ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κοινωνικό Φόρουμ
Οικολόγοι Πράσινοι , Τρίτη, 18 Απρίλιος 2006

Έκκληση των Οικολόγων Πράσινων ενόψει του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (Αθήνα, 4-7 Μαϊου 2006)

1.  Η διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα, αποτελεί σημαντικό γεγονός για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στο διεθνές κίνημα αμφισβήτησης. Μετά τη Φλωρεντία, το Παρίσι και το Λονδίνο, είναι τώρα η σειρά του ελληνικού κινήματος να δώσει την ώθηση για τα επόμενα βήματα.

2.  Στα χρόνια που προηγήθηκαν, το διεθνές κίνημα του Σηάτλ, της Γένοβας, του Πόρτο Αλέγκρε, της Φλωρεντίας και των παγκόσμιων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων μπόρεσε να εμπνεύσει αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων. Στοιχεία όπως ο θεματικός και κοινωνικός του χαρακτήρας, η ευρύτητα των συμμετοχών, τα στοχευμένα αιτήματα με μεγάλο εύρος υποστήριξης, η ελεύθερη όσμωση των απόψεων και η απουσία πολιτικών ηγεμονιών έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, πυροδοτώντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη μαχητικότητα των συμμετεχόντων, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

3.   Όπως τονίζεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη, αλλά και στην Παγκόσμια Χάρτα των Πράσινων, νιώθουμε και οι ίδιοι μέρος του μεγάλου αυτού «κινήματος των κινημάτων». Είμαστε παρόντες στις μεγάλες στιγμές του, εμπνεόμαστε από τη θεματολογία και τα αιτήματά του για να ανανεώσουμε τη φυσιογνωμία και τη σκέψη μας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα μηνύματά του σε ευρύτερα ακροατήρια, καταθέτουμε προβληματισμούς που πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη του κινήματος, αναζητούμε τρόπους για τη μεγαλύτερη δυνατή συνέργεια με τις κοινωνικές προσπάθειες. Παράλληλα όμως έχουμε συνείδηση ότι τα κινήματα δε μπορούν να προχωρήσουν αν δεν ξεπερνούν τα στενά όρια και τις διαχωριστικές γραμμές ακόμη και των πολιτικών παρατάξεων που μετέχουν σε αυτά.

4.  Το τωρινό πανευρωπαϊκό ραντεβού των κινημάτων στην Αθήνα δημιουργεί σε όλους μας την υποχρέωση για κάτι πολύ ουσιαστικότερο από μια θεαματική «ολυμπιάδα των κινημάτων» ή μια επανάληψη της Θεσσαλονίκης του 2003 που δεν άφησε τίποτα για τη συνέχεια. Έκκλησή μας είναι ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ και του 1ου Ε.Κ.Φ. του 2002 και να δώσουμε στο ελληνικό και διεθνές κίνημα μια ώθηση ανάλογη με εκείνη της πρώτης συνάντησης.

- Απλώνοντας την ενημέρωση για το Φόρουμ, κινητοποιώντας όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, βιώνοντας από πρώτο χέρι την ατμόσφαιρα της προετοιμασίας και της διοργάνωσης.

- Κάνοντας ό,τι μπορούμε ώστε να παραμείνει ελκυστικό και για ευρύτερα κοινωνικά ακροατήρια, πέρα από το παραδοσιακό κοινό της Αριστεράς.

- Παρακολουθώντας μικρές και μεγάλες συζητήσεις, ανακαλύπτοντας  καινούργια θεματικά ζητήματα και σημαντικές εκστρατείες άγνωστες στη χώρα μας, συναντώντας νέες απαντήσεις σε ήδη ανοικτά ερωτήματα αλλά και νέα γόνιμα ερωτήματα που δεν περνούσαν μέχρι τώρα από το μυαλό μας.

- Στηρίζοντας τη διεθνή συνάντηση των πράσινων κομμάτων της Βαλκανικής, που οργανώνεται στο περιθώριο των εκδηλώσεων του Φόρουμ.

- Κρατώντας ένα μέρος από το ενδιαφέρον μας και για τους αυτόνομους χώρους που θα λειτουργήσουν παράλληλα με την επίσημη διοργάνωση.

- Συμμετέχοντας στην εμπειρία της κεντρικής διαδήλωσης του Σαββάτου και της διεθνούς συνέλευσης των κινημάτων, την Κυριακή.

- Εμπνέοντας στους ήδη ενεργούς τη βεβαιότητα ότι δεν είναι μόνοι, και στους υπόλοιπους την αίσθηση ότι αξίζει να προσπαθήσουν κι αυτοί.

5.  Στη θεματολογία της διοργάνωσης ο νεοφιλελευθερισμός έχει κεντρική θέση. Εκτίμησή μας είναι ότι στη σημερινή συγκυρία η απλή διακηρυκτική του καταδίκη αφήνει άθικτα τα δεδομένα και τα αίτια που τον τροφοδοτούν. Δεν αρκεί να στηρίζουμε μόνο τις αντιστάσεις, αλλά χρειαζόμαστε και εναλλακτικές προτάσεις ικανές να λειτουργήσουν άμεσα και να οδηγήσουν σε νέες κοινωνικές πλειοψηφίες. Χρειαζόμαστε όμως και μακροπρόθεσμες ουσιαστικές απαντήσεις σε ζητήματα που ξεκινούν από την κυριαρχία της οικονομίας στη ζωή μας και φθάνουν μέχρι την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την αλλαγή των κανόνων του διεθνούς εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την εμβάθυνση σε θέματα που ελάχιστα συζητιούνται στη χώρα μας, όπως τα ζητήματα Βορρά-Νότου ή η σύνδεση του περιβάλλοντος με τα κοινωνικά και οικονομικά μέτωπα.

6.  Στην Ελλάδα, η Κοινωνία των Πολιτών και τα κοινωνικά κινήματα δεν έχουν ακόμη την ανάπτυξη που τους αξίζει, ενώ η επικυριαρχία της κεντρικής πολιτικής συχνά παραμένει άγραφος νόμος. Για τον οικολογικό χώρο, η πρακτική αυτή έρχεται σε ριζική αντίθεση με τις βασικές αξίες ενός κινήματος που γεννήθηκε μέσα από την αυτονομία των κινημάτων και την προτεραιότητα του κοινωνικού. Το Φόρουμ, άλλωστε, είναι κυρίως τα κινήματα που θα πάρουν μέρος στο ραντεβού και οι άνθρωποι που θα έρθουν για να επικοινωνήσουν μαζί τους. Στόχος λοιπόν της διοργάνωσης δεν είναι να κρίνει την επικυριαρχία της μιας ή της άλλης πολιτικής άποψης αλλά να δώσει σε όλες τις απόψεις και ευαισθησίες χώρους όσμωσης και συνάντησης, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα δυνητικά τους ακροατήρια.

7.  Πέρα από την έκκληση, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις να σεβαστούμε όλοι μας τις βασικές αυτές αξίες του κινήματος, οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναβεβαιώνουμε τις παλαιότερες αποφάσεις μας:

- για την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στη συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των καθαρά κοινωνικών πρωτοβουλιών και των ανένταχτων πολιτών.

- για την κατηγορηματική μας αντίθεση στην πρακτική άλλων πολιτικών χώρων να υποδεικνύουν στα ακροατήριά τους τη «σωστή» πτέρυγα του κινήματος αλλά και στην επιμονή τους να διαχειρίζονται την πορεία του κινήματος με κριτήρια κεντρικής πολιτικής χωρίς ποτέ να λογοδοτούν για το αποτέλεσμα.

- για την ενθάρρυνση των μελών και των φίλων μας να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες του κινήματος, με μόνη δέσμευση την προώθηση των ιδιαίτερων πράσινων αξιών αλλά και την προσήλωση στην κοινή δράση και συνεργασία.

Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2006

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 136 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57606174
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.