, γυναίκες και άντρες των κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης ήρθαμε στην Αθήνα μετά από χρόνια κοινών εμπειριών στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο, το νεοφιλελευθερισμό, όλες τις μορφές ιμπεριαλισμού, αποικιοκρατίας, ρατσισμού, διακρίσεων και εκμετάλλευσης, ενάντια σε κάθε απειλή οικολογικής καταστροφής.

Ο χρόνος αυτός υπήρξε σημαντικός καθώς μια σειρά κοινωνικών αγώνων και εκστρατειών κατόρθωσαν να σταματήσουν νεοφιλελεύθερα σχέδια όπως την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, την Οδηγία για τις Λιμενικές Υπηρεσίες, και το Σύμφωνο Πρώτης Πρόσληψης στην Γαλλία.

Κινήματα αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό μεγαλώνουν και αντιτίθενται στη δύναμη των πολυεθνικών, του G8 και οργανισμών όπως ο ΠΟΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σημαντικές πολιτικές αλλαγές υλοποιήθηκαν στην Λατινική Αμερική οι οποίες ταρακούνησαν τη νεοφιλελεύθερη επίθεση και σε μερικές περιπτώσεις οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατόρθωσαν να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η παρούσα κατάσταση προσφέρει πολλές ευκαιρίες αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Η αντίθεση και αντίσταση στον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ αποκάλυψαν την αποτυχία της Βρετανικής και Αμερικανικής στρατηγικής. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τον εφιάλτη ενός νέου πολέμου στο Ιράν. Η αυθαίρετη απόφαση της ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση στην Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαράδεκτη και επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Η καταπίεση του κουρδικού λαού δεν έχει τερματιστεί ακόμη.

Συντηρητικές δυνάμεις σε Βορρά και Νότο ενθαρρύνουν τον «πόλεμο των πολιτισμών» που στοχεύει στη διαίρεση των καταπιεσμένων λαών, που με τη σειρά της προκαλεί απαράδεκτη βία, βαρβαρότητα και επιπλέον επιθέσεις στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μεταναστών και των μειονοτήτων.

Παρόλο που η ΕΕ είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων ζουν σε φτώχεια, είτε λόγω της μαζικής ανεργίας είτε λόγω της γενικότερης απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Οι πολιτικές της ΕΕ που βασίζονται στην ατέρμονη εξάπλωση του ανταγωνισμού μέσα κι έξω από την Ευρώπη συνιστούν επίθεση στην εργασία, τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά δικαιώματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας κλπ. Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, στην περικοπή εργασιακών κατακτήσεων καθώς και στη γενίκευση της επισφαλούς εργασίας.

Εμείς απορρίπτουμε αυτή τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και κάθε προσπάθεια επαναφοράς της απορριφθείσας Συνταγματικής Συνθήκης. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη φεμινιστική, οικολογική, μια Ευρώπη ανοιχτή, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της επάρκειας σε τρόφιμα, της αλληλεγγύης, με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και της αυτοδιάθεσης των Λαών.

Καταδικάζουμε το κυνήγι μαγισσών και την ποινικοποίηση του κινήματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης (alterglobal) και των άλλων προοδευτικών κινημάτων στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.

Βγαίνουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Αθήνας έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά στον καλύτερο συντονισμό Ανατολικών και Δυτικών κινημάτων, με κοινή αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για ειρήνη, εργασία και για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Θα προωθήσουμε το πρόγραμμά μας Ευρωπαϊκών εκστρατειών και κινητοποιήσεων για τα βασικά ζητήματα της κοινής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στα δίκτυα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Είναι ανάγκη να συντονίσουμε τη δουλειά μας, να καθορίσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική για την επόμενη περίοδο και να δυναμώσουμε και να επεκτείνουμε το κίνημά μας.

Καλούμε όλα τα Ευρωπαϊκά κινήματα να ανοίξουν ένα μεγάλο διάλογο για να αποφασίσουμε όλοι μαζί νέα κοινά βήματα κατά τους επόμενους μήνες στα πλαίσια της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Μερικές πολύ σημαντικές δράσεις βρίσκονται ήδη στην ατζέντα μας:

Θα κινητοποιηθούμε για την καθολική απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, ενάντια στην απειλή ενός νέου πολέμου στο Ιράν, ενάντια στην κατοχή στην Παλαιστίνη, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και καλούμε για μια βδομάδα δράσεων από την 23η ως την 30η Σεπτεμβρίου 2006.

Καλούμε για μια διεθνή μέρα δράσης και κινητοποίησης την 7η Οκτωβρίου 2006 σε Ευρώπη και Αφρική, για μια άνευ όρων νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες στην Ευρώπη. Για το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης στην Ευρώπη, για τον τερματισμό των απελάσεων, ενάντια στην ανασφάλεια, για μια κοινή άδεια παραμονής και εργασίας, για την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα με βάση τη μόνιμη κατοικία

Θα κινητοποιηθούμε ενάντια στην αποδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, για κοινωνικά δικαιώματα, συντονίζοντας τους αγώνες μας σε όλη την Ευρώπη στους επόμενους μήνες.

Τον Ιανουάριο του 2007 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα συναντηθεί στο Ναϊρόμπι. Η ανάπτυξη των Αφρικανικών κοινωνικών κινημάτων είναι καθοριστική για όλον τον κόσμο. Η οικοδόμηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα είναι μια ευκαιρία για αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή εκμετάλλευση και νεο-αποικιοκρατία.

Τον Ιούλιο (2006) θα γίνει συνάντηση των G8 στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούνιο του 2007 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και G8 θα συναντηθούν στο Ροστόκ της Γερμανίας. Θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία τέτοιων συναντήσεων για γενικότερη σύγκλιση των αγώνων μας.

Το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 135 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57606139
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.