ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρόσκληση του 26ο Ετήσιου Παγκόσμιου Συμπόσιου για τις Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
26ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις θαλάσσιες χελώνες
ΑΡΧΕΛΩΝ , Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2006

26ο Ετήσιο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες
     
ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Οι χελωνάδες απ’ όλο τον κόσμο σας καλωσορίζουν στο 26ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες που διοργανώνεται στις 5-8 Απριλίου στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου Κρήτης και σας καλούν να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην έναρξη των εργασιών του στις 9:00 π.μ. στις 5 Απριλίου στο Capsis Beach Hotel.

Το Συμπόσιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό βήμα, όπου ένας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων επιστημόνων θα συζητήσουν θέματα, τα οποία αφορούν την προστασία του παράκτιου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα οποία έχουν  μεγάλη σημασία για τη διατήρηση των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας σε όλον τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του 26ου Ετήσιου Παγκόσμιου Συμποσίου για τις Θαλάσσιες Χελώνες, στις 3 – 4 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν Περιφερειακές Συναντήσεις όπου θα εξετασθούν ειδικά ζητήματα  που αφορούν τη Μεσόγειο, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Καραϊβική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στις 8 Απριλίου θα υπάρξουν δύο συναντήσεις, η μία της ομάδας εμπειρογνωμόνων του IUCN και η άλλη ενός Workshop για χελώνες της στεριάς και του γλυκού νερού, με έμφαση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα έχει η συζήτηση που θα διεξαχθεί στις 4 Απριλίου στις 15:30 σχετικά με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου που θα δοθεί την ίδια ημέρα  στις 18:00 από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, το WWF  και τη MEDASSET για το θέμα αυτό.

Στους δημοσιογράφους θα χορηγούνται δωρεάν δελτία ελευθέρας εισόδου στο χώρο του Συμποσίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και την προστασία της θα σας δοθούν σε ειδικό φάκελο.

Θα έχετε επίσης καθημερινή ενημέρωση για τις εργασίες του Συμποσίου στην ιστοσελίδα http://symposium.archelon.gr/ που θα ενημερώνεται καθημερινά.

Γλώσσα του Συμποσίου θα είναι τα Αγγλικά.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

Το Ετήσιο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Χελώνες ξεκίνησε το 1981. Αρχικά ήταν μια ετήσια συνάντηση Αμερικανών  επιστημόνων που δούλευαν σε θέματα σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες. Σύντομα το Συμπόσιο έγινε διεθνές και η θεματολογία του εμπλουτίστηκε. Σήμερα στο Συμπόσιο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και οι νέες τάσεις στη διαχείριση και τη διατήρηση των βιοτόπων της θαλάσσιας χελώνας.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμπόσιο πραγματοποιείται στην Ελλάδα , και ειδικότερα στην Κρήτη. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η διοργάνωση του Συμποσίου βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Την ευθύνη για την οργάνωση έχει τη χρονιά αυτή ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Αυτό θέλει η παράδοση του Συμποσίου. Κάθε χρόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος για το μεθεπόμενο Συμπόσιο που διοργανώνεται στη χώρα του. Πρόεδρος για το φετινό Διεθνές Συμπόσιο Συμποσίου έχει εκλεγεί ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

...για πρώτη φορά στην Κρήτη

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Συμπόσιο θα γίνει στην Κρήτη, ένα νησί με εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες που προσφέρονται για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας, αλλά και για κάθε είδους τουριστική δραστηριότητα. Ποιες τουριστικές χρήσεις είναι συμβατές με τη διατήρηση των παραλιών όπου η θαλάσσια χελώνα γεννά τα αυγά της; Από την απάντηση θα εξαρτηθεί η επιβίωση ή η εξαφάνιση της θαλάσσιας χελώνας.

Ο κύκλος της ζωής

Κάθε καλοκαίρι, από το Μάιο έως τα τέλη Αυγούστου, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, συντελείται στις αμμουδιές της Κρήτης μια μικρή κοσμογονία. Οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν στις παραλίες, προστατευμένες από το σκοτάδι της νύχτας, για να γεννήσουν τα αυγά τους και να τα θάψουν στην ζεστή άμμο. Μετά ξαναγυρνούν στη μοναχική τους ζωή στο ανοιχτό πέλαγος.

Και τα μικρά; Αυτά θα εκκολαφθούν μετά από 45 έως 65 ημέρες και θα μάθουν από νωρίς τι σημαίνει αγώνας για την επιβίωση: μόνο 1 ή 2 στα χίλια χελωνάκια φθάνουν στην ενηλικίωση, που έρχεται ύστερα από τριάντα χρόνια  Τότε οι ώριμες θηλυκές θαλάσσιες χελώνες θα επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν και αυτές με τη σειρά τους τα αυγά τους και να ξαναρχίσει ο προαιώνιος κύκλος.
      
Από πότε άραγε;

Οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στα ερπετά και εμφανίστηκαν στη Γη μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Στη Μεσόγειο ζουν εδώ και μόνο 12,000 χρόνια, όταν η Μεσόγειος, άρχισε να ξαναζεσταίνεται μετά τη τελευταία παγετώδη περίοδο.           

Τρία είδη επιβιώνουν στη Μεσόγειο. Ανάμεσά τους η Caretta caretta, ένα είδος θαλάσσιας χελώνας που ζει σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου.

Η ιδιαιτερότητα του μεσογειακού πληθυσμού της Caretta caretta. είναι ότι έχει δημιουργήσει τοπικούς πληθυσμούς με διαφορετική γενετική ταυτότητα. Αναπαράγεται κυρίως σε ελληνικές παραλίες, και συγκεκριμένα:

- στη Ζάκυνθο, όπου έχει συσταθεί το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο για την προστασία της,

- στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και

- στην Κρήτη, που έχει φέτος την τιμή να φιλοξενεί το Ετήσιο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες.

Στο δρόμο προς την εξαφάνιση...

Οι θαλάσσιες χελώνες επέζησαν σε φοβερές φυσικές καταστροφές, σε τεράστιες γεωλογικές ανακατατάξεις, σε ακραίες κλιματικές αλλαγές. Θα επιβιώσουν στις αλλαγές που προκαλεί ο άνθρωπος; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όλες οι θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση.

Για κακή τους τύχη, γεννούν τα αυγά τους σε λάθος τόπους και σε λάθος χρόνο. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Τις αμμουδιές το καλοκαίρι δεν τις χρειάζονται μόνο οι χελώνες για να γεννήσουν. Τις χρειάζονται και οι άνθρωποι για τα μπάνια τους, τις εποφθαλμιούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύονται οι ομπρελάδες.

Οι χελώνες χρειάζονται ησυχία κι σκοτάδι για να γεννήσουν τα αυγά τους. Χρειάζονται παραλίες χωρίς εμπόδια για να βρουν το κατάλληλο σημείο για να σκάψουν τις φωλιές τους και να θάψουν τα αυγά τους. Κάθε διαταραχή της άμμου απειλεί την εκκόλαψη. Τα χελωνάκια που εκκολάπτονται χρειάζονται ησυχία και σκοτάδι για να βρουν τον δρόμο τους προς την θάλασσα. Τα φώτα στις παραλίες τα αποπροσανατολίζουν και δεν θα φθάσουν ποτέ εκεί.    

Σκύλοι, γάτες, γλάροι αλλά και άνθρωποι απειλούν τα χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα. Ταχύπλοα και τα δίχτυα των ψαράδων απειλούν τόσο τις ενήλικες χελώνες όσο και τα μικρά χελωνάκια που μπλέκονται στις προπέλες και τα δίχτυα τους. Οι ψαράδες σκοτώνουν τις χελώνες γιατί τους καταστρέφουν τα δίχτυα, τα δίχτυα των ψαράδων αιχμαλωτίζουν και πνίγουν τις χελώνες.

Επίσης, οι πλαστικές σακούλες κάνουν θραύση. Οι χελώνες τις παιρνούν για μέδουσες ή τσούχτρες από τις οποίες τρέφονται και πνίγονται.

...ή τη συμβίωση με τον άνθρωπο;

Για να επιβιώσουν οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο και τον κόσμο πρέπει κατ’ αρχή να το θέλουμε. Πρέπει, διακριτικά, να τους κάνουμε λίγο τόπο. Στην ουσία οι θαλάσσιες χελώνες δεν ζητούν πολλά.

Αρκεί από τις παραλίες να φύγουν τα άσκοπα εμπόδια, τα άχρηστα φώτα, οι ούτως ή άλλως ενοχλητικοί θόρυβοι. Αρκεί να διατηρήσουμε τις θάλασσες μας καθαρές. Αρκεί να σταματήσουν οι παράνομες κατασκευές στις παραλίες που δεν παρεμποδίζουν μόνο τις χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους, αλλά και εμάς τους ίδιους που θέλουμε να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα σε ένα όμορφο και τακτοποιημένο περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη γνώση για τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των θαλάσσιων χελωνών, περισσότερη καλή θέληση, περισσότερη ευαισθησία σε όλα τα επίπεδα. Από το κράτος που έχει αναλάβει διεθνείς δεσμεύσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, την τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, που είναι υπεύθυνη για την καλή κατάσταση των παραλιών, των ψαράδων που πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν με τις χελώνες, των τουριστικών επιχειρηματιών που έχουν πολλά να κερδίσουν από την παρουσία των χελωνών και του συνόλου των πολιτών, που θα αισθάνονται υπερήφανοι για την αρμονική συνύπαρξή τους με τις θαλάσσιες χελώνες στις ίδιες όμορφες και καθαρές παραλίες.

Τι πρέπει να γίνει: μικρό κόστος και μεγάλο όφελος

Πολλά είναι αυτά που με λίγη καλή θέληση είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν με ελάχιστο κόστος και, μακροπρόθεσμα, με μεγάλο όφελος.

- Αν καθαριστούν οι παραλίες και αν απομακρυνθούν τα κάθε λογής εμπόδια δεν θα ωφεληθούν μόνο οι χελώνες που έρχονται να γεννήσουν, αλλά και όσοι θα χαίρονται τις καθαρές παραλίες.

- Αν απομακρυνθούν ή καμουφλαρισθούν τα φώτα  των ξενοδοχείων και των σπιτιών στις παραλίες και αν μαζεύονται κάθε βράδυ οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, δεν θα βοηθήσει μόνο τις χελώνες , αλλά και θα αποκτήσουν ξανά οι παραλίες ένα μέρος από τη χαμένη τους φυσικότητα.

- Μένει να περιοριστούν οι νυχτερινές βόλτες των τουριστών στις αμμουδιές. Με κατάλληλη ενημέρωση και εφόσον  οι τουρίστες πεισθούν ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να διασωθεί ένα απειλούμενο είδος, είναι βέβαιο ότι θα περιορίσουν από μόνοι τους βραδινούς τους περιπάτους στις παραλίες.

Ποιος είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει στις κυριότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) προγράμματα για την προστασία των φωλιών και των νεοσσών αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη βοήθεια 500 περίπου εθελοντών που έρχονται κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο.

Τα προγράμματα μας στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη ξεκινούν το Μάιο και διαρκούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εθελοντές μας καταφέρνουν να παρακολουθήσουν 75 χιλιόμετρα παραλιών, να προστατεύουν περίπου 2.500 φωλιές και να μαρκάρουν περίπου 300 χελώνες, ενώ παράλληλα, ενημερώνουν το κοινό με τη λειτουργία τριών Περιβαλλοντικών Σταθμών και δέκα εποχικών Σταθμών Ενημέρωσης.

Συνολικά κάθε χρόνο ενημερώνονται 15.000 μαθητές μέσω των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και περίπου 200.000 έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Χορηγοί του Συμποσίου από την Ελλάδα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η κυρία Μιράντα Σκλαβενίτη, η Grecotel και η Infote.

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
Σολωμού 37, 104 32 Αθήνα, τηλ. fax: 210-5231342, e-mail:stps@archelon.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545292
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.