ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 13 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για τη Παγκόσμια ημέρα Νερού (22 Μαρτίου 2006) Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νερό
Δρ. Θόδωρος Κουσουρής , Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2006

Η παγκόσμια ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου) οφείλει νάναι γιορτή, αλλά γεννά θλίψη και ξέσπασμα αγανάκτησης για την απουσία Ορθολογικής Διαχείρισης του Νερού σε Εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, απαιτεί εδώ και τώρα, "Εθνική Αξιολόγηση των Επιφανειακών Νερών"  που εδώ και χρόνια τώρα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60ΕΕ που αποτελεί και Εθνική νομοθεσία.

Καθαρό και άφθονο νερό για όλους!

Η μέρα αυτή ας γίνει μέρα αφύπνισης  και εγρήγορσης, αλλά και πηγή ενημέρωσης που οφείλει να υπενθυμίζει το χρέος και τις υποχρεώσεις μας στη διατήρηση και προστασία του νερού, του φυσικού αυτού πόρου που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε και είναι υποχρέωσή τους να μας ακούνε, αλλά και επιτέλους ας φροντίσουν, επί της ουσίας, για το Νερό.

Όχι σε ευχολόγια, όχι με κραυγές απόγνωσης, αλλά ούτε και στα μεγαλεπήβολα έργα αναμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Εδώ και τώρα ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί να διασφαλιστεί νερό καθαρό και σε επάρκεια για τις επόμενες γενεές.

Και αξίζει να θυμηθούμε σήμερα –όχι μόνο για το νερό, αλλά και όλα εκείνα που αυτή τη στιγμή πλήττουν την κοινωνία- τα λόγια του γνωστού στοχαστή και ποιητή Μιχάλη Κατσαρού "...αλλά πάρτε μαζί σας και λίγο νερό, γιατί το μέλλον θα έχει ξηρασία".

Κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα για το νερό. Φαίνεται ότι ενδιαφέρει τους απανταχού κρατούντες να υπάρχει, έστω και κατ’ επίφαση κάποια γιορτή για το νερό, για το περιβάλλον, για τη γη. Μια συγκεκριμένη γιορτή, κάποια μέρα, οπότε "κρατούντες και κρατούμενοι", "αρμόδιοι και αναρμόδιοι" ασχολούνται μαζί της. Αυτή ειδικότερα τη μέρα, μέρα γιορτής φαίνεται ότι όλοι νοιάζονται για το νερό και την προστασία του. Και αυτή ακριβώς τη μέρα, Νερό και Κοινωνία, θα μπουχτίσουν από υποσχέσεις, διακηρύξεις, αφορισμούς και από λόγους και λόγια. Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει κάθε λίγο και λιγάκι για τα σκουπίδια και τους ΧΥΤΑ; Μήπως το ίδιο δεν θα συμβεί όταν στις αρχές του Ιουνίου θα κληθούμε να γιορτάσουμε τη παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον ; Συνήθως, τις άλλες μέρες δεν χρειάζεται, τίποτε άλλο να κάνουμε !! Αφού από την επόμενη ξαναμπαίνουν πάλι εμπρός τα μεγαλεπήβολα σχέδια για μεγάλα φράγματα και μεγάλες λιμνοδεξαμενές, ενώ όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι τα οράματα και οι στρατηγικές τους είναι μόνο για το σήμερα. ‘’Για να βγει και τούτη η μέρα καθαρή’’ όπως θάλεγε και ο ποιητής.

Η απορία μας παραμένει απορία, αλλά και η αδιαφορία τους για το αύριο είναι διάχυτη, αφού κάθε φορά τα σημαντικά ζητήματα... "περιμένουν του επόμενους αρμόδιους να σχεδιάσουν, να μελετήσουν και να υλοποιήσουν τη ζητούμενη "Ορθολογική Διαχείριση των Υδατικών Πόρων ανά Υδατικό Διαμέρισμα και Υδρολογική Λεκάνη". Πάντως, έχει ξεκινήσει – τύποις- σε Περιφερειακό επίπεδο το εύγλωττον  της ‘’Δημόσιας Διαβούλευσης’’, που όπως συνήθως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, αποτελεί "(συμ)παίγνιο", με λόγια, λόγους και εμβαλωματικές παρεμβάσεις και "ουδέν επί της ουσίας και επί του πρακτέου". Οσονούπω, θα κλιθούν οι ειδικοί επιστήμονες –και άλλοι, αμφιβόλου επιστημονικού κύρους ειδικοί για το εξειδικευμένο αντικείμενο- για να "κλείσουν" τις τρύπες του ανύπαρκτου συστήματος της "Εθνικής Αξιολόγησης των Επιφανειακών Νερών"  που εδώ και χρόνια τώρα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60ΕΕ.

Αλλοίμονο, και τούτο γιατί σε λίγα χρόνια με την έρπουσα λογική, οι πόλεις μας θα αναγκάζονται να ξεδιψούν από νερό αφαλάτωσης ή και από επεξεργασμένα αστικά λύματα, ενώ οι γεωργοί και πάλι θα τους ζητηθεί να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους  ή και να εγκαταλείψουν ακόμη και τις δραστηριότητές τους ή και θα τους υποσχεθούν κάποια έργα εκτροπής.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ακόμη άφθονο και καθαρό νερό σε πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδας, αλλά κατασπαταλιέται εξαιτίας της απουσίας ορθολογικής διαχείρισης.

Η χώρα χρειάζεται εφικτές στρατηγικές διαχείρισης των νερών της, χρειάζεται υλοποιήσιμες πρακτικές και συνεπείς προοπτικές για το αύριο.

Δρ. Θόδωρος Κουσουρής
Περιβαλλοντολόγος
πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Νερών
του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 290 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48497236
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.