ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στη δεύτερη μέρα του 26ου Παγκόσμιου Συμποσίου για τις Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις θαλάσσιες χελώνες
ΑΡΧΕΛΩΝ , Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2006

26ο Ετήσιο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πολλές αφετηρίες, ένας στόχος»

6-7 Απριλίου 2006, Αγία Πελαγία, Ηράκλειο Κρήτης. Δεύτερη ημέρα του Παγκόσμιου Συμποσίου για τις Θαλάσσιες Χελώνες που πραγματοποιείται στην Κρήτη και οι εργασίες έχουν αποκτήσει τον κανονικό ρυθμό των διεθνών συνεδρίων. Οι συγκινήσεις, οι φωνές χαράς, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά ήταν χθες.

Η αμηχανία στον ξένο τόπο, ο φόβος να χαθεί κανείς στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του ξενοδοχείου ή στο πλήθος των πολύ πάνω από επτακοσίων συνέδρων που έφθασαν εδώ στην Κρήτη από 73 διαφορετικές χώρες ηλέκτριζε την ατμόσφαιρα. Και ξάφνου μια γνώριμη φυσιογνωμία. Που είχαμε γνωριστεί; Τον προπερασμένο χρόνο στην Κόστα Ρίκα, ή μάλλον πιο πριν; Oh Yeah, ήταν στην Κουάλα Λούμπουρ - ένα χρόνο μετά το Συμπόσιο στο Μαϊάμι. Jesus, Karen. Εξακολουθείς να δουλεύεις πάνω στη μεταναστευτική συμπεριφορά της caretta στα νερά της Κούβας; Θα τα πούμε. Να βρισκόμαστε σε επαφή.

Το πολύχρωμο πλήθος είχε έναν αέρα που θύμιζε τον μακρινό Μάη του ’68. Μερικοί ίσως τον είχαν πλήρως ζήσει. ¶λλοι έδιναν την εντύπωση σαν μόλις να είχαν κατέβει από το φουσκωτό, ηλιοψημένοι και με την αλμύρα της θάλασσας στο πετσί τους. Παλιοί εθελοντές σε ώριμη πια ηλικία και κάποια υψηλή θέση στις χώρες τους ή τους διεθνείς οργανισμούς – παλαίμαχοι αλλά όχι απόμαχοι της παγκόσμιας εκστρατείας για την διάσωση της θαλάσσιας χελώνας – σμίγουν με νεαρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον εθελοντισμό.

Τι ενώνει όλους αυτούς τους ανθρώπους από τόσους διαφορετικούς τόπους και διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικές και επαγγελματικές θέσεις; Τι τους κάνει να συναντιούνται μια φορά τον χρόνο σε διαφορετικά μέρη για να ξαναιδωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις;

Είναι ένα παράξενο φαινόμενο. ¶νθρωποι και οι χελώνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Και τα δύο είδη είναι μεταναστευτικά. Οι χελώνες μεταναστεύουν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν για να γνωρίσουν τις πόλεις και τον νου των άλλων ανθρώπων για να γεννήσουν νέες ιδέες.

Σε όλα τα άλλα διαφέρουν. Οι άνθρωποι ανήκουν στα πρωτεύονται που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στον πλανήτη. Οι χελώνες είναι πανάρχαια ερπετά που συνυπήρξαν με τους δεινοσαύρους, ίσως πριν από 180 εκατομμύρια χρόνια. Τα σημερινά είδη τους εμφανίστηκαν πριν από 100 έως 110 εκατομμύρια Η φυσιολογία τους διαφέρει πολύ από την δική μας φυσιολογία και την φυσιολογία των άλλων θηλαστικών. Οι θαλάσσιες χελώνες γενούν στις παραλίες που γεννήθηκαν, οι θαλάσσιες χελώνες αποθηκεύουν το σπέρμα και γονιμοποιούνται όποτε οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν από το αυγό τους αρσενικές ή θηλυκές ανάλογα με την θερμοκρασία που εκκολάφθηκαν, οι θαλάσσιες χελώνες αντιλαμβάνονται το γήινο μαγνητικό πεδίο. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι, με άλλα λόγια, διαφορετικές.

Όμως υπάρχει μια βαθειά σχέση ανάμεσα σε μας και αυτά τα προϊστορικά ερπετά. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ζωντανά απολιθώματα, μια μηχανή του χρόνου που μας μεταφέρει πολύ πίσω στην μακρά ιστορία της εξέλιξης, τελευταίο, αν όχι τελικό, κεφάλαιο της οποίας είμαστε και εμείς. Το εκπληκτικό είναι πως τα κατάφεραν οι θαλάσσιες χελώνες να επιζήσουν ως εμάς. Το θλιβερό θα ήταν να μην αντέξουν την επαφή τους μαζί μας.

Το Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Μεσόγειο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα (που έχει την προεδρία του) και για Πρώτη φορά στην Κρήτη, θα κλείσει σε λίγο της πόρτες του. Οι σύνεδροι θα επιστρέψουν στις τέσσερις γωνίες της γης απ’ όπου ήρθαν για να εξακολουθήσουν να ερευνούν, να μεταφράζουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε πολιτικές προτάσεις για την λήψη μέτρων προστασίας, να μετρούν χαράματα τα αυγά στις φωλιές των χελωνών, να περιπολούν τις νύχτες στις παραλίες, όπου οι θαλάσσιες χελώνες γενούν τα αυγά τους, να συγκρούονται ή να προσπαθούν να πείσουν.

Θα έχουν πολλά να πουν στην Φλόριδα των ΗΠΑ, όπου θα συναντηθούν, μετά από έναν χρόνο από σήμερα, στο 27ο Ετήσιο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες – το ιερό τοτέμ τους.
 
Το Συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Χορηγοί του Συμποσίου από την Ελλάδα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η κυρία Μιράντα Σκλαβενίτη, η Grecotel και η Infote.
 
Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
Σολωμού 37, 104 32 Αθήνα, τηλ. fax: 210-5231342, e-mail:stps@archelon.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545219
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.