ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Autonomous playground στο 4ο ΕΚΦ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κοινωνικό Φόρουμ
Ομάδα Virus , Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2006

Ένας αυτόνομος χώρος στη διάρκεια του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Αθήνα 4-7Μάη

Την ερχόμενη άνοιξη, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Χιλιάδες (ίσως και δεκάδες χιλιάδες) άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, από έναν ολόκληρο γαλαξία κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων, θα συναντηθούν στην πόλη μας για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να επεκτείνουν υπάρχοντα ή και να δημιουργήσουν νέα δίκτυα αντίστασης και δημιουργίας.

Οι συναντήσεις αυτές γεννήθηκαν από την έκρηξη του λεγόμενου «κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης»: ο πλούτος, η μαζικότητα και η πολυμορφία που τις χαρακτηρίζει, πηγάζουν από εκεί. Όντας και εμείς σαν συλλογικότητα «παιδιά» του κινήματος αυτού, συμμετείχαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις. Στη Φλωρεντία, στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά και σε άλλες πανευρωπαϊκές κινηματικές συνευρέσεις (όπως το People’s Global Action στο Βελιγράδι, το καλοκαίρι το 2004), ανακαλύψαμε πως –παρόλη την απόσταση – μας ενώνουν πολλά με συλλογικότητες και ανθρώπους από άλλες χώρες. Πήραμε ιδέες και έμπνευση, γνωρίσαμε νέες απόψεις και πρακτικές, μεταδώσαμε και εμείς την δική μας εμπειρία. Δημιουργήσαμε επαφές που έχουν ήδη καρποφορήσει, και στο μέλλον ίσως ακόμη περισσότερο. Κατεβήκαμε μαζί στους δρόμους, δράσαμε, παίξαμε και χαρήκαμε σαν ένα πλήθος χωρίς σύνορα.

Στην ερχόμενη συνάντηση της Αθήνας, βλέπουμε την καλύτερη αφορμή για να διευρύνουμε και να εμπλουτίσουμε τις σχέσεις αυτές. Καθώς το γεγονός θα διοργανωθεί στην πόλη μας, πρέπει και θέλουμε με χαρά να επωμιστούμε τις πρακτικές ευθύνες για κάτι τέτοιο, να ανταποδώσουμε τον κόπο και την φιλοξενία των προηγούμενων συνευρέσεων. Και θέλουμε να το κάνουμε μαζί με άλλες συλλογικότητες και ανθρώπους από την Ελλάδα που θέλουν να εμπλακούν σε μια παραγωγική και χαρούμενη συνεύρεση, όσμωση, δικτύωση…σε μια μεγάλη κινηματική παιδική χαρά!

Καλά τα λέτε, αλλά πως θα το κάνουμε; Και τι σημαίνει αυτόνομος χώρος;

Η εμπειρία μας από τα τρία προηγούμενα, λέει ότι τα Ευρωπαϊκά Φόρουμ είναι γιγάντιες διοργανώσεις, με πολλά διαφορετικά επίπεδα και «ατζέντες». Στις μέρες που διαρκούν, συμμετέχουν, δρουν (και αλληλεπιδρούν) άνθρωποι που ταξίδεψαν ακόμα και μόνοι τους από την άλλη άκρη της Ευρώπης αλλά και αντιπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, τοπικές συλλογικότητες αλλά και ολόκληρα πολιτικά κόμματα, μικρά πειραματικά δίκτυα αλλά και οργανώσεις με δεκάδες χιλιάδες μέλη. Όλοι/ες ταυτόχρονα, αλλά με διαφορετικές λογικές, επιδιώξεις και κλίμακες. Συνεπώς και οργανωτικές ανάγκες.

Θέλουμε να είμαστε κομμάτι αυτού του κινηματικού γαλαξία, αλλά με τον τρόπο που επιλέγουμε οι ίδιες να οργανωνόμαστε και να συσχετιζόμαστε. Να διαμορφώσουμε με τα σώματά μας, την ατμόσφαιρα και την υλικότητα του χώρου που θα φιλοξενήσει τον κόσμο με το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να βρεθούμε: συλλογικότητες και ανθρώπους που βασίζουν την δράση τους στην αμεσότητα, τόσο στην πολιτική τους παρέμβαση (άμεση δράση, ακτιβισμός), όσο και στην φιλοσοφία περί κοινωνικής αλλαγής (ο κόσμος δεν θα αλλάξει μετά την επανάσταση, αλλά τον αλλάζουμε καθημερινά, τώρα και γύρω μας). Που παλεύουν να χτίσουν συλλογικές διαδικασίες οριζόντιες, συναινετικές και συντροφικές, που αναγνωρίζουν τους υπάρχοντες διαχωρισμούς του φύλου, της σεξουαλικότητας, της ηλικίας, της εθνικότητας και προσπαθούν να τους γκρεμίσουν. Που δεν έχουν έτοιμες λύσεις και σταθερές πολιτικές ατζέντες, αλλά πειραματίζονται με τα μάτια ανοιχτά στην πραγματικότητα. Που αντιμετωπίζουν όλη την κοινωνία σαν πιθανό συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των πρακτικών τους, όχι σαν το «άλλο» που πρέπει να πειστεί.

υτός ο κόσμος υπάρχει στο κίνημα και θέλει και τον δικό του χώρο. Όχι για να κλειστεί στο καβούκι του, ούτε για να καταγγείλει κανέναν. Για να συζητήσει, να συσχετιστεί και να δικτυωθεί με τους δικούς του όρους, να οσμωθεί με τα υπόλοιπα επίπεδα του κινήματος ισότιμα. Πολλές συλλογικότητες, σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, δεν μπορούν και δεν θέλουν να εμπλακούν σε κεντρικές – και συχνά γραφειοκρατικές – διαδικασίες. Οι πιο ριζοσπαστικές και «καινοφανείς» απόψεις συχνά περιθωριοποιούνται μέσα από τις δομές αυτές. Όσο παράλογο θα ήταν να ζητούσαμε η κεντρική δομή του φόρουμ να λάμβανε οργανωτικές αποφάσεις με τη συναίνεση 40.000 ανθρώπων, άλλο τόσο αδύνατο είναι να οργανωθεί ο χώρος που περιγράψαμε μέσα από τις κεντρικές διαδικασίες του φόρουμ. Αυτή η ανάγκη έχει εκφραστεί και στα τρία προηγούμενα φόρουμ, με τη δημιουργία πολλών αυτόνομων χώρων. Ήμασταν στο EuroHub της Φλωρεντίας, στο Glad του Παρισιού, στους αυτόνομους χώρους του Λονδίνου, ήμασταν και σε μεγάλα σεμινάρια και κεντρικές εκδηλώσεις των Φόρουμ αυτών. Και πήραμε κάτι από όλα.

Έναν τέτοιο αυτόνομο χώρο προτείνουμε λοιπόν. Αυτοοργανωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας, ανοιχτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Μικρής κλίμακας και άμεσης συμμετοχής, για να μιλήσουμε ελεύθερα για τις εμπειρίες από τη δράση μας, για αυτά που μας ενθουσιάζουν και αυτά που μας δυσκολεύουν. Και σας καλούμε να τον διαμορφώσουμε μαζί, μακριά από διχαστικές λογικές «μέσα ή έξω». Το «δίλημμα» αυτό δεν μας ενδιαφέρει, μας κινητοποιεί η πιθανότητα μιας ζωντανής και δημιουργικής συνεύρεσης.

Και τι θα έχει το πρόγραμμα?

Ότι τραβάει η όρεξη μας! Το Virus επικεντρώνει κυρίως σε πρακτικές πολιτικής ανυπακοής και άμεσης δράσης, στο σημειολογικό αντάρτικο, στην παρέμβαση στην πόλη, οπότε ανάλογα workshops, συζητήσεις και δράσεις θα διοργανώσουμε στο autonomous playground και με παρόμοιες συλλογικότητες από την Ευρώπη θα επικοινωνήσουμε για να τις προσκαλέσουμε.

Αντίστοιχα, κάθε συλλογικότητα ή άτομο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να προτείνει και να οργανώσει πράγματα στον χώρο, με βάση την θεματική στην οποία δραστηριοποιείται. Παρόμοια, μπορεί να κινητοποιήσει ομάδες και άτομα από όλη την Ευρώπη (και την Ελλάδα εννοείται), που πιθανώς έχει επαφές, να συμμετέχουν.

Εντάξει, αφού αυτό είναι ένα κάλεσμα, ας δώσουμε και μια ιδέα του ποιες άλλες θεματικές μας φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες (χωρίς η σειρά να δηλώνει προτεραιότητα και προφανώς χωρίς να μας ενδιαφέρουν μόνο αυτές):
- Εναλλακτική (από-τα-κάτω) πληροφόρηση και επικοινωνία
- Επισφαλής και προσωρινή εργασία
- Φύλο και σεξουαλικότητα
- Κοινωνική, αλληλέγγυα οικονομία
- Η τεχνολογία στα χέρια μας! Ελεύθερο λογισμικό, ψηφιακή πάλη ενάντια στο copyright και τις πατέντες, do-it-yourself κατασκευές.
- Εναλλακτική εκπαίδευση: ελεύθερη διάδοση της γνώσης.
- Δικαίωμα στον αστικό χώρο (ελεύθεροι χώροι, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, ποδήλατο κλπ.)
- Νο Borders, δικαίωμα στην παγκόσμια υπηκοότητα.
- Συμμετοχική, αντιεμπορευματική τέχνη.

Παράλληλα, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε συζητήσεις σε θέματα που διατρέχουν όλες τις θεματικές, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ή και γενικότερα «θεωρητικά» ζητήματα.

Πέρα από workshops και συζητήσεις, θα ήταν πολύ ωραία να υπήρχαν μόνιμες εκθέσεις, προβολές, μπαρ και συλλογική κουζίνα. Επίσης να κάναμε όλοι/ες μαζί κάποιες παρεμβάσεις – δράσεις στην πόλη. Και φυσικά, κάθε βράδι πάρτι!

autonomous playground

Το autonomous playground είναι μια πρωτοβουλία που, με αφορμή τη διεξαγωγή του ΕΚΦ στην Αθήνα, επιδιώκει τη γνωριμία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ συλλογικότητων και ανθρώπων που παρεμβαίνουν δημιουργικά και αυτοοργανώμενα στην κοινωνική πραγματικότητα. Μία όψη της προσπάθειας αυτής είναι το να γνωρίσουμε τις  πρακτικές και  τους προβληματισμούς του κόσμου αυτού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εμπλουτίζοντας έτσι τον ορίζοντα κάθε συλλογικότητας με την διεθνή εμπειρία. Από την άλλη, μας απασχολεί ιδιαίτερα και η συνεύρευση των ελλαδικών προσπαθειών. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα, και ελπίζουμε η συνεύρεση μας στο autonomous playground να βάλει κάποιες πρώτες βάσεις επικοινωνίας και συνεργασίας, να αφήσει δικτυώσεις που θα συνεχίσουν και μετά από αυτό.

Η φιλοσοφία της συνεύρεσης:

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό χώρο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και πειραματισμού ανθρώπων και ομάδων που δραστηριοποιούνται μέσα από εναλλακτικές δημιουργικές πρακτικές, παρεμβάσεις σε πραγματικό, καθημερινό επίπεδο. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μάθουμε ο ένας τις εμπειρίες της άλλης, να συζητηθεί το πως και το γιατί δρούμε, με ένα τρόπο που το βιωματικό, το θεωρητικό και το πολιτικό να αλληλοτροφοδοτούνται. Έτσι, θέλουμε οι συζητήσεις και τα εργαστήρια να είναι προσανατολισμένα στις καθημερινές πρακτικές, στα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάμε στις δράσεις μας, καθώς και στις λύσεις που επινοούμε.

Πέρα όμως από το επίπεδο των επιμέρους θεματικών, μας ενδιαφέρει και να ανιχνεύσουμε τα γενικότερα πολιτικά μηνύματα που υπονοεί η δράση μας. Οι οπτικές και οι πρακτικές μας είναι σχετικά καινούργιες για την παγιωμένη πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, καθώς ξεφεύγουν της κεντρικής πολιτικής και των «μεγάλων αφηγήσεων», και απουσιάζουν από τον γενικότερο πολιτικό διάλογο. Πέρα από το να γκρινιάζουμε για το πόσο «κολλημένο» είναι το κίνημα στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι πρέπει να συμπυκνώσουμε τις εμπειρίες μας και να προσπαθήσουμε να τις εκφράσουμε μέσα από νέους, αυτόνομους πολιτικούς λόγους. 

Ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του πλήθους που μας ενδιαφέρει να βρεθεί στο autonomous playground είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο επιλέγει να (αύτο)οργανώνεται. Την πλευρά αυτή της δράσης μας θα την δοκιμάσουμε καταρχήν στην πράξη, καθώς το autonomous playground θα λειτουργήσει στη βάση των αρχών της αυτοοργάνωσης, της ισότιμης συμμετοχής όλων και της συναίνεσης στη λήψη αποφάσεων. Από την άλλη, μια γενική συζήτηση για τη σημασία αλλά και τα προβλήματα της οριζόντιας οργάνωσης, με βάση τις εμπειρίες του καθενός και της καθεμίας, μας φαίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Οι βασικές θεματικές:

Με βάση την παραπάνω φιλοσοφία, και έχοντας μια γενική ιδέα για το που δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρουμε ενδεικτικά τις θεματικές που θα θέλαμε να απασχολήσουν το playground : εναλλακτική πληροφόρηση και επικοινωνία, επισφαλής και προσωρινή εργασία, φύλο και σεξουαλικότητα, κοινωνική, αλληλέγγυα οικονομία, η τεχνολογία στα χέρια μας! Ελεύθερο λογισμικό, ψηφιακή πάλη ενάντια στο copyright και τις πατέντες, do-it-yourself κατασκευές, εναλλακτική εκπαίδευση, ελεύθερη διάδοση της γνώσης, δικαίωμα στον αστικό χώρο(ελεύθεροι χώροι, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, ποδήλατο κλπ.), Νο Borders, δικαίωμα στην παγκόσμια υπηκοότητα, συμμετοχική, αντιεμπορευματική τέχνη.

Και τι θέλουμε από εσάς:

Εμείς θέσαμε μια γενική ατζέντα που δεν είναι δεσμευτική. Ούτως ή άλλως ο χαρακτήρας του playground θα διαμορφωθεί από όλους και όλες που θα συμμετέχουν σε αυτό. Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις μέρες της συνεύρεσής μας, θα θέλαμε μια πρώτη ανταπόκριση από τον κόσμο που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει:

- Ποια είναι τα κεντρικά ζητήματα στα οποία δραστηριοποιείται η συλλογικότητά σας? (Μικρή περιγραφή)

- Τι θα σας ενδιέφερε να κάνετε στο autonomous playground? (π.χ. οργάνωση κάποιας συζήτησης, παρουσίασης, παιχνιδιού, πρακτικής εφαρμογής (workshop)) (Μικρή περιγραφή)

- Είναι απαραίτητη κάποια υλικοτεχνική υποδομή, αν ναι μπορείτε να την καλύψετε?

- Υπάρχει κάποια προτίμηση όσον αφορά μέρα και ώρα?

- Γνωρίζετε άλλες ομάδες αντίστοιχου ενδιαφέροντος που πιστεύετε ότι πρέπει να συμμετάσχουν?

Ομάδα Virus
vasiannakon2004@yahoo.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57606110
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.