ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΜΑ: Το μέλλον της αμπελουργίας και του κρασιού στη χώρα μας. Τα σοβαρά προβλήματα της αμπελουργίας και το μέλλον του κρασιού ενόψει της μεταρρύθμισης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού, συζητήθηκαν στα πλαίσια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δυνατότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση μιας ειδικής οργάνωσης κοινής αγοράς για το κρασί, η οποία πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να μπορέσει ο κλάδος όχι μόνο να επανακάμψει αλλά και να αποδώσει τα μέγιστα. Επειδή οι στόχοι της μεταρρύθμισης πρέπει να εξασφαλίζουν, ότι ο ανεφοδιασμός καθοδηγείται από τη ζήτηση στην αγορά, την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα υποστήριξης και να είναι προς εκείνη την κατεύθυνση, όπου η ανταγωνιστικότητα θα συνάδει στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των αμπελουργών. Επειδή οι αμπελουργοί του Νομού Ηρακλείου έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στα εισοδήματά τους και ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής του νομού κινδυνεύει να εκλείψει, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός: 1) Αν θα στηρίξει στα πλαίσια ενός υψηλότερου βαθμού επικουρικότητας το μοντέλο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής κρασιού με τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών της χώρας μας. 2) Με ποια μέτρα προτίθεται να στηρίξει την αμπελουργία στη χώρα μας ενόψει της νέας ΚΟΑ οίνου. 2-5-2006 Ο Ερωτών Βουλευτής Μανόλης Σοφ. Στρατάκης ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Βουλευτής Ηρακλείου – ΠΑΣΟΚ Μαυρολένης 2, Πλ.Κορνάρου, 71201 Ηράκλειο, Τηλ.2810282829,2810341159, Φαξ.2810282829 Βουλής 4, 10562, Αθήνα, Τηλ.2103706385, 2103313490, Φαξ.3706585 mstratak@otenet.gr, e.stratakis@parliament.gr http://www.mstratakis.gr . ecocrete.gr . |