ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 13 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εξοικονό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νερό
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2006

Εξοικονόμηση νερού:
Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία της Ν. Ευρώπης

Σε δημόσια εκδήλωση στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΟΓΟΥ της ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Νερού για τα Σχολεία της Ν. Ευρώπης, που εκπονείται, με την ευγενική υποστήριξη του Ταμείου Κοινωνικής Συνεισφοράς της TOYOTA Motor Europe και της TOYOTA Ελλάς, και τη συνεργασία των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Δ’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Χανίων (Περιβαλλοντικά Τμήματα), Α' και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων.

Ομιλητές ήταν οι:
- Ευγενία Φλογαΐτη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Μαργαρίτα Ιερωνύμου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς
- Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μελίτα Λαζαράτου, Υπεύθυνη Συντονισμού του εκπαιδευτικού προγράμματος και Χριστίνα Κάτσενου, Εκπαιδευτικός , Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Ο Νίκος Χρυσόγελος σε σύντομη ομιλία του που προηγήθηκε της παρουσίασης του προγράμματος, υπογράμμισε ότι οι μεσογειακές χώρες υποφέρουν ιδιαίτερα από την κακή διαχείριση των υδατικών πόρων. Επισήμανε ότι στόχος του προγράμματος , στο οποίο συμμετέχουν 1500 μαθητές ηλικίας 9 – 12 ετών είναι να μειωθεί η σπατάλη νερού στα σχολεία κατά 20% με απλές πρακτικές και σημείωσε ότι στη συγκρότηση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος καταβλήθηκε προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικές αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά και του θεωρητικού πλαισίου της επιστήμης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η Μαργαρίτα Ιερωνύμου, Δ/τρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Toyota Ελλάς αναφέρθηκε στο όραμα της ΤΟΥΟΤΑ τονίζοντας : «Στην ΤΟΥΟΤΑ, προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων στο περιβάλλον, τα ατυχήματα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ ταυτόχρόνα στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων στον άνθρωπο μέσω της άνεσης, της απόλαυσης και του ενθουσιασμού που προσφέρουν τα αυτοκίνητά μας. Αξίζει, νομίζω να σας αναφέρω ότι οι συνεχείς προσπάθειες της ΤΟΥΟΤΑ για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, απέδωσαν πάνω από τα αναμενόμενα. Παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 25% από το 2001, το 2004, η κατανάλωση νερού έφθασε στα 2.6 κυβικά μέτρα ανά αυτοκίνητο, 13% κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2005! Επίσης η Τoyota Ελλάς μείωσε στις εγκαταστάσεις της κατά 10% την κατανάλωση νερού μέσα στο 2005».

Τέλος, η Ευγενία Φλογαΐτη, αναφερόμενη στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιβαλλοντική εκπαίδευση υπογράμμισε ότι «οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ως εκφραστές του περιβαλλοντικού κινήματος και της κοινωνίας των πολιτών έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να παίξουν συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας κοινωνικοπολιτικής δυναμικής στο σχολείο και στο άνοιγμά του στην ζωή, στους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και στη σταδιακή μετεξέλιξη των εκπροσώπων της νέας γενιάς από παθητικούς αποδέκτες πληροφοριών σε ενεργούς πολίτες του σήμερα, που στοχάζονται κριτικά, νοηματοδοτούν την αειφορία, δεσμεύονται και δρουν για τη φύση, τη κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές»

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου ¶γγελος Γαβαλάς, ο Αντιδήμαρχος Ελευσίνας Χρήστος Φαρμάκης και οι υπεύθυνες των τμημάτων Περιβάλλοντος των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθηνών Αγλαΐα Καρίμαλη, Δ’ Αθηνών Δήμητρα Φλώρου και Δυτικής Αττικής Ευαγγελία Καλεράντε..

Στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα το νερό και μουσική επένδυση του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΜΙΛΙΕΣ:

Οι ομιλίες του Νίκου Χρυσόγελου από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της της Μαργαρίτας Ιερωνύμου από την Toyota Ελλάς στην παρουσίαση του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού πρόγράμματος για σχολεία της Ν. Ευρώπης για την Εξοικονόμηση νερού.

Η ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου

Εξοικονόμηση νερού: Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία της Ν. Ευρώπης

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με την ευγενική υποστήριξη του Ταμείου Κοινωνικής Συνεισφοράς της TOYOTA Motor Europe και της TOYOTA Ελλάς,  και τη συνεργασία των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Δ’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας,  Χανίων (Περιβαλλοντικά Τμήματα), Α' και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων, έχει ξεκινήσει από το Μάιο του 2005 ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την εξοικονόμηση νερού και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Γιατί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εξοικονόμηση νερού

Η έλλειψη  και η κακή διαχείριση του νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Οι μεσογειακές χώρες είναι ανάμεσα σε εκείνες που υποφέρουν περισσότερο. Η εξοικονόμηση νερού έχει αναγνωριστεί ως κεντρική προτεραιότητα διεθνώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική μέσα από την ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60), ενώ το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως έτος εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα με θεματικό περιβαλλοντικό περιεχόμενο «Νερό-Γαλάζιος Πλανήτης». Ωστόσο, η έλλειψη ενημέρωσης αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια συνειδητοποίησης του προβλήματος. Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νερό έχουν γίνει σε αρκετά σχολεία στην Ελλάδα, στην εξοικονόμηση νερού, όμως, δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία. Αντίθετα, παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες  και η Αυστραλία.

Δραστηριότητες του προγράμματος

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν πιλοτικά τουλάχιστον 1.500 μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, από 34 σχολεία, περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών όσο και εφαρμογή και επίδειξη ήπιων τεχνικών και μέτρων εξοικονόμησης νερού. Τα παιδιά συμμετέχουν εθελοντικά σε μια προσπάθεια να αποδείξουμε ότι με απλούς τρόπους και με πιο υπεύθυνη συμπεριφορά μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη νερού κατά 20%, κάτι που έχουν πετύχει σε άλλες χώρες. Παράλληλα, οι Δήμοι Ελευσίνας, Πετρούπολης και Αγ. Δημητρίου αναλαμβάνουν την επισκευή και αντικατάσταση συσκευών σε σχολεία με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της προσπάθειας των μαθητών για εξοικονόμηση νερού.

Ένα εκπαιδευτικό πακέτο, ελκυστικό, καινοτόμο, συμμετοχικό

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές και τους δασκάλους/ τις δασκάλες, υψηλής αισθητικής, που θέλουμε να είναι καινοτόμο και ελκυστικό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Βασικοί στόχοι του εκπαιδευτικού πακέτου επιδιώκουμε να είναι η συμβολή και πλαισίωση των προγραμμάτων ΠΕ που υλοποιούν οι σχολικές μονάδες, η ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα από ευέλικτα φύλλα εργασίας για τους μαθητές και η υποβοήθηση των εκπαιδευτικών με την κωδικοποίηση των στόχων και την παροχή βασικής πληροφορίας.

Το εκπαιδευτικό πακέτο αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας μέσα από τη συμβολή και τη συνεισφορά πολλών ανθρώπων - εργαζόμενων και εθελοντών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αλλά και των εκπαιδευτικών, τόσο μέσα από το συνεχή διάλογο στις διάφορες φάσεις προετοιμασίας όσο και μέσα από την επαφή μαζί τους, σε ημερίδες και βιωματικά εργαστήρια, όπου εκφράστηκαν οι σκέψεις, οι απόψεις και οι τάσεις σε σχέση με την εκπαιδευτική πράξη. Για ενημέρωση, ανταλλαγή εμπειριών και συνεργασία στη διαμόρφωση του υλικού διοργανώθηκαν 4 ημερίδες με θέμα την εξοικονόμηση νερού στα σχολεία:
- στην Αιτωλοακαρνανία (19/10/2005), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γρ. ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας, το ΚΠΕ Θέρμου και το Πνευματικό Κέντρο Δ. Αγρινίου,
- στον Αγ Δημήτριο (18/2/2006), σε συνεργασία με το γραφείο ΠΕ της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας,
- στα Χανιά (7/3/2006), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (σε συνέχεια μιας πρώτης συνάντησης τον Σεπτέμβριο 2005) καθώς και
- στην Ελευσίνα (13/3/2006), σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) Δυτικής Αττικής και Γ’ Αθήνας.

Τα θέματα του εκπαιδευτικού πακέτου αφορούν σε: γνωριμία, σημασία και αξία του νερού στη φύση και τους οργανισμούς, στον άνθρωπο, στην κοινωνία και τον πολιτισμό, χρήσεις του νερού, επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με το νερό, προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων

Το εκπαιδευτικό υλικό  αποτελείται από τρεις ενότητες:

1. Υλικό για τον εκπαιδευτικό: Βασικές πληροφορίες σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον για  το νερό και την εξοικονόμησή του, χρήσιμες στον εκπαιδευτικό, καθώς και σύντομη περιγραφή των στόχων κάθε ενότητας.

2. Φύλλα εργασίας για τους μαθητές που τους εισάγουν κατ’ αρχή στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων και μέσω αυτών στην απόκτηση γνώσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων κι αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών

3. Ένα πακέτο σε ηλεκτρονική μορφή (DVD) «παίζοντας, μαθαίνω για το νερό», με ιδέες και προτάσεις για επισκέψεις, παιχνίδια, σταυρόλεξα, παρατηρήσεις στο πεδίο, κατασκευές, πειράματα, θεατρικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά έργα μαθητών, ένα μέρος των οποίων αποτελεί προϊόν από προγράμματα ΠΕ σε σχολεία αλλά και ένα άλλο καινούργιες ιδέες και προτάσεις. Επίσης, περιλαμβάνει ήχους και μουσικές για το νερό από εκπαιδευτικούς.

Σύνδεση με την παιδαγωγική επιστήμη και την επιστήμη της ΠΕ

Στη συγκρότηση του πακέτου καταβλήθηκε προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικές αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά και του θεωρητικού πλαισίου της επιστήμης της ΠΕ: διαθεματικότητα (πολλές και διαφορετικές ενότητες), ενεργητική μάθηση (όχι απλή συσσώρευση γνώσεων, αλλά παρακίνηση των μαθητών να ανακαλύψουν τη γνώση), ομαδοσυνεργατική διδασκαλία (προϋποθέτει τη συνεργασία και αλληλεπίδραση των μαθητών), διαπολιτισμική διάσταση (από τη συνάντηση πολλών πολιτισμών στη Μεσόγειο και την ανάγκη για κοινή συνεργασίας και δράση), άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς (μια διάσταση που διαπερνά όλα τα φύλλα εργασίας και αποτελεί το αντικείμενο μιας ξεχωριστής ενότητας -τα περιβαλλοντικά προβλήματα απαιτούν την εμπλοκή όλων), επικέντρωση στην ΠΕ για το περιβάλλον (έμφαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα, τον κριτικό προβληματισμό, την ανάγκη δράσης για την επίλυσή τους), επικέντρωση σε μια κοινωνικά κριτική ΠΕ (που δίνει έμφαση όχι μόνο στην καλλιέργεια γνώσεων, αλλά και στη διερεύνηση στάσεων, αξιών, συμπεριφορών και δυνατοτήτων για δράση κι ενσωματώνεται σε πολλές ενότητες), ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση (προβολή και συνυπολογισμός όλων των απόψεων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και τη μελλοντική διατήρηση των ανθρώπινων κοινωνιών)

Το πρόγραμμα επιδιώκει να αποτελέσει τη βάση για πρωτοβουλίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ν.Α. Ευρώπη και Μεσόγειο, με τη δημιουργία και μιας ειδικής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας για ζητήματα νερού και ιδιαίτερα εξοικονόμησής του σε πολύ-γλωσσική βάση, με ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς από άλλες χώρες και συνέργιας με άλλες δράσεις.

Η ομιλία της Μαργαρίτας Ιερωνύμου,
Διευθύντριας Εταιρικής Επικοινωνίας της Toyota Ελλάς

Μαργαρίτα Ιερωνύμου
Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Toyota Ελλάς
Παρουσίαση προγράμματος για την εξοικονόμηση του νερού
Στοά του Βιβλίου – 20/03/2006

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή αλλά και χαρά για μένα να παρευρίσκομαι, ως εκπρόσωπος της Τoyota, στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει  το Δίκτυο Μεσόγειος SOS με αφορμή την έναρξη του Ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού  Προγράμματος για μαθητές, με αντικείμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους στην εξοικονόμηση νερού.

Η Τoyota πιστεύει ότι μια υπεύθυνη εταιρία πρέπει να εστιάζει την προσοχή της στην έγκαιρη δράση - προβλέποντας τα προβλήματα και λαμβάνοντας διορθωτικά μέτρα προτού καν εμφανιστούν τα προβλήματα αυτά. Αποτελεί συνεπώς καθήκον όλων όσων εμπλέκονται στη βιομηχανία του αυτοκινήτου να εργαστούν σκληρά ανταποκρινόμενοι στις μακροχρόνιες κοινωνικές αλλαγές, συνδυάζοντας την πρόνοια για το περιβάλλον αλλά και τα οφέλη για τους πελάτες τους μέσω της παροχής προϊόντων  υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πολλές φορές, η σκέψη του ανθρώπου λειτουργεί ως εξής: μπορούμε να έχουμε είτε κινητικότητα και οικονομική  ανάπτυξη, είτε καθαρό περιβάλλον.

Δηλαδή ή το ένα ή το άλλο, αλλά όχι και τα δυο.

Όμως, η  ΤΟΥΟΤΑ, οδηγούμενη από την κουλτούρα της, στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα και στην ουσία θεωρεί καθήκον της να επιλύσει αυτή την – φαινομενική – ασυμβατότητα, με την επιμονή της για εστίαση στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα.

Αυτή η φιλοσοφία είναι ενσωματωμένη στη  βασική αρχή της Toyota  “Today for Tomorrow”, «σήμερα για αύριο», που εμπνέει την ανάπτυξη των προϊόντων και της τεχνολογίας μας.

Σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον ενώ αναλαμβάνουμε δράση στο παρόν.

Το όραμα της ΤΟΥΟΤΑ μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: Εκμηδένιση και Μεγιστοποίηση.

Με δυο λόγια,  προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε  τις αρνητικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων στο περιβάλλον,  τα ατυχήματα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ ταυτόχρόνα στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων στον άνθρωπο μέσω της άνεσης, της απόλαυσης και του ενθουσιασμού που προσφέρουν τα αυτοκίνητά μας.

Κι αυτό ακριβώς το όραμα αντανακλάται στις στρατηγικές μας για τα προϊόντα και την παραγωγή.

Έχουμε  επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια στην έρευνα, με σκοπό τη δημιουργία αυτοκινήτων φιλικών στο περιβάλλον, τα οποία εκπέμπουν λιγότερα καυσαέρια. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικής τεχνογνωσίας που οδήγησε σε βελτιωμένους κινητήρες με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, την κατασκευή υβριδικών αυτοκινήτων και αρκετές άλλες καινοτομίες. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι το Prius, το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Παράλληλα, ως εταιρία με μακροπρόθεσμη προοπτική, εργαζόμαστε ταυτόχρονα σε πολλές τεχνολογικές επιλογές, καθώς πιστεύουμε ότι  η ενεργειακή πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με πρωτότυπες τεχνολογίες.

Ας στρέψουμε τώρα τη προσοχή μας για λίγο στον τομέα της παραγωγής και στις προσπάθειές μας να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την παραγωγή των οχημάτων.

Ως βασική της θέση, η Toyota στοχεύει να είναι όλα της τα εργοστάσια Πράσινα, Καθαρά και Αποδοτικά.

Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας παραγωγής, η Toyota εργάζεται για να πετύχει σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται, μια κορυφαία περιβαλλοντική απόδοση αναφορικά με:
Την εξοικονόμηση ενέργειας
Τη μείωση των εκπομπών CO2
Την απαγόρευση χρήσης δυνητικά επικίνδυνων ουσιών,
Τη μείωση διαφυγής Πτητικών Οργανικών Ενώσεων κατά τη βαφή,
Και τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων
Τη μείωση της κατανάλωσης νερού

Αξίζει, νομίζω να σας αναφέρω ότι οι συνεχείς προσπάθειες της ΤΟΥΟΤΑ για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, απέδωσαν πάνω από τα αναμενόμενα.

Παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 25% από το 2001, το 2004, η κατανάλωση νερού έφθασε στα 2.6 κυβικά μέτρα ανά αυτοκίνητο, 13% κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί για το  2005! Επίσης η Τoyota Ελλάς μείωσε στις εγκαταστάσεις της κατά 10% την κατανάλωση νερού μέσα στο 2005.

Είναι σαφές, βέβαια, πως στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η Πολιτεία, η Επιστημονική Κοινότητα καθώς και οι εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, εκτιμούμε πως και οι εταιρίες έχουν την  υποχρέωση να συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή μεθόδων και πρακτικών που θα συμβάλουν στην άμβλυνση του τεράστιου θέματος του περιβάλλοντος.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Med SOS, αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός στην όλη προσπάθεια εποικοδομητικής συνεισφοράς, με στόχο πάντα την ανεύρεση βιώσιμων λύσεων για τις πόλεις και τον πλανήτη όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. ¶λλωστε, πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο αν δεν στραφούμε στη νέα γενιά, στους ατέλειωτους ορίζοντες που πλαισιώνουν τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τα είναι και τα θέλω τους.

Με στόχο την υποστήριξη τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών και ως έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της ΤΟΥΟΤΑ στην  ανάπτυξη δράσεων οι οποίες θα βοηθήσουν στην αφομοίωση μεθόδων και ενεργειών που στοχεύουν στη περιβαλλοντική ευαισθησία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, δραστηριοποιείται το  Ταμείο Κοινωνικής Συνεισφοράς της ΤΟΥΟΤΑ Ευρώπης.  Κινούμενη στα πλαίσια της ίδιας ακριβώς φιλοσοφίας, η Τoyota Ελλάς είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία με το Ταμείο Κοινωνικής Συνεισφοράς της ΤΟΥΟΤΑ Ευρώπης έχει επί σειρά ετών στηρίξει αξιόλογα προγράμματα και σημαντικούς Οργανισμούς είτε σε πανευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη λειτουργία του προγράμματος, και να τονίσω, όχι μόνο την ευθύνη της Toyota, αλλά όλων μας, στην  ανάγκη να αναζητήσουμε τρόπους να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να θεμελιώσουμε εκ νέου ένα καλύτερο κόσμο, ένα φιλικό περιβάλλον που είχαμε και χαλάσαμε, μια φύση που θα της επιτρέψουμε να υπάρχει για να εξακολουθούμε κι εμείς να υπάρχουμε.  

Σας Ευχαριστώ

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
medsos@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 274 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48496519
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.