ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών ...εναντίον χελιδονιών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
Φτίκας Αλέξανδρος , Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2006

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

Πρωτάκουστο! «Επίθεση έκαναν τα χελιδόνια στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών». Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Όμως γιατί τότε περιτύλιξαν το Νοσοκομείο με δίχτυ ψαρέματος; Για να προφυλάξουν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους από τα χελιδόνια. Αυτή είναι η απάντηση της τεχνικής υπηρεσίας. Ελπίζω ο διοικητής του Νοσοκομείου, γνωστός για τις φυσιολατρικές του απόψεις, να μην συμμερίζεται τέτοιες δικαιολογίες.

Όπως και άλλα ζώα έτσι και τα χελιδόνια, επέλεξαν να ζουν κοντά στον άνθρωπο. Κτίζουν λοιπόν τις φωλιές τους, στις στέγες, στα μπαλκόνια, στα χαγιάτια παλαιότερα, και όχι στα δέντρα ή τους βράχους, όπως άλλα πουλιά. Έτσι ο άνθρωπος απέκτησε και αυτός μια ιδιαίτερη σχέση με τα χελιδόνια. Τα θεωρεί ακόμα καλοδεχούμενα αφού τα συνδέει με τον ερχομό της άνοιξης. Χαίρεται το ζευγάρωμά τους. Χαίρεται το τιτίβισμά τους όταν κτίζουν τη φωλιά τους, όταν ταΐζουν τα παιδιά τους, όταν πετούν πάνω από τα κεφάλια του. Παλαιότερα θυμάμαι η γιαγιά μου πρωί πρωί είχε φροντίδα να ανοίξει την πόρτα να βγουν τα χελιδόνια από το χαγιάτι, όπως και να κλείσει το βράδυ αφού πρώτα έμπαιναν τα χελιδόνια στη φωλιά τους.

Μόνο που σιγά σιγά ο άνθρωπος άλλαξε συνήθειες. Εκσυνχρονίστηκε. Έχτισαν σπίτια με νέα αρχιτεκτονική. Σταμάτησαν να αποπατούν στο ύπαιθρο. Έκτισαν τις τουαλέτες μέσα στα σπίτια.

Δυστυχώς τα χελιδόνια αποπατούν ακόμα έξω από τις φωλιές τους. Δεν άλλαξαν συνήθειες και τα σπίτια τους είναι στενά, ενός χώρου, όπου κοιμούνται στρωματσάδα  όλοι μαζί, γονείς και παιδιά.

Αφού όμως οι άνθρωποι βελτίωσαν τις συνθήκες κατοικίας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τρόπους αποτροπής της ρύπανσης από τα απορρίμματα των χελιδονιών. Αντί γιαυτό έδιωξαν τα χελιδόνια για να γλιτώσουν από τη «βρωμιά».

Έτσι το Νοσοκομείο Γιαννιτσών μετατράπηκε σε ιχθυοτροφείο ανθρώπων, έτσι όπως περιβάλλεται από τα ψαροδίχτυα. Βλέπετε είναι κόπος να καθαρίζουμε τις κουτσουλιές  στα μπαλκόνια ή να βρούμε άλλον τρόπο συλλογής των. Η εύκολη λύση, η εξολόθρευση των πουλιών. Κανείς δεν αναλογίζεται τι θα είναι ο άνθρωπος χωρίς πουλιά; Χωρίς ζώα; Χωρίς δένδρα; Φαντάζεστε τον άνθρωπο χωρίς το περιβάλλον. Αναλογιστήκατε τι σημαίνει «όλα για τον άνθρωπο»; Μήπως σημαίνει «όλα εναντίον του ανθρώπου»; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι είμαστε μέρος του οικοσυστήματος; Και ότι η γη δεν είναι μόνο δική μας;

Δικαιολογούνται ότι μας προφυλάσσουν από ασθένειες. Ποιες ασθένειες; Χιλιάδες χρόνια συνυπάρχουν ο άνθρωπος με τη φύση, με τα χελιδόνια. Πότε προκάλεσαν ασθένειες; Μόνο χαρά, αισιοδοξία και πάθος για τη ζωή μας πρόσφεραν.   Οι πρόγονοί μας εκτιμούσαν αυτή τη συνύπαρξη και ποτέ δεν ασθένησαν από την παρουσία των χελιδονιών. Ούτε καν σκέφτηκαν να τα χρησιμοποιήσουν για τροφή τους μέχρι τώρα. Εμείς, οι σύγχρονοι αλλάξαμε και γίναμε αλαζόνες, καθωσπρέπει και  απάνθρωποι. Ενώ τα χελιδόνια ακόμα δείχνουν τη θέση μας στον κόσμο.

Ας ξανασκεφθεί η διοίκηση γιατί επέτρεψε αυτό τον τρόπο «διαφύλαξης της υγείας» στο χώρο του Νοσοκομείου. Την επόμενη άνοιξη δεν θα δούμε χελιδόνια! Δεν θα μας φέρουν καν την άνοιξη!

Φτίκας Αλέξανδρος
διευθυντής καρδιολόγος Νοσοκομείου Γιαννιτσών

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 115 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253320
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.