ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 16 Απρ 2021
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Νερό
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2005

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Το παγκόσμιο πρόβλημα

Η έλλειψη νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Πάνω από 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη ή κακή ποιότητα του νερού. Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους πέντε κατοίκους του μικρού μας πλανήτη, δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν. Κάθε στιγμή τα μισά κρεβάτια των νοσοκομείων καταλαμβάνονται από ασθενείς που υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Στην Κίνα, Ινδία και Ινδονησία πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών διάρροιας διπλάσιος αριθμός ανθρώπων σε σχέση με αυτούς από AIDS. Αν δεν αλλάξουν οι τάσεις μέσα στα επόμενα είκοσι (20) χρόνια οι μισοί περίπου άνθρωποι (3,5 δισεκατομμύρια) θα ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, στην Αφρική και αλλού πρέπει να περπατάνε πολλές ώρες κάθε μέρα για να κουβαλήσουν το νερό που πίνουν.

Από έλλειψη και ακατάλληλη διαχείριση του νερού υποφέρει έντονα και η Μεσόγειος. Το 80% του πληθυσμού των Μεσογειακών χώρων έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, αν και πολλές περιοχές προμηθεύονται πόσιμο νερό από άλλες πόλεις ή καταφεύγουν σε εμφιαλωμένο νερό (μεταξύ άλλων περιοχές όπως η Κόρινθος ή νησιά του Αιγαίου). Μεταξύ όμως του αγροτικού πληθυσμού των νότιων ακτών της Μεσογείου, μόνο το 60% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Η Ισπανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αθήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της δίψας, εξ αιτίας ανάλογης ξηρασίας και κακής διαχείρισης των υδατικών πόρων. Στη Μεσόγειο έχει χαθεί το 50 % (σε ορισμένες περιοχές και το 90%) των υγροτόπων της. Πέρσι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, πέθαναν 30.000 πουλιά και πολλές χιλιάδες ψάρια στη λίμνη Κορώνεια, εξ αιτίας της ασυνήθιστα χαμηλής στάθμης του νερού και της ρύπανσης. Χρόνιο είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας στις Κυκλάδες και σε ορισμένα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τους θερινούς μήνες και συνεχώς επιδεινώνεται: 20 τουλάχιστον νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Και είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν και άλλο, γιατί όλοι οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι μια από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στη Μεσόγειο είναι η σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων.

Το νερό ως κοινωνικό και περιβαλλοντικό αγαθό

Το νερό είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο αλλά και για τις άλλες μορφές ζωής. Τα κύτταρά μας μπορούν να ζουν και να αναπαράγονται χάρη στην παρουσία και τις ιδιότητες του νερού. Πάνω από τα δύο τρίτα του σώματός μας είναι νερό. Το νερό είναι πηγή ζωής, δημιουργίας αλλά και αναψυχής. Μας αρέσει να κολυμπάμε και να παίζουμε στο νερό. Χωρίς φαγητό επιβιώνουν οι άνθρωποι κάποιες βδομάδες, χωρίς νερό, όμως, ελάχιστες μέρες. Μπορείτε να φανταστείτε τα πουλιά να ζουν χωρίς νερό ή τα ψάρια να ζουν έξω από το νερό; Το νερό είναι εξίσου απαραίτητο σε μας και στα διάφορα είδη της φύσης. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό. Τον Νοέμβριο του 2003 η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα αναγνώρισε ως θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ανθρώπων την πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού για προσωπική και οικιακή χρήση. Παράλληλα η ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60) αναγνωρίζει με σαφήνεια ότι πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ποιότητα και υψηλή ποσότητα νερού όχι μόνο για τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών αλλά και για τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων και δεσμεύει στη διασφάλιση όχι μόνο των φυσικοχημικών αλλά και των οικολογικών / βιολογικών χαρακτηριστικών των υδάτων. Το Μάρτιο 2005 ξεκίνησε η 10ετής καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Νερό για Ζωή" (Water for Life). Οι Στόχοι της Δεκαετίας, που υιοθετήθηκαν το 2000, αποτελούν το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η παγκόσμια κοινότητα για να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν να κάνουν με την κακή ποιότητα ή με την έλλειψη επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού.

Το νερό στοιχείο σύγκρουσης ή συνεργασίας;

Η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών “Νερό για τη Ζωή, Νερό για τους Ανθρώπους” (2003), εντοπίζει 263 διεθνείς διασυνοριακές λεκάνες απορροής, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αιτία συγκρούσεων για το νερό. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν το 45 % της επιφάνειας της ξηράς στον πλανήτη και επηρεάζουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και 145 κράτη.

Στη Μέση Ανατολή, η διαχείριση των υδατικών πόρων έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σοβαρές πηγές έντασης μεταξύ του Ισραήλ αφ’ ενός, των Παλαιστινίων και της Συρίας από την άλλη, ενώ στη δεκαετία του ’80, η διαχείριση των υδάτων του Ευφράτη αποτελούσε μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ. Η κρίση των νερών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Συρίας για τις συμφωνίες Orontus και Nahr el Kabir, και η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σχετικά με το σχέδιο νερού Hasbani και την πηγή Wazzani (στην οποία ενεπλάκησαν τα ΗΕ, οι ΗΠΑ και οι ΕΕ) αποδεικνύουν τη σημασία που έχει η διαχείριση των νερών ως καταλύτης για συνεργασία αντί για αιτία συγκρούσεων.   

Αλλά εκτός των γεωπολιτικών συγκρούσεων γύρω από το νερό, παρόμοιες συγκρούσεις βλέπουμε μεταξύ περιοχών ή χρήσεων: η Αττική, για παράδειγμα, αφαιρεί υδατικούς πόρους από την Αιτωλοακαρνανία (δέσμευση νερών από τους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο), ενώ συνεχίζονται τα σχέδια για εκτροπή του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πολιτικής για βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Συχνά, συγκρούσεις αναπτύσσονται γύρω από την ποσότητα νερού που είναι διαθέσιμη για διάφορες χρήσης (γεωργία- αστικά κέντρα, μόνιμοι κάτοικοι-γεωργική παραγωγή-τουρισμός κλπ) ή μεταξύ ανθρώπινων αναγκών, οικονομικών δραστηριοτήτων και φυσικών λειτουργιών (δάση, υγρότοποι, ποτάμια κα).

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι το νερό είναι "αγαθό σε ανεπάρκεια" το 40-45% του νερού υψηλής ποιότητας που καταναλώνεται στα νοικοκυριά του ανεπτυγμένου κόσμου χρησιμοποιείται κυρίως στην τουαλέτα και για κάλυψη αναγκών που δεν απαιτούν ποιότητα νερού όπως αυτή του πόσιμου.

Διατήρηση νερού, εξοικονόμηση νερού: η βασικότερη πηγή νερού

Είναι φανερό ότι απαιτείται πλέον μια πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60) έρχεται να θέσει το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, με στόχο να επιτευχθεί μέχρι το 2015 καλή κατάσταση για όλα τα επιφανειακά και υπόγεια νερά της Ευρώπης, μέσω της κατάρτισης ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης.
 
Είναι αναγκαία, όμως, μια νέα κουλτούρα για το νερό που θ' διασφαλίζει ότι η κάλυψη των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών (νερό για τη ζωή και νερό για βιώσιμη ανάπτυξη) δεν αγνοεί την υποχρέωση να εξασφαλίζουμε νερό και για τις ανάγκες των φυσικών οικοσυστημάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η διατήρηση των υδατικών πόρων κυρίως μέσω της εξοικονόμησης νερού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα όλο και περισσότερο για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.

Αλλαγές σε πολιτικές, προτεραιότητες αλλά και σε καθημερινές συνήθειες με στόχο την εξοικονόμηση νερού είναι σήμερα μια επείγουσα προτεραιότητα. Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων προϋποθέτει ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων. Η σημερινή σπάταλη διαχείριση του νερού είναι ευθύνη και των διαφορετικών φορέων της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων και ο πολίτης μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της σπατάλης νερού μέσα στην πόλη και στη διατήρηση των υδατικών πόρων για τα οικοσυστήματα, αφού για παράδειγμα μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο όφελος για το περιβάλλον (αλλά και την οικογενειακή οικονομία):

...Όταν μια βρύση στάζει σταγόνα-σταγόνα μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να αδειάσει νερό που θα επαρκούσε για να γεμίσουμε τουλάχιστον 35 φορές μια μπανιέρα.

...Ένα καζανάκι που τρέχει μπορεί να αδειάζει μέσα σε μια μέρα νερό που θα πίναμε σε 50 μέρες.

...Όταν πλένουμε τα δόντια μας ή τα χέρια μας αφήνοντας συνεχώς τη βρύση ανοικτή, χωρίς να τη χρειαζόμαστε, σπαταλάμε μέσα σε ένα λεπτό νερό που θα γέμιζε 10 μεγάλα μπουκάλια.

"Απαιτούνται σήμερα βαθιές αλλαγές στο σύστημα αξιών μας, στην κατανόηση της φύσης, στις ηθικές μας αρχές και στον τρόπο ζωής μας. Συνοπτικά, υπάρχει ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας, για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για το νερό. Μια Νέα Κουλτούρα για το Νερό που θα δέχεται μια ολιστική προσέγγιση και υα αναγνωρίζει τις πολλαπλές διαστάσεις των ηθικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και συγκινησιακών αξιών που εμπεριέχονται στα υδατικά οικοσυστήματα. Στη βάση της παγκόσμιας αρχής του σεβασμού για τη ζωή, ποτάμια, λίμνες, πηγές, υγρότοποι και υπόγεια αποθέματα πρέπει να θεωρούνται ως "Κληρονομιά της Βιόσφαιρας" και θα πρέπει να δια-κυβερνώνται από τις κοινότητες και τους δημόσιους φορείς με στόχο τη διασφάλιση της δημοκρατικής και βιώσιμης διαχείρισής τους…"
(από την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για Μια Νέα Κουλτούρα για το Νερό", Μαδρίτη 18/2/2005, την οποία συνυπέγραψε και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS)

Το σημείο κλειδί για την προώθηση μιας Νέας Κουλτούρας για το Νερό είναι η ενδυνάμωση των προσπαθειών εκπαίδευσης. Το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως έτος με θεματικό περιβαλλοντικό περιεχόμενο «Νερό-Γαλάζιος Πλανήτης». στο πλαίσιο της "Δεκαετίας εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα". Προγράμματα εκπαίδευσης πάνω στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση νερού έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ισπανία και η Αυστραλία, παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα σημαντική έλλειψη παρόμοιας εμπειρίας και κατάλληλου υλικού σε Μεσογειακές χώρες.

Η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στην εξοικονόμηση του νερού γίνεται ακόμα πιο επείγουσα εξ αιτίας της ριζικής αλλαγής στον τρόπο ζωής μας. Στα χωριά, οι προηγούμενες γενιές κουβαλούσαν το νερό που έπιναν από πηγάδια και γεωτρήσεις. Στις πόλεις, ελάχιστες συνοικίες διέθεταν σύστημα ύδρευσης. Οι περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων έπρεπε να μεταφέρουν το νερό στο σπίτι από τις βρύσες της γειτονιάς. Σήμερα, το νερό τρέχει άφθονο από τη βρύση, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ύπαρξης απεριόριστων υδατικών αποθεμάτων, ενώ οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν πως φτάνει το νερό στη βρύση μας.

Εξοικονόμηση νερού στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το Δίκτυο Μεσόγειος SOS με την ευγενική υποστήριξη του Ταμείου Κοινωνικής Συνεισφοράς της ΤΟΥΟΤΑ Motor Europe και της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς, έχει ξεκινήσει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την εξοικονόμηση νερού και τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ειδικούς επιστήμονες καθώς και με την υποστήριξη, κατ' αρχή, των Δήμων Ελευσίνας, Αγ. Δημητρίου και Πετρούπολης και όσων άλλων ΟΤΑ ενδιαφερθούν στη συνέχεια. Το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν, τουλάχιστον, 1000 μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, περιλαμβάνει τόσο δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών όσο και εφαρμογή ήπιων τεχνικών και μέτρων εξοικονόμησης νερού.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών:

- πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές παρουσιάσεις στους μαθητές,

- δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα "Παίζοντας, μαθαίνουμε να περιορίζουμε τη σπατάλη νερού..."

Εκτός από τη συνεργασία με τους μαθητές προβλέπεται, επίσης:

- η οργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε θέματα εξοικονόμησης νερού στο σχολείο?

- η δημιουργία, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού υλικού για τους δασκάλους και τους μαθητές, που αποτελείται από 20 ωριαία «μαθήματα» για το νερό και τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων, παιχνίδια, και προτεινόμενες συμπληρωματικές δραστηριότητες χωρισμένο σε τρεις ενότητες: πληροφοριακό υλικό για τον εκπαιδευτικό, πληροφοριακό υλικό για το μαθητή καθώς και δραστηριότητες για τα μαθητή ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να μάθε μέσα από πρωτοβουλίες και παιχνίδια.

- η λειτουργία μιας ιστοσελίδας σε πολύ-γλωσσικό περιβάλλον με πληροφορίες για καλές πρακτικές εξοικονόμησης και βιώσιμης διαχείρισης νερού.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε σχολεία θα ξεκινήσει με τη συνεργασία των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των συμμετεχόντων Δήμων.

Η ευαισθητοποίηση συνδυάζεται με ήπιες, χαμηλού κόστους τεχνικές λύσεις εξοικονόμησης νερού που θα υλοποιήσουν στα σχολεία οι Δήμοι που συνεργάζονται: αλλαγές σε βρύσες, καζανάκια εξοικονόμησης νερού, έλεγχοι διαρροών δικτύου.
 
¶μεσος στόχος του προγράμματος είναι να καταδειχθεί ότι, με απλούς τρόπους και με πιο υπεύθυνη συμπεριφορά μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη νερού τουλάχιστον κατά 20%. Κάτι που έχουν πετύχει σε άλλες χώρες.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι, οι μαθητές, μέσα από την ενημέρωση και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος, να γίνουν "δάσκαλοι" των μεγάλων στην προσπάθεια να σταματήσει η σπατάλη νερού.

Μερικά παραδείγματα εξοικονόμησης νερού:

Όταν η Αττική έφτασε στα όρια της δίψας, η εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, σε συνδυασμό με αύξηση του τιμολογίου είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 30% περίπου. Η απομάκρυνση του κινδύνου και ο εφησυχασμός με τα έργα δέσμευσης του νερού από τον Εύηνο ποταμό είχαν ως αποτέλεσμα όμως η κατανάλωση νερού όχι μόνο να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα αλλά και να αυξηθεί επιπλέον κατά 30%. Αντίθετα, σε πολλές περιοχές έχουν ήδη αναπτυχθεί προγράμματα εξοικονόμησης νερού και ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ο ενεργός ρόλος των μαθητών σε όλα τα πετυχημένα παραδείγματα εξοικονόμησης νερού είναι πρωταρχικής σημασίας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού:
 
Water Conservation Plan Guidelines

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Ε.Ρ.Α) των ΗΠΑ έχει επεξεργαστεί τις κατευθυντήριες γραμμές ενός Σχεδίου Διατήρησης του Νερού ("Water Conservation Plan Guidelines"). Αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται από τις δημόσιες αρχές εφόσον επιθυμούν να λάβουν δημόσια χρηματοδότηση για τις υποδομές τους (π.χ. για μια μονάδα πόσιμου νερού, την επέκταση του δικτύου κα). Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν διαφοροποιημένο σκοπό και περιεχόμενο σε σχέση με τρία επίπεδα εφαρμογής: βασικό, ενδιάμεσο και προωθημένο. Οι Βασικές Κατευθυντήριες Γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να φορείς που εξυπηρετούν πληθυσμό μέχρι 10.000 άτομα. Οι Ενδιάμεσες για πληθυσμούς μεταξύ 10.000 και 100.000 ατόμων ενώ οι Προωθημένες για πληθυσμούς άνω των 100.000. Μέτρα διατήρησης των υδατικών πόρων περιλαμβάνουν τις μίνιμουμ απαιτήσεις κάθε προηγούμενου επιπέδου καθώς και επιπλέον υποχρεώσεις:

Βασικό
Ενδιάμεσο
Προωθημένο
Μετρήσεις
Επιθεωρήσεις
Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση νερού
Έλεγχοι απωλειών
Αναπροσαρμογή
Εκπτώσεις και κίνητρα
Κοστολόγηση, τιμολογιακή πολιτική
Διαχείριση πιέσεων
Κανονισμοί
Πληροφόρηση και εκπαίδευση
Αποτελεσματικότητα τοπίου
Ολοκληρωμένη διαχείριση πόρων

Μεταξύ άλλων τα σχέδια περιλαμβάνουν εξειδικευμένους στόχους για διατήρηση των νερών, καταγραφή των στοιχείων για τα νερά σε βάσεις δεδομένων, έλεγχο διαρροών, πρόβλεψη ζήτησης νερού, αναλυτικό σχέδιο δράσεων, επιλογή μέτρων διατήρησης των υδατικών πόρων κλπ. Η δημιουργία μιας δημόσιας επιτροπής για την παρακολούθηση της οργάνωσης και εκτέλεσης του σχεδίου από την αρχή καθώς και ο ευρύτατος δημόσιος διάλογος σχετικά με τα κόστη και οφέλη από εναλλακτικά σχέδια είναι μέσα στις υποχρεώσεις.

Βοστόνη

Η Βοστόνη θεωρείται ως ένα πολύ καλό παράδειγμα σε θέματα εξοικονόμησης νερού. Ως συνέπεια της αντίδρασης του τοπικού πληθυσμού σε σχέδια εκτροπής του ποταμού Connecticut για την ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων για νερό, ο τότε κυβερνήτης Δουκάκης ενθάρρυνε τη υπηρεσία ύδρευσης να υιοθετήσει μια στρατηγική που περιελάμβανε:

- Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχου διαρροών που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% της ποσότητας νερού που δεν καταγράφονταν στη μητροπολιτική περιοχή στο διάστημα 1987 - 1992. Οι πολίτες και οι κοινότητες προχώρησαν σε δικούς τους ελέγχους και επιδιορθώθηκαν πάνω από 2000 μεγάλες διαρροές. Η πόλη της Βοστόνης, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε το 1976 περίπου 150 εκατομμύρια γαλόνια τη μέρα (mgd), με τη μισή ποσότητα να μην καταγράφεται, ενώ το 1992 χρειάζονταν μόνο 99 εκατομμύρια γαλόνια τη μέρα.

- Μείωση της τελικής κατανάλωσης νερού με δωρεάν προμήθεια των τελικών χρηστών με υδραυλικά συστήματα εξοικονόμησης νερού, με ψήφιση νομοθεσία για χρήση συσκευών εξοικονόμησης νερού στις νέες κατοικίες, με αύξηση των τελών ύδρευσης κι αποχέτευσης. Μεταξύ 1990 και 1994, οι αρχές ύδρευσης εγκατέστησαν συσκευές εξοικονόμησης νερού σε 362.000 κατοικίες, κάτι που οδήγησε σε εξοικονόμηση 6-8 εκατομμυρίων γαλονιών νερού τη μέρα στη μητροπολιτική περιοχή της Βοστόνης. Οι επιθεωρήσεις για διαρροές επεκτάθηκαν και σε υπηρεσίες και βιομηχανίες ενώ ακολουθήθηκαν από προγράμματα αναπροσαρμογής. Το μέσο ετήσιο κόστος ανά νοικοκυριό για ύδρευση κι αποχέτευση υπερ-τριπλασιάστηκε μεταξύ 1986 και 1997.

- Οι κοινότητες που δεν είχαν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο νερού, ενθαρρύνθηκαν να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τις δικές τους πηγές αντί να συνδεθούν με το μητροπολιτικό δίκτυο και να αξιοποιήσουν τοπικές πηγές. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν προγράμματα προστασίας των αποθεμάτων νερού ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ομοσπονδιακού νόμου για το πόσιμο νερό. Το 1990 διατέθηκαν 17,9 εκατομμύρια U.S για την ανάπτυξη ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος και κατάλληλου εξοπλισμού για την παρακολούθηση και τον έλεγχο παραμέτρων καιρικών, προμήθειας και απαιτήσεων που μπορούν να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο ένα κατάλληλο μίγμα στρατηγικών διαχείρισης του νερού σε ανταπόκριση πραγματικών ή πιθανών καταστάσεων (“trigger planning”).

Ως αποτέλεσμα αυτής της ολοκληρωμένης πολιτικής, ενώ η μελέτη του1986 που πρότεινε την εκτροπή του ποταμού προέβλεπε αύξηση της κατανάλωσης νερού στο επίπεδο των 390 εκατομμυρίων γαλονιών τη μέρα για το 1990 and των 450 εκατομμυρίων γαλονιών τη μέρα το 2020, η συνολική μητροπολιτική κατανάλωση περιορίστηκε στα 284 εκατομμύρια γαλόνια τη μέρα το 1991 και στα 220 εκατομμύρια γαλόνια τη μέρα τον Ιανουάριο 1993. Το συνολικό κόστος του προγράμματος έφτασε τα 22,1 εκατομμύρια U.S $, κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την επένδυση ύψους 89-396 εκατομμυρίων U.S $ που προβλέπονταν στο αρχικό πλάνο (εκτροπή ποταμού και επέκταση δικτύου).

Πόλη Μεξικού

Ο μητροπολιτικός Καθεδρικός ναός της πόλης του Μεξικού, κτισμένος το 16ο αιώνα, παρουσιάζει σημαντική καθίζηση, όπως και πολλά άλλα κτίρια, καθώς η πόλη έχει εξαντλήσει τα υπόγεια αποθέματα νερού, ξεπερνώντας τα όρια κατανάλωσης νερού. Πριν μερικά χρόνια η πόλη του Μεξικού πήρε πρωτοβουλία και αντικατέστησε 350.000 καζανάκια 16 λίτρων με άλλα των 6 λίτρων σε κατοικίες, σχολεία, δημόσια κτίρια και γραφεία, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο νερό για τις ανάγκες 250.000 κατοίκων. Στόχος, η μείωση της κατανάλωσης νερού μέσω ολοκληρωμένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης κατά 15-18%.

Η έλλειψη νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Πάνω από 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη ή κακή ποιότητα του νερού. Η διατήρηση των υδατικών πόρων κυρίως μέσω της εξοικονόμησης νερού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα όλο και περισσότερο για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα οικοσυστήματα...

Γουότερλου, Καναδάς

Ως εναλλακτική λύση απέναντι σε σχέδια εκτροπής ποταμών για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε νερό, η πόλη του Γουότερλου, Καναδάς, επένδυσε σε προγράμματα εξοικονόμησης νερού, με διανομή κατάλληλων συσκευών και συστημάτων εξοικονόμησης νερού σε 50.000 κατοικίες και εκτεταμένα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μέσα σε μόλις 3 χρόνια η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 10%. Σε όλο το Οντάριο τα παλιά καζανάκια (16 λίτρων) προβλέπεται να αντικατασταθούν μέσα σε μια εικοσαετία από το 1993 με σύγχρονα καζανάκια εξοικονόμησης νερού (6 λίτρων). .

Ν. Καλιφόρνια

Η Μητροπολιτική Αρχή πλήρωνε ήδη το 1992 τις εταιρίες ύδρευσης που ήταν μέλη της με 125 δολάρια για κάθε 1000 κυβικά μέτρα νερού που εξοικονομούσαν, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κατά 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Το 1986 ξεκίνησε ένα οργανωμένο πρόγραμμα διανομής πόρτα – πόρτα συσκευών εξοικονόμησης νερού σε 200.000 κατοικίες, ενώ εθελοντές επισκέφτηκαν χιλιάδες νοικοκυριά για να εξασφαλίσουν τη συνεργασία τους.

Σαραγόσα

Σε ανταπόκριση των περιορισμών στην κατανάλωση νερού που βίωσε η πόλη της Σαραγόσα το 1995 και των συγκρούσεων μεταξύ περιοχών για τα μειούμενα αποθέματα νερού, η ΜΚΟ "Fundacion Ecologia y Desarollo", ανέλαβε ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, με προϋπολογισμό 500.000 Ευρώ (χρηματοδοτούμενο κατά 50% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Environment, και κατά 50% από το Δήμο και την τοπική κυβέρνηση). Στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετήθηκαν νέες συσκευές (π.χ. βρύσες, καζανάκια, ντουζιέρες κα) εξοικονόμησης νερού, έγιναν κατάλληλες προσθήκες σε παλιές συσκευές, προωθήθηκαν οικιακές συσκευές (πλυντήρια πιάτων και ρούχων) αποτελεσματικής χρήσης νερού, σε συνδυασμό με εκτεταμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με στόχο την αλλαγή συνηθειών.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των σχεδίων, είχε επιτευχθεί εξοικονόμηση 1.176 εκατομμυρίων λίτρων το χρόνο, 17,6% περισσότερο από τα 1.000 εκατομμύρια λίτρα που είχαν προβλεφθεί, κάτι που αντιστοιχεί στο 5-6% της ετήσιας οικιακής κατανάλωσης νερού. Πριν από την καμπάνια, ένα στα τρία σπίτια εφάρμοζαν κάποια μέτρα εξοικονόμησης νερού, μετά την λήξη της καμπάνιας δύο στα τρία σπίτια εφάρμοζαν μέτρα εξοικονόμησης νερού, περίπου 300,000 πολίτες (περίπου 50%) είχαν υιοθετήσει διαφορετικές συνήθειες στην κατανάλωση νερού. Πριν την εκστρατεία το 60% του πληθυσμού δεν είχε ιδέα από μέτρα μείωσης της σπατάλης νερού. Μετά την καμπάνια το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28%. Ενώ το κόστος προμήθειας και επεξεργασίας νερού ήταν 1 Euro στη Σαραγόσα για κάθε 1.000 λίτρα, το κόστος του προγράμματος αύξανε το κόστος κατά 0,30 Ευρώ ανά 1000 λίτρα.

Δανία, Κοπεγχάγη

Παρόλο ότι βρίσκεται στον υγρό βορά, η Κοπεγχάγη προώθησε το 1989 πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού μέσω της αύξησης των τελών ύδρευσης (200% μεταξύ 1989-1994 συν εισαγωγή ενός ειδικού φόρου κατανάλωσης νερού ) αλλά και της προώθησης μιας εκτεταμένης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που εντάθηκε από το 1994. Μεγάλο μέρος της καμπάνιας στόχευσε στους μαθητές σχολείων, σε οικοδομικές εταιρίες, υδραυλικούς και άλλες σημαντικές κοινωνικές ομάδες. Επίσης, δημιουργήθηκε μια ειδική υπηρεσία παροχής συμβουλών αλλά και εξοπλισμού για εξοικονόμηση νερού. Ο έλεγχος διαρροών και η αντικατάσταση (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το 1977) των παλαιών σιδερένιων σωλήνων (ηλικίας 90 χρόνων) μείωσαν τις απώλειες λόγω διαρροών στο δίκτυο διανομής από . 10.68 m3/χιλιόμετρο σωληνώσεων τη μέρα (1977) σε 3.77 m3 /χιλιόμετρο σωληνώσεων τη μέρα (1999). Η συνολική κατανάλωση νερού στην πόλη της Κοπεγχάγης μειώθηκε κατά τουλάχιστον 50 λίτρα/κάτοικο/μέρα από το 1989 μέχρι το 1994, ενώ η οικιακή κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 25 λίτρα/κάτοικο/μέρα. Η εντατικοποίηση της καμπάνιας το 1994 οδήγησε σε επιπλέον μείωση της οικιακής κατανάλωσης κατά 4 λίτρα/κάτοικο/μέρα το1995, ενώ ο μακροχρόνιος στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης από 175 λίτρα/κάτοικο/μέρα (1989) στα 110 λίτρα/κάτοικο/μέρα.

Κύπρος

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα νερού. Η εξοικονόμηση νερού μέσω της συλλογής και επαναχρησιμοποίησης νερού οικιακής χρήσης, κυρίως από τον νιπτήρα, το ντους και το νεροχύτη (grey water) για την αξιοποίηση του στην τουαλέτα (αντί για πόσιμο νερό που χρησιμοποιείται σήμερα στα καζανάκια) επιδοτείται με το ποσό των 400 κυπριακών λιρών.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
medsos@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 103 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 48545342
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.