ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η έκθεση του SWoT για την παγκόσμια κατάσταση προστασίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις θαλάσσιες χελώνες
SWoT , Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2006

SWOT REPORT—The State of the World’s Sea Turtles Reveals Unprecedented Global View of Endangered Sea Turtles

LEATHERBACKS HEADLINE IMPORTANT NEW PUBLICATION FOR MARINE CONSERVATIONISTS

Κρήτη 5.4.2006.

Σήμερα στο 26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες γύρω στους οκτακόσιους ειδικοί θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν ένα δημοσίευμα που προσφέρει μια νέα και παγκόσμια εικόνα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Αυτός ο πρώτος τόμος του SWoT Report, που καταρτίστηκε από την πρωτοβουλία State of the World’s Sea Turtles (SWoT) σε συνεργασία με την Conservation International, το Duke University’s Marine Geospatial Ecology Laboratory, την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ομάδας IUCN/SSC Marine Turtle Specialist Group (MTSG), την International Sea Turtle Society, και περισσότερους από 150 ειδικούς και φορείς από 46 χώρες.

Η SWoT έχει ασχοληθεί με την κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζει η προστασία της θαλάσσιας χελώνας που είναι η έλλειψη ενός κεντρικού φορέα που να συγκεντρώνει όλα δεδομένα για την θαλάσσια χελώνα. Η οπτική της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, που είναι ένα ζώο με μεγάλη μεταναστευτική δραστηριότητα, είναι αναγκαίο να είναι παγκόσμια. Η SWoT συγκεντρώνει τα δεδομένα από πολλές περιοχές όλου του κόσμου για να συνθέσει μια ευρύτερη, παγκόσμια εικόνα σχετικά με την θαλάσσια χελώνα και τα ενδιαιτήματά της.

Η έκθεση SWoT Report (τόμος I) παρουσιάζει στοιχεία που συγκέντρωσε η στοιχεία η SWoT’s τον πρώτο χρόνο της προσπάθειάς της σε έναν παγκόσμιο όπου σημειώνονται οι παραλίες ωοτοκίας της δερματοχελώνας, ενός από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας που υπάρχουν στον κόσμο.

Αυτή η παρουσίαση, με χρήση του συστήματος, GIS των δεδομένων σχετικά με τις παραλίες ωοτοκίας, όπου συμπεριλαμβάνονται οι καταμετρήσεις των θηλυκών ατόμων, οι αποτυχημένες προσπάθειες ωοτοκίας, ο αριθμός των φωλιών και των μαρκαρισμένων θηλυκών καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες, είναι ο νεότερος και πληρέστερος χάρτης που συγκεντρώνει τα δεδομένα για τις δερματοχελώνες. Οι δερματοχελώνες, οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο της για τα απειλούμενα είδη της IUCN. Οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 80% στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας που αντιστοιχούν σε διάστημα τριών γενεών. Στις περιοχές εκτός των ακτών του Ειρηνικού, οι δερματοχελώνες έχουν μειωθεί περισσότερο από 90% στην διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Οι δερματοχελώνες είναι ένα είδος με μοναδική εξειδίκευση. Τρέφονται κυρίως με μέδουσες και καταδύονται σε βάθη πάνω από 1000 μέτρα. Το μέγεθός τους φθάνει ορισμένες φορές τα τρία μέτρα και το βάρος τους τα 1000 κιλά. Πρόκειται για ένα γνήσια κοσμοπολίτικο είδος. Οι δερματοχελώνες είναι δεινοί κολυμβητές και συχνά διασχίζουν ολόκληρους ωκεανούς για να βρουν την τροφή τους και τις παραλίες ωοτοκίας.

Η έκθεση του SWoT χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια και περιλαμβάνει άρθρα που δεν ενδιαφέρουν μόνον τους ειδικούς σε ζητήματα προστασίας, αλλά και όσους με τις δραστηριότητές τους επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως οι ψαράδες, οι τουριστικολι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές θαλάσσιων ειδών διατροφής και οι πολιτικοί.

Ο Roderic B. Mast, αντιπρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις θαλάσσιες χελώνες της IUCN και αντιπρόεδρος της Conservation International, σχολίασε με τον εξής τρόπο την ανάγκη να αυξηθεί η συνειδητοποίηση των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού. «Ο θαλάσσιες χελώνες κατόρθωσαν να επιζήσουν 65 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων αλλά σήμερα αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη απειλή: εμάς τους ανθρώπους. Οι σοβαρή μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών οφείλονται άμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αλιεία, η κατανάλωση θαλασσινών προϊόντων διατροφής, το κτίσιμο των παραλιών, η εσκεμμένη θανάτωση, η ρύπανση και η αλλαγή του κλίματος».

Οι θαλάσσιες χελώνες που τρέφονται με μέδουσες, σφουγγάρια, όστρακα και θαλασσινά φυτά συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι επίσης δείκτες της υγείας των θαλασσών και η μείωση των πληθυσμών τους α[ποτελεί ένδειξη για τις αυξανόμενες απειλές που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τον Mast, «Οι ίδιοι κίνδυνοι που απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες, απειλούν και χιλιάδες άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής, καθώς και ολόκληρα οικοσυστήματα. Εξαλείφοντας τους κινδύνους που απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες και εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους, βοηθούμε την επιβίωση του συνόλου της θαλάσσιας ζωής».

Εκτός από τον χάρτη και τα άρθρα σχετικά με τις παραλίες ωοτοκίας της δερματοχελώνας σε όλο τον κόσμο, η έκθεση του SWoT καλύπτει θέματα όπως:

- Οι γενετικά διαφοροποιημένοι πληθυσμοί της δερμαυπχελ’ωνας στις διαφορετικές περιοχές ου κόσμου, όπου περιλαμβάνονται ανέκδοτοι χάρτες που έχουν εκπονηθεί από τον Dr. Peter Dutton του NOAA’s Southwest Fisheries Science Center;

- Πώς το κίνημα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κόστα Ρ’ίκα συνέβαλε στη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχώνhow Costa Rica’s sea turtle conservationists have helped to form entire marine protected areas;

- Πώς οι διατροφικές μας επιλογές βοηθούν ή δυσχεραίνουν την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών και της θαλάσσιας ζωής

- Τι κάνουν ορισμένοι ψαράδες στο πλαίσιο της καθημερινής τους εργασίας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

Για περισσότερες πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες και για να διαβάσετε την έκθεση του SWoT Report, επισκεφθείτε τον νέα ιστοσελίδα του SWoT www.SeaTurtleStatus.org.

Media Contact:
Lisa M. Bailey
State of the World’s Sea Turtles
+1-202-912-1213
l.bailey@conservation.org
www.SeaTurtleStatus.org

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57544976
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.