ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ολοκλήρωση των καλοκαιρινών προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
ΑΡΧΕΛΩΝ , Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2006

Για μια ακόμα χρονιά ολοκληρώθηκαν τα καλοκαιρινά προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας που ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει με συνέπεια για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά στις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης, στο Ρέθυμνο από την πόλη μέχρι τη Σκαλέτα, στα Χανιά από Κάτω Σταλό μέχρι Κολυμπάρι και στο Ηράκλειο στον κόλπο της Μεσσαράς.

υστυχώς ο αριθμός των φωλιών ήταν φέτος χαμηλός, γεγονός που, όμως, δεν είναι ανησυχητικό, καθώς ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και μάλλον πρόκειται για περιοδικό φαινόμενο.

Έτσι στην Κρήτη φέτος είχαμε 249 φωλιές, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις 500 φωλιές που μπορεί να δώσει η Κρήτη.

Σε αντίθεση το πρόγραμμα ενημέρωσης επέδειξε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που ενημερώθηκαν στους σταθμούς ενημέρωσης, στις παρουσιάσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και στην παραλία κατά τη διάρκεια της εργασίας πεδίου. Στην Κρήτη φέτος ενημερώθηκαν 50.000 χιλιάδες άνθρωποι.

Σημαντικό ήταν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και στην περιβαλλοντική αγωγή. Έγιναν περίπου 60 ζωντανές παρουσιάσεις σε σχολεία της Κρήτης και ενημερώθηκαν γύρω στα 2.500 χιλιάδες παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους.

Στον αριθμό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των ατόμων που ενημερώθηκαν μέσω των φορητών εκπαιδευτικών πακέτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η φετινή χρονιά ήταν σημαντική για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη, γιατί πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πράγμα που από τη μια δείχνει πως οι καθ’ ύλη αρμόδιοι ευαισθητοποιούνται όλο και πιο πολύ για το περιβάλλον ανταποκρινόμενοι στα πιο σύγχρονα αιτήματα της εποχής μας και επενδύοντας στο μέλλον που δεν είναι άλλο από ένα υγιές περιβάλλον.

Η πρώτη συνεργασία είναι αυτή με το Δήμο Αρκαδίου ο οποίος επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία ανακαίνισε το παλιό σχολείο στο Παγγαλοχώρι, για να λειτουργήσει ως Σταθμός Α΄ Βοηθειών για τραυματισμένες χελώνες και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Η δεύτερη συνεργασία ήταν αυτή με το Δήμο Πλατανιά ο οποίος επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, αλλά και τη διαφύλαξη της ανέγγιχτης ακόμα παραλίας του Πύργου Ψηλονέρου πρώτα τοποθέτησε ενημερωτικές πινακίδες και στη συνέχεια άλλαξε τα συμβατικά φωτιστικά με φωτιστικά νατρίου, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς άλλος δήμος στην Ελλάδα και ίσως ούτε στη Μεσόγειο.

Και τέλος ο Δήμος Ρεθύμνου κάλυψε τα έξοδα και έδωσε την άδεια να βαφτούν τα φωτιστικά κατά μήκος της παραλιακής προκειμένου να μειωθεί η φωτορύπανση.

Παρόλα αυτά, όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η κατάσταση των παραλιών ωοτοκίας της Κρήτης είναι καλή ή η επιθυμητή.

Σε μερικά σημεία η κάλυψη της παραλίας από ξαπλώστρες ξεπέρασε το 70% εκδιώκοντας τις χελώνες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε κάθε πρωινή παρατήρηση υπήρχαν τουλάχιστον δέκα ανεπιτυχείς έξοδοι χελωνών λόγω πρόσκρουσης σε ξαπλώστρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο νόμος για τη χρήση της παραλίας ορίζει πως οι ξαπλώστρες πρέπει να είναι στοιβαγμένες ακόμα και τη μέρα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους λουόμενους να επιλέγουν μόνοι τους το σημείο στο οποί επιθυμούν να τοποθετήσουν την ξαπλώστρα ή την ομπρέλα τους καθώς η παραλία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι κοινόχρηστος χώρος.

Όμως και η φωτορύπανση σε ορισμένα σημεία έφτανε το 100%, για να μην αναφερθούμε στις παράνομες δραστηριότητες, όπως beach parties, οχήματα στην παραλία και, βέβαια, την αυθαίρετη δόμηση.

Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να προβληματίσουν όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε η κάθε νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τις θαλάσσιες χελώνες και συνακόλουθα για τον τόπο μας, τη φυσική μας κληρονομιά και την ίδια μας τη ζωή, καθώς το να συνεχίζουν οι θαλάσσιες χελώνες να επισκέπτονται τις παραλίες μας σημαίνει πως σε αυτές τις παραλίες και σε αυτές τις θάλασσες μπορούμε και εμείς και τα παιδιά μας και οι επισκέπτες του νησιού να ξαναγυρίζουμε και να απολαμβάνουμε όλα όσα η φύση απλόχερα χάρισε σε αυτό το νησί.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την έρευνα, την περίθαλψη και την διαχείριση των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.

ΑΡΧΕΛΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ
ΣΟΛΩΜΟΥ 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ./FAX: 210 5231342
www.archelon.gr
stps@archelon.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253839
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.