ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΕ ΣΤΑΛΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πρ. Χανίων , Κυριακή, 28 Σεπτέμβριος 2003

Χανιά, 28-9-2003

Πρόγραμμα "Εθελοντισμός και περιβάλλον"

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΕ ΣΤΑΛΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Στα πλαίσια του Προγράμματος "Εθελοντισμός και Περιβάλλον" που υλοποιεί η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με τη συμμετοχή εθελοντών γίνεται προσπάθεια παρακολούθησης κι εντοπισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων - οι ακτές του Βόρειου άξονα του Νομού Χανίων.

Έτσι, το πρωί του Σαββάτου 27-9-2003, ομάδα εθελοντών επισκέφτηκε τις παραλίες του Κάτω Σταλού και της Αγίας Μαρίνας, σε συνεργασία με τους εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων". Οι εθελοντές των δύο προγραμμάτων προστασίας της φύσης του Νομού Χανίων περπάτησαν μαζί στις παραλίες αυτές κι έκαναν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

Οι παραλίες του Κάτω Σταλού και της Αγίας Μαρίνας είναι αμμώδεις στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αποτελούν έτσι περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Carretta carretta, η οποία απειλείται με εξαφάνιση. Η παρουσία και ωοτοκία της θαλάσσιας αυτής χελώνας σε μια ακτή είναι δείγμα καθαρότητας της ακτής, ωφέλιμη για τους ανθρώπους (τρέφεται με τσούχτρες μεταξύ άλλων), και σοβαρός λόγος για να αποκτήσει μια ακτή "γαλάζια σημαία" και να διεκδικήσει έτσι τουρισμό που σέβεται τη φύση και τον τόπο τον οποίο επισκέπτεται.

Δυστυχώς, οι παραλίες αυτές -ιδίως η Αγία Μαρίνα- είναι γεμάτες με χιλιάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες που σε αρκετά σημεία φτάνουν μέχρι τη θάλασσα ή καλύπτουν όλη σχεδόν την παραλία παρά τη διάταξη του νόμου που επιτρέπει την κάλυψη μιας παραλίας με ομπρέλες και ξαπλώστρες μέχρι 50%. Αυτό δεν διώχνει μονάχα τις θαλάσσιες χελώνες (ιδίως εφ' όσον δεν μαζεύονται τουλάχιστον οι ξαπλώστρες το βράδυ) αλλά και τους τουρίστες και τους επισκέπτες της παραλίας που δεν επιθυμούν να είναι ο ένας επάνω στον άλλο.

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί τόσο τις θαλάσσιες χελώνες όσο και τους ανύποπτους κολυμβητές είναι η παρουσία τζετ σκι και άλλων τέτοιων θαλάσσιων σπορ σε αυτές τις πολυσύχναστες παραλίες.

Αρνητική για τις θαλάσσιες χελώνες είναι η ύπαρξη φώτων προς τη μεριά της παραλίας το βράδυ, καθώς αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα οδηγούν αντί για τη θάλασσα στις παρακείμενες επιχειρήσεις όπου είτε πεθαίνουν από αφυδάτωση το πρωί, είτε τα σκοτώνουν αδέσποτοι σκύλοι που επίσης κυκλοφορούν αρκετοί στις παραλίες αυτές. Διαπιστώσαμε την ύπαρξη τέτοιων φώτων προς την παραλία ακόμη και μπροστά από φωλιά θαλάσσιας χελώνας την οποία είχαν εντοπίσει και σημαδέψει οι εθελοντές του "Αρχέλωνα"!

Υπάρχει ακόμη πρόβλημα ηχορύπανσης το βράδυ, κάτι που ενοχλεί τους τουρίστες κι επισκέπτες αλλά και επηρεάζει την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας. Υπάρχουν νυχτερινά κέντρα ακόμη και χωρίς κανένα μέτρο ηχομόνωσης (ή και υπαίθρια με δυνατή μουσική, παρ' ότι πρόκειται ουσιαστικά για κατοικημένη περιοχή).

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η συνεχής και χωρίς όρους οικοδόμηση της περιοχής κοντά στην παραλία (χτίζονται κι άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε μια περιοχή ήδη κορεσμένη τουριστικά -άραγε βάσει ποιου σχεδιασμού;).

Σε κάποια σημεία ήδη παρατηρείται διάβρωση, με αποτέλεσμα να χάνεται η άμμος και κομμάτια της παραλίας να καταλαμβάνονται πλέον από τη θάλασσα (π.χ. στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας μεταξύ του κλαμπ "Σαφάρι" και της "Γοργόνας").

Σε κάμποσα σημεία υπήρχαν επίσης ίχνη από μοτοσικλέτες και τζιπ στην άμμο, που δείχνουν την παρουσία τους στην παραλία τη νύχτα, κάτι που είναι επικίνδυνο τόσο για τις χελώνες όσο και για τους ανθρώπους.

Δεν θα παραλείψουμε όμως να αναφέρουμε και την ύπαρξη ελάχιστων σκουπιδιών αλλά και την παρουσία σε αρκετά σημεία της παραλίας κάδων ανακύκλωσης αλουμινίου, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 114 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233003
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.