Η Ελλάδα, ενώ φιλοξενεί το 26ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στις βασικές δεσμεύσεις της για την μακροπρόθεσμη προστασία της σημαντικότερης περιοχής ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο, στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Όπως επισήμαναν οι οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, MEDASSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF, κατά την 5η Συγκέντρωση των Ειδικών σε θέματα Θαλάσσιων Χελωνών της Μεσογείου, η Ελλάδα παραμένει επίμονα αδιάφορη στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η προστασία της Caretta caretta στη Ζάκυνθο. Όπως αναφέρθηκε και επισημάνθηκε από τις τρεις ΜΚΟ: το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αντί να αποδοκιμάζει απερίφραστα την αυθαιρεσία, διαρκώς αποφεύγει την κατεδάφιση δεκάδων παράνομων κτισμάτων και τουριστικών υποδομών, που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις παραλίες ωοτοκίας. το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αντί να προωθήσει λύσεις για μια αειφόρο οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής, αποτυγχάνει να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες που θίγονται από τους περιορισμούς στις χρήσεις γης που προβλέπονται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αντί να παρέχει αδιάλειπτη και μακροπρόθεσμη οικονομική και διοικητική στήριξη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, παραμένει θεατής στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων στα ογκώδη προβλήματα που απειλούν με αφανισμό το ΕΘΠΖ. το Ελληνικό κράτος, αντί να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2002, αδυνατεί να δώσει ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις στα επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το ΕΘΠΖ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Για την αποτελεσματική προστασία του ιδιαίτερα σημαντικού πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο, οι τρεις ΜΚΟ καλούν: την Ελληνική Κυβέρνηση να δράσει άμεσα, εφαρμόζοντας το υπάρχον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, μειώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις της τουριστικής βιομηχανίας και παρέχοντας επαρκή οικονομική και θεσμική στήριξη στο Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικότερα τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα, να σταθεί υπέρμαχος της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για το περιβάλλον και να εντείνει τις πιέσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για το μοναδικό αυτό βιότοπο. τη Διεθνή Περιβαλλοντική Κοινότητα να συνεχίσει να εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της σχετικά με την αποτελεσματική προστασία και λειτουργία του ΕΘΠΖ, και να εντείνει την πίεση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις διεθνείς και εθνικές περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της.
Για περισσότερες πληροφορίες: Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Τηλ.: +30 210 5231342, Κιν: +30 6937352380, benos-palmer@archelon.gr Λίλη Βενιζέλου, MEDASSET, Τηλ.: +30 210 3613572, medasset@medasset.gr Δημήτρης Καραβέλλας, WWF Ελλάς, Τηλ.: +30 210 3314893, Κιν.: +306937333668, d.karavellas@wwf.gr . ecocrete.gr . |